Consilierii judeţeni doljeni au votat vineri alocarea primilor bani pe anul în curs. Până la aprobarea bugetului pe anul 2013, circa două milioane de euro vor fi investite în mai multe obiective, cum ar fi drumuri, sănătate şi clădiri.
Peste nouă milioane de lei sunt banii puşi la bătaie de consilierii judeţeni pentru primele proiecte aprobate în acest an. Suma provine din excedentul bugetar din 2012 şi banii sunt alocaţi pentru secţiunea de dezvoltare. Concret, un milion de lei a fost direcţionat către reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean 561 Craiova – Podari – Segarcea. 1,2 milioane de lei au fost alocate pentru proiectul de consolidare – restaurare a Palatului „Jean Mihail“, unde funcţionează Muzeul de Artă. Sume importante se duc şi către sănătate. Consilierii au aprobat achiziţionarea de aparatură medicală pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, ceea ce va scoate din bugetul judeţului 1,5 milioane de lei. La aceştia se adaugă circa un milion de lei pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate al spitalului.
Şi Compania de Apă Oltenia va primi bani de la Consiliul Judeţean pe două căi. O dată prin majorarea capitalului social al societăţii, capitol la care consiliul contribuie cu 700.000 de lei. Cealaltă investiţie este de peste 1,2 milioane de lei, bani care reprezintă cofinanţarea CJ Dolj la proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în judeţ. Alte 2,5 milioane de lei vor fi alocate Aeroportului Internaţional Craiova pentru modernizări. Dacă tot vorbim de aeroport, în şedinţa de vineri s-a aprobat şi proiectul prin care se alocă un ajutor financiar de maximum 5,5 euro pentru fiecare pasager viitorilor operatori aerieni, care vor deschide rute noi. Ajutorul scade treptat pe parcursul a cinci ani, operatorii fiind obligaţi să păstreze respectiva rută pentru o perioadă dublă celei în care primesc sprijinul financiar. O dată cu sosirea companiei Wizz Air la Craiova, conducerea aeroportului speră ca, în acest an, numărul pasagerilor să crească de la 25.000 la 35.000, iar veniturile de la 1,2 milioane la 1,6 milioane de lei. În perspectiva creşterii importanţei aeroportului şi pentru a respecta condiţiile impuse României pentru aderarea la spaţiul Schengen, conducerea aeroportului a solicitat emiterea unei hotărâri de guvern prin care un teren în suprafaţă de nouă hectare, aflat în imediata vecinătate a pistei, să treacă din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului. În prezent, acest teren este folosit de Aeroclubul României numai pentru a fi închiriat către diverşi agenţi economici, după cum se arată în raportul de fundamentare a hotărârii de consiliu aprobate ieri.
Legume la preţ redus
Alt proiect care a trecut ieri de votul consilierilor este cel referitor la aprobarea preţurilor medii ale produselor agricole în vederea determinării veniturilor obţinute din arendare. Din documente reiese că la unele produse, preţurile au scăzut, în timp ce la altele a crescut. De exemplu, pentru anul 2013 se va lua în calcul un preţ mărit la grâu, orz, floarea-soarelui, fasole boabe, morcov, tomate şi castraveţi şi unul redus la cartofi, varză, ceapă uscată, ardei şi struguri. De asemenea, a fost aprobat şi proiectul care dă undă verde scoaterii la licitaţie a centrului medical Siretului. Format dintr-o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de peste 800 de metri pătraţi şi un teren de 1.400 de metri pătraţi, centrul va fi scos la concesionare pentru o perioadă de 25 de ani, iar redevenţa anuală a fost stabilită la minimum 5.000 de euro pe an.