11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEfectele secetei, atenuate cu 43 de milioane de euro

Efectele secetei, atenuate cu 43 de milioane de euro

Guvernul a aprobat un ajutor de 100 de lei pe hectar, de care vor beneficia circa 600.000 de fermieri. Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că seceta de anul acesta ar putea să scadă preţul terenurilor anul viitor cu 30-40%. Potrivit reprezentantului firmei Monsanto, cine nu a irigat a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafeţele irigate s-au produs în medie patru tone.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 de fermieri afectaţi de seceta din ultima perioadă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafeţe cuprinse între un hectar şi maximum zece hectare, a anunţat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică ce deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 şi primăvara anului 2012.

600.000 de beneficiari

Numărul estimat de beneficiari, potrivit ministrului agriculturii, este de aproape 600.000 de fermieri, suprafaţa de teren arabil pentru care se acordă sprijinul fiind de circa 1,9 milioane de hectare.
Suma maximă a sprijinului financiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 7.500 de euro pentru fiecare beneficiar. Constantin a precizat că cererile de sprijin trebuie depuse până la 15 octombrie, iar ajutorul va fi plătit începând cu 1 noiembrie 2012.
Sumele necesare au fost prevăzute, parţial, în bugetul pentru anul în curs, iar altă parte va fi asigurată din bugetul pe anul viitor, a mai spus ministrul agriculturii. Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că, potrivit prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările europene şi a solicitat ca Ministerul Agriculturii să înceapă procedurile de sprijinire a fermierilor.
Totodată, suprafaţa de teren agricol necultivată ar putea creşte anul viitor, după ce anul 2012 a fost unul greu pentru agricultură, iar terenul s-ar putea ieftini chiar şi cu 30-40%, a declarat agenţiei Mediafax fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără. „Anul acesta a fost greu pentru agricultură, iar agricultorii nu au rezerve pentru anul viitor, aşa cum au avut anul trecut şi în 2010, când situaţia a fost mai bună. Din acest motiv, dacă nu se iau măsuri pentru stimularea agriculturii, suprafaţa necultivată ar putea creşte“, a spus Tabără.

Tabără: Suprafaţa necultivată ar putea să depăşească anul viitor un milion de hectare

El a precizat că în ultimii ani suprafaţa de teren agricol nelucrat a scăzut, ajungând la aproximativ 800.000 de hectare. Tabără estimează că suprafaţa necultivată ar putea să depăşească anul viitor un milion de hectare. „O consecinţă va fi ieftinirea terenului agricol, al cărui preţ crescuse în ultimii ani, în medie, până la 3.000 de euro. Ar putea scădea cu 30-40% sau chiar mai mult, la sub 2.000 de euro pe hectar, în medie“, a mai spus fostul ministru al agriculturii.
Potrivit celui mai recent recensământ agricol din România, suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil.
Recensământul a avut loc în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate în iulie 2012.

Cine nu a irigat a produs sub 500 kg de porumb la hectar

Agricultorii care au irigat terenurile au obţinut chiar şi 8-10 tone de porumb la hectar, în timp ce producţia pe suprafeţele care nu au beneficiat de apă a coborât până la 500 de kilograme pe hectar, a declarat vineri Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto România. „Cine nu a irigat a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafeţele irigate s-au produs în medie patru tone, dar s-a ajuns chiar şi la opt-zece tone de porumb la hectar“, a spus Chioreanu, prezent la un seminar de specialitate. Chioreanu a adăugat că din cele 2,5 milioane de hectare însămânţate cu porumb în România, pe o suprafaţă de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid. „Restul terenului este cultivat cu sămânţă din pătul“, a continuat reprezentantul Monsanto, arătând că acesta este încă un motiv pentru producţiile mici. „Nu trebuie să dăm tot timpul vina pe secetă pentru producţia mică“, a mai spus el.
Firma Monsanto este prezentă pe piaţa românească din anul 1975, când a intrat cu erbicide, iar din anul 1998 a început să vândă seminţe de porumb şi soia. Ulterior, firma a introdus comercializarea hibrizilor de soia.

Străinii interesaţi de agricultura românească

Aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine, potrivit şefului APIA Timiş, reprezentând 6% din suprafaţa agricolă a ţării. „Se estimează că la nivel naţional sunt 800.000 de hectare de teren agricol luate mai ales prin arendare de străini“, a declarat Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timiş, care a condus instituţia la nivel naţional până în urmă cu câteva luni.
Faur a menţionat că, din suprafaţa agricolă a judeţului Timiş, aproximativ 15% este administrată de străini. Totodată, în Timiş există şi aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timiş spune că suprafaţa necultivată este însă în scădere de la an la an. Întrebat cât costă un hectar de teren agricol în Timiş, Faur a spus că preţul se situează între 2.000 şi 5.000 de euro.

Costin Niţu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS