12.6 C
Craiova
sâmbătă, 19 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de elevi din Dolj renunţă la şcoală din cauza sărăciei

Zeci de elevi din Dolj renunţă la şcoală din cauza sărăciei

Zeci de elevi din judeţul Dolj sunt în situaţia de a abandona şcoala pentru că nu îşi mai permit să achite abonamentul lunar de transport, care depăşeşte 200 de lei pe lună.
Cele mai multe cazuri de elevi care nu mai pot frecventa cursurile sunt la Grupul Şcolar „George Bibescu“ din Craiova. Este vorba de 22 de liceeni care sunt în situaţia de a abandona şcoala. „Navetiştii au de parcurs zilnic distanţe între 12 şi 50 de kilometri. Preţul abonamentului lunar depăşeşte uneori 300 de lei“, a precizat Petre Cauc, directorul liceului. Costurile transportului sunt greu de suportat de familiile elevilor, mai ales că, de la începutul acestui an şcolar, abonamentele nu s-au decontat deloc.

Un copil acasă şi altul la şcoală

Pentru familia Popa din satul Greceşti, nedecontarea navetei a determinat şi luarea unei decizii drastice. Avea doi copii înscrişi în clasa a X-a la Grupul Şcolar „George Bibescu“ din Craiova şi a ales ca doar unul să-şi continue studiile, din cauza lipsei banilor. „Abonamentul era de 310 lei pe lună pentru fiecare copil şi părinţii nu îşi mai permit să-l plătească“, a precizat Petre Cauc, directorul liceului. Părinţii au luat decizia ca doar Marian să frecventeze cursurile, iar Constantin să rămână în gospodărie. „Este foarte trist ceea ce se întâmplă. Copilul rămas acasă nu poate finaliza nici măcar cele zece clase obligatorii pentru a putea să se descurce în viaţă. Era înscris la specializarea electrician auto, cerută pe piaţa muncii, dar dacă nu mai poate frecventa cursurile nu se mai poate angaja niciunde“, a precizat profesoara Florentina Melitian. Situaţia este dramatică, mai ales că liceenii au încercat să caute o soluţie pentru a evita abandonul. S-au înscris pentru bursa „Bani de liceu“ în valoare de 180 de lei, dar nu au putut beneficia de acest sprijin financiar pentru că venitul lor lunar depăşea cu zece lei suma de 150 de lei pe membru de familie, impusă de minister.

Datorii de peste
1,2 milioane de lei

Grupul Şcolar „Geoge Bibescu“ din Craiova nu este singura unitate de învăţământ în care elevii nu mai au bani pentru a frecventa cursurile. Astfel de cazuri se întâlnesc şi la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ din Calafat, Colegiul de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova, Liceul Teoretic „Horia Vintilă“ din Segarcea, Grupul Şcolar „Matei Basarab“. De altfel, banii de liceu sunt aşteptaţi de mai bine de 7.500 de elevi, mai ales că în 2012 decontările au fost făcute doar până în luna martie. „Creanţele sunt în valoare de 1,2 milioane de lei pentru 7.519 elevi din judeţul Dolj. Lunar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj face demersuri pentru rezolvarea acestei probleme prin solicitări scrise pentru decontarea acestor cheltuieli“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Dintre cei 7.000 de elevi care aşteaptă să li se deconteze cheltuielile de navetă, peste 70 sunt, în prezent, pe punctul de a abandona şcoala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS