7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAngajatorii mehedinteni trebuie sa modifice statele de plata ale salariatilor

Angajatorii mehedinteni trebuie sa modifice statele de plata ale salariatilor

• Modificarea presupune trecerea salariului minim pe economie, de 2,8 milioane de lei • Neinscrierea noilor date in contractele de munca ale angajatilor, in termenul prevazut de lege, conduce la sanctiuni de pina la 20 de milioane de lei

Patronii societatilor comerciale din judetul Mehedinti mai au la dispozitie mai putin de doua saptamini pentru a modifica in cartile de munca ale angajatilor salariul minim pe economie, la 2,8 milioane de lei. Majorarea salariului minim pe economie la 2, 8 milioane de lei de la 1 ianuarie 2004 este o problema pe care foarte multi dintre mehedinteni nu au luat-o inca in calcul. Asa se face ca o parte dintre angajatii cu salarii mici nu stiu nimic despre cresterea salariului minim pe economie.

Angajatorii au obligatia ca, in termen de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii, sa se prezinte la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Mehedinti cu statele de plata modificate. In acest termen, patronii trebuie sa inmineze si noile decizii de marire a indemnizatiilor lunare salariatilor sau sa incheie acte aditionale la contractele de munca, in care sa fie specificata majorarea de salariu. „Potrivit Hotaririi de Guvern nr. 1515, din 1 ianuarie 2004, salariul minim este de 2,8 milioane de lei, intr-un program complet de 172 de ore, respectiv 16.279 de lei pe ora. Toti patronii au obligatia de a stabili pentru angajati salariul minim pe economie. Acest venit urmeaza sa fie inregistrat in carnetul de munca si va trebui emisa o decizie. Legea 541 a modificat articolul 296 din Codul Muncii, in sensul ca pina la 31 decembrie 2006, carnetul de munca reprezinta in continuare documentul care reflecta vechimea in munca pentru salariatii contractuali si functionarii publici“, a spus Vasile Eftinoiu, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Mehedinti.

Cele mai mici salarii – in industria confectiilor

In cazul in care angajatorii nu vor inscrie noile date in contractele de munca ale salariatilor, in termenul prevazut de lege, risca sa fie amendati cu pina la 20 de milioane de lei. „In paralel, agentii economici va trebui sa aiba Registrul General de Evidenta a Salariatilor, dosarul personal, care trebuie intocmit pentru fiecare angajat si in care se gasesc documentele ce privesc executarea contractului individual de munca. Respectarea obligatiilor care ii revin angajatorului va fi verificata de catre inspectorii de munca“, a mai spus Vasile Eftinoiu. Ultima majorare a salariului minim pe economie a avut loc in 2002, cind a crescut de la 1.750.000 de lei la 2.500.000 de lei. Din datele Directiei Judetene de Statistica Mehedinti, cele mai mici salarii se inregistreaza in industria confectiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS