Mai multe morminte din cimitirul satului Magheru, comuna Breznita de Ocol-Mehedinti, au fost profanate la sfirsitul saptaminii trecute. Hotii au furat inelele de bronz de la capacele cavourilor, iar acolo unde nu au reusit, au spart placile de ciment sau de marmura. Localnicii sint ingroziti si spun ca niciodata nu au asistat la o distrugere de asemenea proportii intr-un cimitir.
Profanarea mormintelor a fost descoperita simbata, cind o sateanca s-a dus la cimitir sa aprinda luminari pentru fiii ei. „Sint preot in sat de 15 ani si imi pare rau pentru ce s-a intimplat. Duminica, am mers la enoriasii bolnavi, ca sa-i impartasesc, pentru ca sintem in Postul Pastelui. O batrina care are copiii decedati m-a anuntat ca si-a gasit crucea de metal taiata. Inainte cu ceva vreme, tot la mormintul la care mergea, a fost furata crucea de lemn. Sint foarte mihnit, daca am ajuns sa nu mai respectam nimic, nici chiar pe Dumnezeu. S-au furat grilaje, inele de la cavouri si chiar gardul de la cimitir, din sirma ghimpata“, a spus preotul Gheorghe Munteanu. „Hotii astia nu mai au frica de lege, de Dumnezeu, de nimeni si de nimic! O sa ne trezim ca ne scot si mortii din pamint, ca sa le fure ce a mai ramas din ei“, a spus Tudor Rotaru, unul dintre locuitorii satului Magheru.
„Faptuitorii sint din sat“
Preotul localitatii crede ca autorii profanarii sint din Magheru. „Nu stiu cine a putut sa faca asa ceva, dar nu cred ca sint de departe. Cale de acces la cimitir e prin sat, casele sint de o parte si de alta si cred ca cineva i-a vazut. Satul e cunoscut pentru furturi; un cetatean se plingea ca i s-au furat trei vaci“, a spus parintele Gheorghe Munteanu. Cel care a anuntat politia despre ceea ce s-a intimplat in cimitir a fost primarul Ion Lolea, care spera ca hotii sa fie descoperiti cit mai repede: „O parte dintre enoriasi, cu ocazia lasarii de post, cind au venit sa tamiie mortii, au sesizat ca s-ar fi distrus mai multe morminte. Am fost si noi sesizati si am anuntat politia. Nimeni nu are curajul sa supravegheze cimitirul pe timp de noapte, pentru ca te poti trezi ca iti da cineva in cap. Faptuitorii sint din sat, mai mult ca sigur, si sintem hotariti sa-i gasim cit mai repede“. Politistii din localitate au intocmit deja un cerc de suspecti, care au mai avut de-a face cu autoritatile. In tot acest timp, satenii din Magheru spun ca se vor apropia cu teama de cimitir. „Cine mai are curaj sa se duca sa puna o luminare?! Se apropie Pastele, iar rinduiala e sa mergi la cimitir“, a spus Maria Coman.
Arhiepiscopia Craiovei incepe cruciada impotriva practicilor pagine
O comisie a Arhiepiscopiei Craiovei a realizat o cercetare cu privire la preotul din comuna doljeana Celaru, unde un cadavru a fost macelarit, deoarece satenii credeau ca acesta se facuse strigoi. Dupa cum se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Craiovei, preotul din Celaru a fost insarcinat ca la respectivul mormint sa citeasca Paraclisul Maicii Domnului, sa faca Agheasma mica, iar apoi, in biserica, sa se slujeasca Sfinta Liturghie, sa citeasca rugaciuni de dezlegare pentru sufletul celui mort si pentru sufletele celor care au faptuit pacatul si sa se faca Parastas intru pomenirea celui mort. Canonul 66 al Sfintului Vasile cel Mare si Canonul 41 al Sfintului Ioan Postitorul condamna profanatorii de morminte, care tulbura linistea mortilor, fie pentru a-i jefui, fie pentru a practica ritualuri pagine. In cadrul conferintelor preotesti periodice, preotilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei le vor fi prezentate materiale care sa-i ajute in combaterea vrajitoriei, a credintelor in strigoi sau a practicilor si superstitiilor pagine care se afla in contradictie cu invatatura Bisericii Ortodoxe Romane.