Produsele confiscate in urma controalelor efectuate de Directia Regionala a Vamilor (DRV) Craiova, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Garda Financiara, dar si de politistii doljeni nu sint vindute in judet printr-un magazin propriu al DGFP Dolj. Desi la nivelul directiei exista un compartiment de valorificare a bunurilor intrate in patrimoniul statului, acestea sint vindute prin diverse consignatii sau direct catre procesatori, in cazul animalelor confiscate.
Drum anevoios pina la valorificarea propriu-zisa
Comercializarea intr-un magazin propriu al DGFP Dolj a produselor confiscate nu este singura problema din sistem. Confiscarea bunurilor de catre detinatori (Vama, Garda Financiara, Politie – n.r.) de la diversi agenti economici sau chiar si de la persoane fizice se face in baza unui proces- verbal de contraventie, care poate fi contestat in maximum 15 zile de la intocmire lui. Daca in aceasta perioada nu s-a depus nici o contestatie, detinatorii predau bunurile spre valorificare DGFP. In cazul in care confiscarea este contestata, predarea spre valorificare poate fi facuta numai dupa o sentinta definitiva si irevocabila a institutiilor competente sa solutioneze aceste cazuri. In acest caz, trimiterea catre valorificare poate avea loc si dupa un an, iar valorificare efectiva dureaza de la caz la caz.
Valorificare propriu-zisa se va face dupa ce produsele au fost evaluate de Comisia Judeteana de Evaluare a bunurilor confiscate, comisie din care fac parte: un reprezentant al fiecarui detinator -Vama, Garda Financiara, Politie, un reprezentant al OJPC, al Inspectoratului pentru Concurenta, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj si un reprezentant al Serviciului de valorificare a bunurilor.
Fond stimulent din valorificarea bunurilor confiscate
Din totalul sumei obtinute prin valorificarea bunurilor confiscate, un procent, diferit de la caz la caz, intra in fondul de stimulent, care este constituit la toate institutiile si care are menirea de a-i recompensa pe lucratorii serviciului care au facut confiscarea. Cel mai bine, la acest capitol, sta Directia Regionala Vamala Craiova, care obtine 35 % din valoarea bunurilor, procent care este comisionat cu 5 % de DGFP Dolj, fiind urmata de Garda Financiara, cu 15 %, procent care ii revine in totalitate acestei institutii. „Cei mai defavorizati in acest caz sint politistii doljeni, care nu au nici un beneficiu din valorificarea confiscarilor, dar au cele mai bune realizari in domeniul confiscarilor“, a declarat Gloria Popescu, sef Compartiment valorificare a bunurilor. Procentul de 7%, care ar trebui sa intre in fondul stimulent al politiei, ramine de fapt la DGFP Dolj.
Pe cind un magazin propriu?
Se pare ca anul acesta DGFP Dolj va infiinta un magazin propriu de comercializare a produselor confiscate. Utilitatea lui nu poate fi pusa in discutie deoarece, in prezent, pentru valorificarea prin consignatii DGFP Dolj le plateste acestora un comision de 18 % din valoare de vinzare a produselor. „In cel mai scurt timp, o sa avem un astfel de magazin si la nivelul DGFP Dolj. S-a avut in vedere deschiderea unui magazin propriu de mai multi ani, insa cu siguranta acest lucru se va pune in practica in acest an“, a declarat Lucian Zaharia, directorul executiv al DGFP Dolj.