Avind in vedere efectele epidemiei de gripa asupra intregii populatii, in special asupra extremelor de virsta – copii si batrini, Directia de Sanatate Publica Dolj -Serviciul de Promovare a Sanatatii recomanda practicarea vaccinarii antigripale. Perioada in care se face vaccinarea de masa este octombrie – decembrie, dar asta nu inseamna ca, in situatii epidemiologice deosebite, la cazuri selectate, sa nu se poata depasi limita de 31 decembrie. Programele speciale de vaccinare se adreseaza persoanelor cu risc crescut la complicatii cauzate de gripa, precum si celor care pot transmite gripa acestor categorii de persoane, si anume:
– persoanele cu virsta de cel putin 65 de ani;
– adultii si copiii din institutiile de ocrotire sociala, precum si cei din unitatile de bolnavi cronic;
– adultii si copiii cu afectiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, renale, bolnavi diabetici, cu hemoglobinopatii sau imunosupresie;
– persoane HIV pozitive;
– medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar din spitale si unitati sanitare ambulatorii;
– salariatii institutiilor de ocrotire sociala si ai unitatilor de bolnavi cronic.
Orice persoana care doreste sa evite infectia gripala isi poate procura contra cost vaccinul din farmacii. Vaccinul ramas din sezonul 2000 – 2001 nu va fi folosit pentru sezonul 2001 – 2002.
Cum poate fi prevenita gripa
Dintre virozele respiratorii, gripa este cea mai importanta atit prin numarul mare al imbolnavirilor in caz de epidemii, cit si prin severitatea manifestarilor bolii. Epidemiile de gripa apar de obicei iarna si la inceputul primaverii, sezonul friguros, ca si aglomeratiile de persoane in colectivitati scolare si de lucru, in mijloacele de transport in comun, favorizind aparitia imbolnavirilor.
Boala debuteaza brusc, cu febra, dureri musculare, dureri de cap, oboseala marcata, simptome respiratorii (stranut, tuse uscata, voce ragusita), tulburari digestive (lipsa poftei de mincare, senzatie de greata). Dupa trei – cinci zile, simptomele unei gripe cedeaza, mai persista o stare depresiva, astenie fizica, tuse suparatoare, dar in aceasta perioada pot aparea complicatii bacteriene.
In combaterea gripei, accentul se pune pe masuri preventive, de aparare, si anume:
– intarirea rezistentei generale a organismului printr-o buna nutritie, consumul zilnic de fructe (sau supliment de vitamine, in special vitamina C);
– restringerea circulatiei si a deplasarilor inutile (vizite, spectacole) in special ale copiilor, batrinilor si persoanelor cu suferinte cronice;
– asigurarea igienei spatiilor locuite, expunerea camerelor la lumina naturala;
– respectarea regulilor elementare de igiena personala (folosirea batistei cind stranutam sau tusim);
– izolarea imediata a celor bolnavi, de preferinta la domiciliu, pentru a se impiedica raspindirea bolii.
Gripa simpla se trateaza la domiciliu; in spital vor fi internati numai bolnavii cu gripa severa sau cu complicatii (amigdalite, otite, pneumonii etc.). Aceste cazuri se intilnesc aproape exclusiv in rindul persoanelor inaintate in virsta sau al persoanelor cu suferinte cronice. Tratamentul la domiciliu este simplu, igienic si dietetic in principal, iar medicamentele vor fi cit mai putine. Tratamentul igenic impune repaus la pat, intr-o camera bine incalzita, curata si luminoasa. Repausul va dura cit tine febra, plus trei – cinci zile de convalescenta. Respectarea acestei reguli simple are o mare valoare, ea favorizind si grabind vindecarea fara complicatii. Tratamentul dietetic consta intr-o alimentatie variata, cit mai bogata in legume si fructe (cu supliment de vitamina C) pentru a creste rezistenta organismului. Tratamentul medicamentos va fi cit mai redus posibil: dupa caz, antialgice, antitermice, calmante ale tusei, dezinfectante nazale. Acesta va fi completat cu o hidratare suficienta (ceaiuri calde, indulcite cu miere si lamiie: 1,5 – 2 litri zilnic). In gripa simpla nu se vor administra antibiotice. Formele severe ale bolii cu cianoza, febra mare, hipertensiune arteriala, precum si persoanele cu risc crescut, care suporta greu gripa, se spitalizeaza. Vaccinarea antigripala previne imbolnavirea, dar vaccinul trebuie repetat anual din cauza variabilitatii antigenice a virusului gripal.