„Vorbim de un sistem în care serviciile de informaţii să fie sub un control parlamentar, transparent şi când e vorba de buget, şi când e vorba de operaţiuni. Exact acelaşi lucru trebuie să fie şi în ceea ce priveşte Parchetele, controlul CSM-ului şi siguranţa pentru noi toţi că toate aceste instituţii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodată folosite în bătălii politice“. (Victor Ponta)
Pe zi ce trece, Victor Ponta ne îndepărtează tot mai mult de lumea civilizată. Cum e posibil să se facă că nu înţelege că esenţa democraţiei constă în separarea puterilor şi că cele trei puteri sunt egale şi nu pot fi subordonate una alteia? Orice student de anul întâi de la o facultate cu profil juridic, politic sau administrativ pică examenul dacă nu ştie acest lucru atât de simplu, atât de elementar. Nu-ţi trebuie doctorat sau carieră în magistratură pentru a înţelege cum funcţionează acest mecanism: puterea legislativă reprezintă voinţa unei societăţi, puterea executivă reprezintă braţul, iar puterea judecătorească reprezintă judecata. Ia-i unui popor sau unui om una dintre cele trei facultăţi şi-l vei lăsa dezorientat (fără voinţă), neputincios (fără braţe) sau imbecil (fără judecată). Voinţă + braţ = totalitarism.
Deşi parlamentul reprezintă esenţa democraţiei, democraţia nu poate fi redusă la parlament. Tirania parlamentară (a majorităţii parlamentare) este la fel de periculoasă ca orice altă formă de tiranie şi orice liberal autentic ar trebui să ştie asta înainte de a fetişiza această instituţie în discursul public, atunci când îi convine. Dacă mai există o fărâmă de liberalism în PNL, acesta trebuie să nu accepte subordonarea CSM de către parlament. Liberalii adevăraţi argumentează că tirania parlamentară este chiar mai periculoasă pentru că se foloseşte abuziv de regula majorităţii pentru a băga pumnul în gură minorităţilor şi oponenţilor politici. „Parlamentele reprezintă majoritatea şi există tendinţa de a crede că voinţa lor este supremă, incontestabilă, deoarece tocmai ele reprezintă voinţa suverană a majorităţii. Acoperirea furnizată de dorinţele majorităţii este cel mai bun pretext pentru abuzul de putere“. (Adrian Paul Iliescu)
CSM-ul abia de vreun an, doi a început să funcţioneze aşa cum trebuie. La început, când a fost înfiinţat, s-a obişnuit cu greu cu independenţa şi autoreglementarea şi, mult timp, în loc să promoveze şi să impună standarde de integritate în magistratură, s-a comportat ca un sindicat, care mai mult apăra magistraţii cu probleme. Acum nu o mai face, acum s-a maturizat şi rapoartele Comisiei Europene (MCV) confirmă acest lucru. Dar noi ce facem, domnule prim-ministru Ponta? Acum, când ieşim la liman, stricăm tot ceea ce am realizat? E păcat ca o instituţie atât de importantă să fie ameninţată de politicieni, care ar trebui ca, în primul rând, să o protejeze.
Dacă serviciile secrete, prin natura lor, servesc executivul şi pot fi controlate de legislativ, CSM-ul, Parchetele nu au aceeaşi funcţie şi nu îndeplinesc o funcţie similară. Alăturându-le de dragul retoricii, Victor Ponta face o foarte gravă eroare. Nu orice şi oricine trebuie controlați de parlament, dar orice şi oricine trebuie să poată fi supuși justiţiei, judecăţii. Judecata trebuie se fie cel puţin la fel de importantă ca voinţa. Fetişizând parlamentul (nu mai vorbim că e populat cu oameni dubioşi şi mediocri, deh, alţii mai buni nu reuşim să ducem acolo) debalansăm ordinea constituţională în favoarea acestuia. Democraţia de orice formă nu înseamnă nimic fără garanţii constituţionale precise şi suficiente. Democraţia, pentru a fi liberală (alta mai bună nu cunoaştem) este dependentă de o ordine constituţională în care cele trei puteri funcţionează mai mult sau mai puţin armonios de pe acelaşi nivel de putere.
Premierul uită sau pur şi simplu nu-i pasă de poziţia în care îşi pune propria ţară în raport cu state din Europa şi instituţiile europene. Nu mai e mult până în decembrie, când aşteptăm raportul MCV pe justiţie. Deja mie îmi este clar şi ce va conţine acesta, şi care va fi tonul care va fi folosit. Îmi e ruşine pentru ţara mea. Dacă Victor Ponta crede că va scăpa uşor, că nu vor fi repercusiuni, se înşală. Când va ajunge la fundul sacului şi nu va mai avea pe unde scoate cămaşa va trebui să apeleze tot la partenerii noştri naturali, europenii, occidentalii. Aşa cum le trânteşte el uşa în nas prin atitudinea lui autarhică, aşa ni se va întoarce şi nouă, tuturor, spatele. Iar bani mai ieftini nu va avea de unde lua. Poate de la Est… dar în genunchi.
P.S. USL pare să vrea să confirme prin tot ceea ce face că tema principală a campaniei de la cel de-al doilea referendum de suspendare a președintelui este adevărată: USL îşi doreşte subordonarea justiţiei.
Ciprian Ciucu
contributors.ro