5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepatriere cu peripeţii

Repatriere cu peripeţii

Trupul unei femei din satul Sălcuţa, decedată în Bulgaria, a fost adus acasă pe cheltuiala consulului României la Sofia. Familia a cheltuit banii primiţi ca ajutor de la semeni şi apoi a aşteptat ca autorităţile să se implice pentru a le trimite cadavrul acasă.

Când un cetăţean român moare în afara graniţelor ţării, repatrierea cade în seama familiei, iar costurile pentru aducerea corpului neînsufleţit acasă sunt, de regulă, mari. Unii se împrumută de banii necesari repatrierii, alţii cer ajutorul semenilor şi al autorităţilor. Nu există vreo lege prin care ambasada României din ţara unde se întâmplă nefericitul incident să fie obligată să se implice în repatrierea cadavrului. Şi nici fonduri pentru situaţii de acest gen nu sunt. Totul depinde de puterea financiară a familiei şi de bunăvoinţa reprezentantului României în ţara respectivă. Unele familii se zbat şi reuşesc să aducă acasă corpul, cu sau fără ajutorul autorităţilor, altele renunţă din lipsă de bani, dar sunt şi situaţii când autorităţile fac totul pentru a rezolva această problemă, iar familia stă cu mâinile în sân. Sau, mai mult, complică lucrurile.
Un astfel de caz s-a întâmplat zilele trecute în comuna doljeană Calopăr, satul Sălcuţa. Stela Ştefan se întorcea din Grecia, unde muncise împreună cu alţi doi membri ai familiei, dar unde suferise şi o intervenţie chirurgicală. În Bulgaria i s-a făcut brusc rău, iar familia a sunat la ambulanţă. A fost dusă la spitalul din Blagoevgrad, însă medicii nu au putut face altceva decât să constate decesul femeii. De aici începe telenovela, tipic românească.

Familia a cheltuit banii de repatriere

Corpul femeii din Sălcuţa a zăcut şase zile la morga spitalului din Blagoevgrad, timp în care familia urma să facă rost de banii necesari repatrierii. Membrii familiei şi-au dat şi acordul pentru autopsie şi îmbălsămare, operaţiune care a costat 600 de euro, susţinând că dispun de banii necesari. Cel puţin aşa au afirmat soţul şi fiul femeii atunci când a luat legătura cu ei consulul României la Sofia, Marius Dilof. „Când am vorbit cu ei la telefon, mi-au spus că au 1.200 de euro şi că o să vină după cadavru. Asta se întâmpla duminică, 16 decembrie. Înainte de 1989 era o directivă clară, repatrierea cadavrelor, iar ambasada era cea care se ocupa de acest lucru. După Revoluţie, nu s-a mai dat nici o lege în acest sens, ambasadele nu au fonduri pentru aşa ceva, iar repatrierea cade în seama familiei sau a rudelor. În acest caz, am aşteptat un semn de la familie, dar am avut surpriza să aflu ulterior că nu au bani suficienţi“, a povestit consulul Marius Dilof.
Pus într-o astfel de situaţie chiar înainte de Sărbători, şi fiind şi doljean de origine, Marius Dilof a încercat să dea o mână de ajutor familiei îndurerate. A venit de la Sofia la Blagoevgrad, a cumpărat coşciugul şi s-a interesat de modalitatea de transportare a cadavrului până la Sălcuţa. A vorbit la spital şi a obţinut o reducere a sumei datorate pentru autopsie, îmbălsămare şi acte, „pentru a le rămâne bani şi de înmormântare“. A contactat şi o firmă de pompe funebre din Craiova, s-a înţeles la preţ, apoi a luat legătura cu familia. Ce răspuns a primit de la aceasta, joi, 20 decembrie? „Ne mai trebuie 150 de euro“. Om de bună credinţă, consulul l-a sunat imediat pe primarul comunei pentru a ajuta familia Ştefan cu suma necesară. Deşi era noapte, un membru al familiei s-a prezentat acasă la primar pentru a lua cei 150 de euro „necesari“.
Banii au fost daţi de primar din propriul buzunar, „pentru că la primărie nu avem fonduri pentru aşa ceva şi nu ar fi nici prima înmormântare la care contribui cu bani din buzunar“, după cum ne-a spus primarul comunei Calopăr, Marin Cătălina. Cu cei 150 de euro şi cu ce mai strânseseră de pe la oameni, membrii familiei s-au gândit însă că mai bine îşi achită din datoriile pe care le aveau prin sat. Iar apoi îşi îneacă supărarea la cârciumă. Aşa că atunci când au fost întrebaţi din nou de banii pentru repatrierea cadavrului, au ridicat din umeri.

Consulul le-a dus coşciugul până în casă

Văzând că situaţia a luat altă turnură şi pus oarecum într-o situaţie jenantă, Marius Dilof a stat toată ziua de vineri, 21 decembrie, la spitalul din Blagoevgrad, pentru a rezolva problema. „Nu înţeleg de ce au cerut autopsia dacă nu aveau bani s-o plătească?“, se întreba consulul, în timp ce încerca să ajungă la o înţelegere cu conducerea spitalului pentru a şterge datoria familiei române şi a i se permite ridicarea cadavrului.
De partea cealaltă a Dunării, la Sălcuţa, primarul îşi pusese consilierii pentru comunitatea romă să strângă bani pentru familia Ştefan. „Ei sunt obişnuiţi să le dea statul ajutoare. Am mai avut cazuri în comună de persoane decedate prin Italia, Franţa, iar familiile au primit zeci de mii de euro despăgubiri. Probabil cred că vor primi la fel şi de la bulgari“, spunea supărat primarul. Până seara, din sat se adunaseră, pe tabel, în jur de 900 de lei pentru a aduce acasă trupul Stelei Ştefan. „Nu le mai dau lor nimic, aştept un semn de la consul. Cum spune el, aşa facem. Oamenii au strâns bani, dar familia spune că-i trebuie vreo 2.000 de euro, că au datorii multe“, afirma vineri seară (21 decembrie – n.r.) primarul Marin Cătălina.
„Nu vrem să o ardă pe acolo şefu’, vrem să o aducă acasă să o înmormântăm, dar nu avem bani să o luăm, suntem săraci. Ce să facem, şefu’, pupaţi-aş mâinile şi picioarele matale? Să facă şi ei ceva să nu mai plătim că suntem sărmani, nu am de nici unele. Să mi-o dea acasă“, spunea, pentru GdS, Ştefan Mitiţă, care s-a recomandat drept cumnatul femeii decedate, deşi primarul susţine că este soţul acesteia. „De unde să zic eu că vreau autopsie, şefu’? Nu mi-am dat seama ce spune ăia, nu înţeleg bulgara“, s-a scuzat Ştefan Mitiţă. În ceea ce priveşte banii de la primar, acesta susţinea sus şi tare că îi are în buzunar. „Ăia 150 de euro sunt la mine, şefu’, nu i-am cheltuit! Şi mai am încă 100 de euro din ce am cerşit de pe aici. Dar ne mai trebuie“, afirma Ştefan Mitiţă.
Cazul a fost în cele din urmă rezolvat de consulul Marius Dilof. Acesta a convins conducerea spitalului din Blagoevgrad să renunţe la cei 600 de euro pentru autopsie şi îmbălsămare, pe motiv că „sunt o familie săracă şi nu au nici bani de drum până în Bulgaria“. A plătit apoi din buzunar actele necesare scoaterii cadavrului din spital, a emis paşaportul mortuar în regim de urgenţă, s-a descurcat şi cu transportul şi a adus trupul femeii acasă. „Vineri noaptea, pe la 11.00, ne-am trezit cu consulul aici. A plătit vreo 200 de euro pentru transportul până la Sălcuţa. A adus sicriul şi l-am şi cărat cu el până în casă, pentru că familia avea altă treabă, stătea pe la cârciumă“, a povestit primarul Marin Cătălina, care s-a ocupat ulterior şi de înmormântare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS