19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApele s-au revărsat în Gorj

Apele s-au revărsat în Gorj

Apele s-au revărsat peste pământurile gorjenilor şi au pătruns în câteva zeci de gospodării.Îm afară de curţi, au mai fost inundate beciuri,
subsoluri, adăposturi de animale şi anexe.

Oamenii s-au temut că zilele cu ploi torenţiale vor aduce prăpădul, iar râurile şi pârâurile s-au umflat şi au ieşit din matcă. Autorităţile locale şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din beciurile inundate. Potrivit reprezentanţilor ISU Gorj, ieri s-a acţionat la trei blocuri ANL din Târgu Jiu, unde subsolurile au fost inundate, şi la cinci gospodării din cartierul Panduraşul. În ceea ce priveşte subsolurile blocurilor ANL, situaţia este gravă, având în vedere că imobilele sunt noi, iar în spaţiile inundate se află centralele termice ale clădirilor. Valoarea fiecărui echipament depăşeşte 100.000 de lei. În blocurile ANL, proprietate a Primăriei Târgu Jiu, sunt 165 de apartamente şi garsoniere care fuseseră deja repartizate chiriaşilor, însă aceştia nu apucaseră să se mute în ele. Blocurile nu sunt racordate la reţeaua de canalizare, întrucât i-a fost reziliat contractul firmei care trebuia să execute lucrarea.
20 de gospodării inundate la Bâlteni

De asemenea, un echipaj de pompieri s-a deplasat la Drăguţeşti, satul Iaşi, pentru a evacua apa din beciul unei case. Pompierii au mai intervenit şi la Fărcăşeşti, satul Valea cu Apă (o gospodărie), la Bumbeşti-Jiu (patru subsoluri), precum şi la Novaci, pe strada Gruiului, unde beciul unei locuinţe a fost inundat. Gospodării cu curţile inundate au mai fost la Romaneşti, lângă Târgu Jiu, şi în comuna Bâlteni. În cartierul Romaneşti, apa s-a revărsat în curţile a zece case, din cauza blocării unui canal de scurgere. Oamenii au cerut intervenţia primăriei pentru a evacua apa care trecuse de temelia caselor. În comuna Bâlteni au fost înregistrate cele mai multe gospodării inundate. Peste 20 de familii au fost afectate de revărsarea apelor, din cauza unui dig de protecţie construit de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Digul a fost ridicat pentru a proteja cariera minieră şi nu pentru a împiedica apele să inunde gospodăriile din imediata vecinătate. De fiecare dată când plouă mai puternic, apa ajunge în curţile caselor.

Localnicii sunt nemulţumiţi

Proprietarii gospodăriilor afectate de inundaţii aşteaptă ajutor din partea autorităţilor, pentru ca problema să nu se mai repete. „Nu se poate așa ceva. Avem apă în grajduri, în curți. Am oi, și miei, și vaci care stau în apă. Mi-au și murit găini înecate. A venit apa până în spatele casei. Au venit cei de la primărie să ne întrebe de sănătate, dar ce să facă și ei? Nu pot trage apa de aici. Jiul crește de fiecare dată când plouă foarte mult“, au declarat localnicii din satul Bâlteni, nemulţumiţi.
La Bâlteni s-a deplasat ieri şi Doina Isar, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, pentru a analiza situaţia creată, însă soluţiile nu sunt la îndemâna autorităţilor şi instituţiilor publice. Nici primarul din Bâlteni, Gheorghe Păsărin, nu ştie când va putea fi rezolvată problema digului de protecţie: „Sunt probleme la gospodăriile câtorva săteni. Nu le-a intrat apa în case, ci doar în curți. Terenuri agricole și fânețe au fost inundate, de asemenea. Este din cauza unui dig care a fost construit să protejeze cariera minieră, și, din păcate, apa se scurge pe terenurile cetățenilor. Au venit și cei de la Ape, vom vedea ce se poate face. Trebuie luată legătura şi cu cei de la Carieră“, a declarat primarul din Bâlteni, Gheorghe Păsărin. Tot în comuna Bâlteni, satele Moi şi Vlăduleni au rămas fără curent electric, din cauza unui transformator la care a ajuns apa şi care s-a defectat. Echipe de intervenţie au acţionat ieri în zonă pentru a relua alimentarea cu energie electrică. În ceea ce priveşte terenurile agricole afectate de ape, conform conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor, la Drăgoieni, localitate componentă a municipiului Târgu Jiu, au fost inundate cinci hectare de teren agricol prin revărsarea unui râu. Apele râului Gilort s-au revărsat şi în localitatea Turburea, inundând zeci de hectare de tren.

Viitură pe Şuşiţa Verde

Deşi a plouat foarte mult, în mod paradoxal, o parte a locuitorilor din Târgu Jiu nu au avut apă suficientă. Prestatorul de servicii de apă şi canal către populaţie, SC Aparegio, a fost nevoit să oprească alimentarea cu apă a municipiului Târgu Jiu din sursa Şuşiţa Verde (comuna Stăneşti), ca urmare a viiturii înregistrate pe acest râu în noaptea de miercuri spre joi. Prin închiderea principalei surse, etajele superioare ale blocurilor din municipiu şi gospodăriile din cartierele Bârseşti şi Drăgoieni au avut probleme cu presiunea apei. Directorul Aparegio, Ion Popescu, a declarat că a fost nevoit să închidă vanele la conducta de alimentare din sursa Şuşiţa Verde, întrucât turbiditatea apei a fost foarte mare. Apele repezi au antrenat foarte mult mâl, bolovani şi lemne. Ion Popescu, directorul SC Aparegio Gorj, a precizat că alimentarea cu apă a oraşului a fost suplimentată din sursa Iezureni şi din sursa Runcu: „Turbiditatea apei a depăşit cifra o mie şi a trebuit să oprim alimentarea din această sursă. Instalaţiile erau afectate şi riscam să colmatăm staţia de apă. A venit mult mâl, bolovani, buşteni, apa le-a adus de la munte. A plouat foarte mult. Oprirea sursei Şuşiţa Verde a generat probleme la presiune, în special la etajele superioare. Lucrurile au început să revină la normal, sperăm să reluăm furnizarea apei în condiţii normale cât mai repede“.

Drum Judeţean, blocat de ape

Autorităţile rutiere au dispus ieri închiderea circulaţiei pe Drumul Judeţean 663, în satul Cârbeşti, comuna Drăguţeşti. Ca urmare a ploilor căzute în ultimele zile, partea carosabilă a fost inundată, apa măsurând ieri aproximativ o jumătate de metru, iar autoturismele nu s-au putut deplasa către satele Dâmbova şi Cârbeşti Deal: „Accesul către cele două sate se face pe ruta ocolitoare DC 64 – DJ 663 sens Tâlveşti – Dâmbova. Restricţionarea folosirii drumului a fost dispusă în scop preventiv, din ordinul prefectului judeţului Gorj, urmând ca administratorul drumului, respectiv Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Târgu Jiu, să dispună măsurile de remediere a situaţiei constatate, în zonă fiind montate indicatoare rutiere de ocolire conform traseului mai sus precizat“, se menţionează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Drumul de la Roşia de Amaradia s-a rupt

Inundaţiile au mai afectat şi Drumul Comunal 675C, care face legătura între Roşia de Amaradia şi Seciurile. Şoseaua s-a surpat din cauza alunecărilor de teren provocate de cantităţile mari de precipitaţii. Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotoşman, a decis ca drumul să fie închis definitiv, întrucât există pericolul producerii unor accidente grave. Pământul în zona comunei Roşia de Amaradia este predispus la alunecări de teren, zona fiind afectată şi de lucrări miniere.
De asemenea, peste 400 de hectare de teren agricol cultivate cu grâu au fost ieri acoperite de ape în localităţile Corneşti şi Buduhala. Autorităţile locale au intervenit cu pompe pentru evacuarea apei şi pentru a evita ca gospodăriile din vecinătate să fie inundate. Mai multe gospodării au fost afectate ieri de inundaţii şi în comuna Turcineşti, de lângă Târgu Jiu. Între casele în care a pătruns apa se află şi cea a prim-vicepreşedintelui Federaţiei Mine Energie, Ion Ruşeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS