2.6 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcoala din Piscu Vechi, în plină reabilitare

Şcoala din Piscu Vechi, în plină reabilitare

Unităţile de învăţământ din judeţul Dolj care au intrat în reparaţii capitale nu vor putea să finalizeze în totalitate lucrările până luni, când elevii şi profesorii se vor întoarce în clase. În această situaţie este şi Şcoala Piscu Vechi, unde se depun eforturi disperate pentru a putea da în folosinţă doar una dintre cele trei clădiri existente. Reparaţiile la unitatea din Piscu Vechi au fost demarate încă din luna martie, data-limită de finalizare a lucrărilor fiind luna iunie 2013. S-a început cu două clădiri mai mici în primăvară, dar într-un ritm lent. Imediat ce a venit vacanţa de vară, muncitorii s-au mutat şi la corpul central, deşi nu terminaseră nimic din ce începuseră. Toate clădirile şcolii au devenit rapid un amplu şantier, greu de finalizat. Fiind singura unitate de învăţământ din comună, la sfârşitul lunii august, managerul a semnalat inspectoratului şcolar că elevii şi profesorii trebuie să înceapă noul an la unităţile de învăţământ din localităţile apropiate.

S-a apelat şi la localnicii cu ajutor social

Naveta elevilor nu este deloc simplă. La Piscu Vechi sunt 260 de copii pentru transportul cărora ar fi nevoie de zece microbuze şcolare, pentru a-i duce spre cele mai apropiate unităţi de învăţământ din Ghidici, Poiana Mare şi Seaca de Câmp. De altfel, în zonă nici nu există un parc de zece maşini pentru transportul elevilor, prin urmare naveta în timp util pare imposibilă. În aceste condiţii, s-a luat decizia ca toate lucrările de reabilitare să se concentreze pe corpul central, care este şi cea mai mare clădire, ea dispunând de opt clase. Pentru a urgenta lucrările, s-a făcut apel şi la localnicii care beneficiază de ajutor social de la primărie. Ieri, peste 30 de persoane munceau de zor, atât în interior, cât şi la exterior, pentru a face util spaţiul.

Reparaţii şi după 17 septembrie

Reparaţia claselor este la stadiul de raşchetare şi lăcuire a parchetului, după ce s-a văruit şi s-a schimbat tocăria. La exterior, clădirea este încă înconjurată de schele şi se tencuieşte. S-a realizat trei sferturi din construcţie. „Mai avem partea din spate, unde vom face toaletele interioare, cu apă curentă, dar trebuie să rezolvăm şi acest aspect în cel mai scurt timp“, a spus încrezător primarul Ştefan Decă, cel care s-a ocupat de mobilizarea de forţe pentru a face şcoala funcţională. Timpul rămas pentru pregătiri este foarte puţin. Prin urmare, corpul central nu va fi finalizat în totalitate. Rămâne ca după începerea anului şcolar să se vopsească şi clădirea, dar şi să se înnoiască acoperişul şi gardul. De asemenea, trebuie continuate lucrările şi la celelalte două clădiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS