7.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNicolae Mischie nu mai vrea în libertate

Nicolae Mischie nu mai vrea în libertate

Ex-baronul de Gorj, Nicolae Mischie, vrea să rămână în penitenciar şi să îşi ispăşească pedeapsa. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a lipsit ieri de la procesul în care ar fi trebuit să fie analizată cererea sa de amânare a executării pedepsei. La Tribunalul Gorj a fost prezentă, în schimb, una dintre avocatele lui Nicolae Mischie, care a informat instanţa că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a renunţat la cererea de amânare a executării pedepsei de patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În acest sens a fost realizată şi o declaraţie notarială prin care Mischie este de acord cu executarea pedepsei şi renunţă la cererea prin care solicita să fie pus în libertate de magistraţii Tribunalului Gorj. Procesul a rămas fără obiect.

Rămâne alături
de Vulpe şi Manţog

Faptul că Nicolae Mischie a renunţat la dorinţa sa de a fi mai repede alături de familie are legătură şi cu sfaturile primite în ultimele zile de la avocaţi, cererea fiind formulată la jumătatea lunii martie. Potrivit acestora, fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj ar fi pierdut mult timp pe drumuri, la comisiile medicale din Bucureşti, şi ar fi trecut prea multe termene până când să fie pusă în discuţie o eventuală eliberare a lui Nicolae Mischie din Penitenciarul din Târgu Jiu, acolo unde mai sunt încarceraţi fostul subaltern al lui Nicolae Mischie de la PSD, Ion Vulpe, ex-director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, precum şi fostul şef al democrat-liberalilor gorjeni Ionel Manţog, ambii condamnaţi în dosarul „strămutaţilor de lux“. Spre deosebire de cei doi, Nicolae Mischie va beneficia de o reducere de pedeapsă, întrucât are peste 65 de ani şi, potrivit legii, va executa doar o treime din cei patru ani de închisoare. Mischie invocase în cererea de amânare a executării pedepsei atât vârsta înaintată pentru condiţiile din penitenciar, cât şi bolile de care suferă, între acestea fiind de mai multă vreme şi diabetul. În cele din urmă, Mischie s-a împăcat cu gândul că trebuie să aştepte un an şi patru luni până să simtă din nou libertatea. De amintit că Nicolae Mischie a fost încarcerat în urmă cu o lună.

Implicat în activităţi
de predare

Alt motiv pe care avocaţii lui Mischie l-au adus în atenţia instanţei, când a venit vorba de retragerea cererii de amânare a executării pedepsei, este legat şi de faptul că fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj este deja implicat în mai multe activităţi în cadrul unităţii unde e încarcerat. În plus, fiind trecut de 65 de ani, nu mai este nici obligat să presteze muncă în folosul penitenciarului. Cu toate acestea, deţinutul Mischie le predă celorlalţi colegi ai săi de penitenciar şi chiar şi-ar fi propus să scrie o carte despre ceea ce i s-a întâmplat. Volumul care ar putea vedea lumina tiparului, dar şi restul activităţilor vor fi evaluate de o comisie de specialitate, iar ex-baronul de Gorj va beneficia de zile scăzute din fracţia de pedeapsă pe care o are de executat. Potrivit unor surse din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, Nicolae Mischie a reuşit să implice în activităţile de care este responsabil o parte a deţinuţilor, dornici să profite de experienţa şi învăţăturile celui care a fost la un moment dat şeful judeţului Gorj. De altfel, Nicolae Mischie, de meserie profesor de istorie, a activat mulţi ani şi ca profesor universitar la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. De amintit că Mischie a ajuns la puşcărie, după ce a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mischie a primit bunuri şi lucrări din partea omului de afaceri Clement Mocanu pentru a-l sprijini pe acesta din urmă în afaceri.

Reducere de pedeapsă

Potrivit Legii nr. 275 din 2006, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă pentru orice deţinut care realizează astfel de activităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS