Preşedintele Franţei, François Hollande, şi alţi oficiali francezi şi europeni cer sancţiuni severe – administrative şi chiar penale – împotriva autorilor acestei înşelătorii
Luni seară a avut loc o reuniune de criză la Ministerul francez al Economiei şi Finanţelor consacrată analizării, în principal, a cauzelor şi impactului scandalului referitor la comercializarea unor preparate alimentare în care, în mod fraudulos, a fost utilizată carne de cal, dată drept carne de vită. Aşa cum s-a mai anunţat, la reuniune au fost prezenţi ministrul Agriculturii, Stephan Le Foll, ministrul pentru problemele Consumului, Benoit Hamon, ministrul delegat pentru Industria Agroalimentara, Guillaume Garot, precum şi diverşi reprezentanţi de pe filiera tranzitului şi prelucrării cărnii. În intervenţii la posturile franceze de televiziune, atât Benoit Hamon, cât şi Guillaume Garot, au declarat că, până în acest moment, nu a fost posibil să se stabilească dacă a fost vorba de o „neglijenţă“ sau de o „fraudă economică deliberată“. Dar, au declarat ei, în mod sigur, mâine sau cel mai târziu poimâine va fi cunoscut adevărul. Preşedintele François Hollande a cerut, într-o declaraţie reluată ieri-seară de toate posturile franceze de televiziune, adoptarea de sancţiuni împotriva celor din cauza cărora produse preparate în Franţa din carne de cal în locul celei de vită au ajuns pe piaţa internă şi în alte ţări europene.
„Este clar că au existat deficienţe, că este vorba de comportamente inadmisibile, că au fost în joc profituri“, a spus Hollande, insistând să fie instituite „sancţiuni administrative şi chiar penale dacă se vor dovedi justificate“. Ancheta efectuată în Franţa până în acest moment, a precizat Benoit Hamon, a aratat existenţa unui „circuit complex de comercializare“ a cărnii incriminate, motiv pentru care agenţi ai autorităţii franceze competente în reprimarea fraudelor(DGCCRF) vor continua inspecţiile în diverse locuri din Franţa pentru a se stabili dacă nu cumva produse conţinând carne de cal – livrate de grupurile franceze Comigel şi Spanghero – nu au fost încă retrase de la vanzare de către alţi clienţi ai lor. A fost decisă, de asemenea, extinderea controalelor asupra altor produse alimentare franceze, pe tot parcursul anului 2013.
Oficiali francezi spun că, de fapt, este vorba de o „înşelăciune“
Invitat la postul Europe1, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor Alimentare (ANIA), Jean-René Buisson, a respins ideea că în scandalul cărnii de cal este de vină etichetarea produselor alimentare. Industria, a spus el, nu are nicio răspundere, ea a fost victima „înşelătoriei comise de către unul dintre furnizori…“.
„Avem de-a face cu o înşelăciune şi nu trebuie să amestecăm această problemă cu controlul de pe filiera cărnii, care rămâne a fi cea mai bună din lume“, a concluzionat Jean-René Buisson.
Numărul intermediarilor este atât de mare, spunea la RTL Stephane Le Foll, ministrul francez al Agriculturii, încât este dificil să identificam etichetarea cărnii de-a lungul traseului parcurs. Va trebui să ieşim din „ceaţa în care ne aflăm… Putem întotdeauna să invocăm etichetarea, să fixăm reguli care să permită stabilirea responsabilităţilor fiecăruia pentru aplicarea lor, dar, dacă sistemul general este cufundat într-o ceaţă atât de densă, vom avea mari probleme“, sublinia ministrul Le Foll.
Eurodeputatul José Bové din grupul Verzilor a insistat în declaraţii făcute în cursul zilei de ieri la diverse posturi de televiziune, că în scandalul cărnii de cal sunt în joc, de fapt, banii. La ora actuală, spunea el, cel ce fabrică preparate din carne vrea ca materia primă să coste cât mai puţin posibil, motiv pentru care apelează la diverşi intermediari cu astfel de oferte. În cazul de faţă, producătorul achiziţionează carnea de cal la un preţ de trei sau chiar patru ori mai mic decât cea de vită.