Continuând în stilul său radical o iniţiativă lansată de Antonie Solomon, Lia Olguţa Vasilescu s-a lovit de opoziţia Elenei Costea în demersurile pentru desfiinţarea chioşcurilor care stau de decenii pe domeniul public fără să plătească un leu la bugetul local
Scandalul demolării chioşcurilor s-a oprit. Cel puţin deocamdată… Demersul Prefecturii Dolj de a ataca în instanţă dispoziţiile de demolare semnate de primarul Craiovei lasă, însă, loc la multe întrebări care trebuie să capete un răspuns.
Măsură îndulcită, la solicitarea PSD
S-o luăm pe îndelete! Trebuie să spunem de la început că toate aceste chioşcuri aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova sunt de două feluri. Unele sunt în legalitate, fiind instalate pe un teren ocupat în urma unei licitaţii organizate de primărie şi plătind chirie către bugetul local. Altele sunt instalate ilegal pe terenul public, exact acolo unde „a vrut muşchiul“ patronului. De pe urma acestora, după ani întregi în care au „închis ochii“, autorităţile locale s-au gândit să scoată totuşi ceva bani. Aşa că le-au întocmit contracte de închiriere, de care mulţi n-au vrut să audă, gândindu-se că sunt prea „tari“ sau prea „piloşi“ ca să-i deranjeze cineva, dar pe care unii le-au semnat, intrând într-o stare de semilegalitate. Aceste contracte erau prelungite pe câte cinci ani de Consiliul Local Craiova. Doar că, de anul trecut, consilierii s-au gândit să pună capăt acestei stări de semilegalitate.
Toamna trecută, primarul Antonie Solomon – pe vremea când acesta era încă membru PDL şi avea majoritate în consiliul local – a propus ca aceste contracte să nu mai fie prelungite pe cinci ani, ci doar pe cel mult un an, pentru a le da posibilitatea chioşcarilor să-şi rezolve problemele legate de intrarea în legalitate, urmând ca după expirarea acestui termen construcţiile să fie demolate, iar terenurile respective să fie scoase la licitaţie. Pesediştii, aflaţi atunci în opoziţie, au solicitat ca, „din motive umanitare“, acest termen să nu fie atât de scurt, ci prelungirea contractelor să se facă măcar pe un termen de doi ani. Solomon şi pedeliştii le-au făcut hatârul colegilor din opoziţie, acceptând şi sprijinind acest amendament. De atunci, contractele pentru aceste chioşcuri s-au prelungit doar pe câte doi ani.
Olguţa demolează, Elena se opune
A venit data de 10 iunie 2012, când, în urma alegerilor locale, primar al Craiovei a devenit Lia Olguţa Vasilescu. Încă de la început, primăriţa a anunţat că vrea să pună capăt ocupării ilegale a terenurilor municipalităţii, declarându-se adepta licitaţiilor cu strigare, pentru a elimina orice dubiu în privinţa obiectivităţii. Noul edil-şef a continuat politica lui Solomon, dar într-un mod mult mai radical. A dispus mai întâi inventarierea tuturor construcţiilor pe domeniul public. Cei 98 de agenţi economici care ocupaseră terenurile abuziv, nu prin licitaţie, dar aveau contract de închiriere şi s-au dovedit buni-platnici ai dărilor către primărie, au primit – printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută de Consiliul Local Craiova – un scurt răgaz, o prelungire până la 31 decembrie 2012 a contractelor de închiriere, urmând ca după această dată să-şi ridice construcţiile de pe domeniul public, altfel vor fi demolate pe cheltuiala lor. În schimb, pentru cei rău-platnici sau pentru aceia care n-au avut niciodată contracte de închiriere, soluţia a fost radicală: dispoziţia de demolare. Nu mai puţin de 106 dispoziţii de demolare a semnat săptămâna trecută primăriţa, dându-le chioşcarilor un termen de patru zile să-şi ridice construcţiile de pe terenul municipalităţii, altfel vor fi demolaţi.
Măsura, însă, nu a convenit prefectului de Dolj, Elena Costea, care, marţi dimineaţă, cu mai puţin de 24 de ore înaintea expirării termenului dat chioşcarilor, a atacat în justiţie dispoziţiile de demolare, fapt ce a dus la suspendarea automată a acestor demolări până la pronunţarea unor hotărâri definitive şi irevocabile. Iar procesul se anunţă de durată, din moment ce primul termen a fost fixat de instanţă în… ianuarie 2013.
Grabă suspectă în primărie
Ieri-dimineaţă, juriştii Primăriei Craiova dădeau zor să conceapă o întâmpinare prin care să contracareze argumentele juridice ale Prefecturii Dolj în procesul de anulare a dispoziţiilor de primar. În plus, aceiaşi jurişti se pregăteau să ceară preschimbarea termenului din dosar, pentru ca acest proces să se judece cât mai repede.
Până ce instanţa se va pronunţa, rămân însă nedezlegate mai multe necunoscute ale războiului dintre primărie şi prefectură. Mai întâi, cum de dispoziţiile de demolare date de primăriţă au fost procesate atât de repede în primărie, astfel încât să ajungă în timp foarte scurt la prefectură? În mod normal, la ritmul firesc al funcţionarilor din Primăria Craiova, aceste hârtii şi referate, cu toate semnăturile şi înregistrările necesare, ar fi fost întocmite şi parafate în circa o săptămână. În acest caz, însă, angajaţii primăriei s-au mişcat incredibil de repede. Parcă cineva s-ar fi ocupat în mod special de aceste dispoziţii, umblând cu ele pentru a obţine toate semnăturile, ca să ajungă cât mai repede la prefectură… Să fi fost o grabă intenţionată?
Apoi, nu se ştie ce se întâmplă cu cele 98 de chioşcuri ale căror contracte expiră la 31 decembrie 2012. Teoretic, ele ar trebui demolate după 1 ianuarie 2013, dar, potrivit juriştilor Prefecturii Dolj, nici asta n-ar fi tocmai în regulă, pentru că – zic ei – ar fi fost nevoie de câte o hotărâre de consiliu pentru fiecare demolare. Şi atunci? În situaţia asta, este de aşteptat ca Prefectura Dolj să dea nelegală respectiva hotărâre de consiliu şi s-o restituie Consiliului Local Craiova pentru a fi îndreptată.
Variante şi soluţii
Teoretic, Olguţa Vasilescu o poate „înfrânge“ pe Elena Costea cu propriile arme. Primăriţa ar putea să convoace în şedinţă extraordinară Consiliul Local Craiova, unde dispune de o majoritate confortabilă, şi să-i pună pe consilieri să voteze câteva sute de dispoziţii de demolare, adică exact după metoda pe care o pretinde Prefectura Dolj. Dar şi aşa se va lovi din nou de Prefectura Dolj, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, hotărârile de consiliu local pot fi puse în aplicare doar după obţinerea vizei de legalitate din partea prefectului. Iar viza se acordă în cel mult şase luni! Aşa că prefectura poate doar să tragă de timp, susţinând că documentele sunt pe circuit şi că vor da viza de legalitate în termenul prevăzut de lege…
Până la urmă, cea mai comodă variantă ar fi… schimbarea prefectului! Un alt prefect ar putea să retragă acţiunea din justiţie sau ar grăbi acordarea vizei.
Nu în ultimul rând, însă, rămâne o întrebare: cum de atâţia chioşcari au fost lăsaţi ani întregi (unii chiar două decenii!) pe domeniul public fără nici o autorizaţie, fără nici un contract de închiriere, fără nici o licitaţie pentru ocuparea terenului de sub construcţie? De ce au fost toleraţi de autorităţi, de funcţionarii Primăriei Craiova şi, mai ales, de primarii municipiului? Ştie cineva răspunsul?