-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSituatie disperata a pacientilor de la Spitalul din Poiana Mare

Situatie disperata a pacientilor de la Spitalul din Poiana Mare

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizatie nonguvernamentala care militeaza pentru protectia drepturilor omului si promovarea statului de drept, atrage atentia intr-un comunicat asupra situatiei existente la Spitalul de psihiatrie din Poiana Mare, unde 17 pacienti au murit de foame si de frig de la inceputul anului 2004, iar alti 84 au decedat din cauze similare pe parcursul anului 2003.

Dupa cum se arata in comunicatul CRJ, ceilalti 440 de pacienti ai spitalului se afla in acelasi pericol daca nu primesc ajutoare de urgenta sub forma de medicamente, alimente, imbracaminte si combustibil pentru incalzire.

Pacientii sint subnutriti

In urma vizitei intreprinse la spital, la o zi dupa inspectia reprezentantilor Ministerului Sanatatii, Georgiana Pascu, manager de program in cadrul CRJ, a declarat: „Acestor oameni nu le sint satisfacute cele mai elementare nevoi, sint lipsiti de tratament medical adecvat si de ingrijirea medicala primara. Pacientii sint subnutriti, iar in depozitul de alimente am vazut doar conserve cu ghiveci de legume. Sint imbracati in camasi de pijama rupte, cei mai multi fara pantaloni si lenjerie de corp. Frigul din saloane le agraveaza starea de sanatate, pentru ca spitalul nu este incalzit, iar temperatura de afara era in seara de 20 februarie de -7 grade“.

De asemenea, o alta situatie observata la Spitalul din Poiana Mare si calificata drept intolerabila de reprezentanta CRJ este aceea a unui tinar aflat intr-un grad avansat de handicap mintal (oligofrenie) si bolnav, probabil intr-o faza terminala, de HIV/SIDA. Tinarul a fost adus la spital intr-o stare de agitatie psihomotorie, in urma unei decizii emise de Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj.

Privitor la conditia acestui tinar, Georgiana Pascu a apreciat: „Locul sau nu este aici. Starea lui de sanatate ar reclama transferarea sa intr-o sectie medicala a unui spital cu sectie <<contagiosi>>, unde sa i se acorde medicatia si alimentatia speciala de care are nevoie. Este foarte slab, se gaseste singur, intr-o camera neincalzita, si ar putea fi oricind abuzat de ceilalti pacienti“.

Situatia intolerabila de la Spitalul Poiana Mare a fost facuta publica de mai multe ori in ultimii ani. In timpul regimului Ceausescu, in anii ’70 si ’80, spitalul era cunoscut drept una dintre locatiile in care dizidentii erau internati si retinuti impotriva vointei lor. Dupa 1989, conditiile inumane de trai si lipsa tratamentelor medicale adecvate au devenit ilustrarea simbolica a situatiei tragice in care se gasesc miile de oameni cu boli mintale, internati in institutii similare din toata tara, se mai arata in comunicat.

Reprezentanti ai Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor Inumane sau Degradante au vizitat spitalul in 1995 si 1999. Oficialii Ministerului Sanatatii declarau atunci: „Vom inchide, treptat, Spitalul Poiana Mare, intrucit nu mai asigura conditii acceptabile“.

„O declaratie nicicind pusa in practica“, declara reprezentanta CRJ. Centrul de Resurse Juridice a initiat, impreuna cu organizatia Amnesty International, o activitate de monitorizare a modului in care sint respectate drepturile fundamentale ale persoanelor adulte cu boli psihice si handicap intelectual din institutiile rezidentiale de profil. Dreptul la demnitate si respect al persoanei ca fiinta umana, la integritate fizica si mintala, la securitatea propriei persoane si la protectia sanatatii sint drepturi care nu se opresc la portile institutiei, considera managerul CJR.

„Multi mor de batrinete, nu de foame si frig“

In concluzie, reprezentanta CRJ considera ca, prin regimul de viata si tratamentele aplicate pacientilor din spitalul Poiana Mare, Romania incalca articolul 3 al Conventiei europene a drepturilor omului si articolul 7 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice care interzic tortura, tratamentele crude, inumane sau degradante.

Directoarea spitalului, Florina Pesa, a fost demisa in urma neregulilor constatate in luna ianuarie, dupa o inspectie a reprezentantilor Ministerului Sanatatii. Ministrul sanatatii, Ovidiu Brinzan, a decis numirea in aceasta functie a unei persoane din afara unitatii. De asemenea, au fost aplicate 11 sanctiuni si 21 de avertismente personalului medical mediu si ingrijitorilor, iar directoarea spitalului a primit o amenda de 35 de milioane de lei.

Florina Pesa considera insa ca motivul demiterii sale ar fi managementul defectuos. „Altceva nu vad ce mi s-ar reprosa. Focarul de pediculoza a fost izolat, iar decese in rindul bolnavilor avem frecvent, deoarece multi mor de batrinete, nu de foame si frig“, a declarat directoarea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare atunci cind a aflat despre decizia ministrului sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS