Autorităţile din Târgu Jiu au inaugurat ieri Târgul meşterilor populari olteni. Sute de persoane au vizitat căsuţele din lemn amplasate de primărie în zona centrală a municipiului, unde s-au instalat aproximativ 30 de meşteri populari din judeţele Olteniei, dar şi din Hunedoara şi Alba. La festivitatea de deschidere a acţiunii organizate în cadrul Zilelor oraşului au participat primarul Florin Cârciumaru, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor şi meşter popular, precum şi Ion Cepoi, şeful Centrului pentru promovarea şi conservarea culturii tradiţionale şi director interimar al Institutului Cultural Român, filiala Oltenia-Gorj. Ion Călinoiu a declarat că instituţia pe care o conduce, prin intermediul Centrului pentru promovarea şi conservarea culturii tradiţionale, şi-a propus să menţină vii tradiţiile din judeţul Gorj prin organizarea anuală a patru târguri ale meşterilor populari.
Invitat de onoare,
un meşter din Camerun
Potrivit lui Pompiliu Ciolacu, şeful Palatului Copiilor din Târgu Jiu, în cadrul târgului pot fi admirate şi cumpărate produse tradiţionale alimentare şi nealimentare. Majoritatea sunt din categoria ţesăturilor, pielărie, ceramică, artizanat. Invitat de onoare al Târgului meşterilor populari olteni este, pentru al patrulea an consecutiv, un meşter din Camerun. „Majoritatea meşterilor populari sunt din Gorj şi din judeţele Olteniei, dar avem şi din Hunedoara şi Alba. Am avut foarte multe solicitări şi nu aveam cum să nu le dăm curs. Important este că arta populară rezistă. Cetăţean de onoare al Târgului meşterilor populari olteni este un artist din Camerun, care lucrează cu sticlă şi pietre semipreţioase şi oferă produse specifice culturii artizanale africane. Vorbeşte foarte bine româneşte şi e considerat de localnici un om al locului. E bine integrat în peisaj. Sâmbătă, la Târgu Jiu, în aceeaşi locaţie, vom organiza şi Festivalul cântecului, jocului şi meşteşugurilor populare pentru copii. Vom avea sute de copii, care vor participa la o paradă, vor prezenta spectacole, dar şi produse realizate de ei“, a precizat Pompiliu Ciolacu.
200 de meşteri populari în tot judeţul
Ion Cepoi, directorul Centrului pentru promovarea şi conservarea culturii tradiţionale din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că mare parte din meşteşugurile populare au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie. Meşterii populari au vârste înaintate şi nu au cui să lase meşteşugul, deoarece fie tinerii nu mai sunt interesaţi de tradiţii, fie au plecat la muncă în străinătate. „În cadrul unei tabere etnofolclorice am realizat un recensământ al meşterilor populari din judeţul Gorj. În prezent, se află în evidenţele Centrului nostru 200 de persoane. Din păcate, la anumite meşteşuguri mai avem doar câte un singur meşter. Tradiţia se va păstra cu greu, dar sunt speranţe că şi peste un deceniu vom avea aceste meşteşuguri. Prin aceste târguri le dăm posibilitatea de a-şi face cunoscute produsele şi de a câştiga şi un ban“, a menţionat Ion Cepoi, şeful Centrului pentru promovarea şi conservarea culturii tradiţionale din cadrul Consiliului Judeţean Gorj. La Târgul meşterilor populari olteni a fost prezent ieri şi un turist englez. Acesta a venit pentru al doilea an la Târgu Jiu, pentru a cumpăra produse şi pentru a admira arta populară românească. În cadrul târgului a fost amenajat şi un stand cu 15 icoane sculptate în lemn de deţinuţii de la Penitenciarul din Târgu Jiu. Preţul icoanelor variază între 30 şi 100 de lei.
Expoziţie la Sala Palatului
Mai mulţi meşteri populari gorjeni vor fi prezenţi pe 31 mai cu o expoziţie, la Sala Palatului din Bucureşti, unde Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului“ va susţine un spectacol cu ocazia aniversării a 65 de ani de activitate. Ion Călinoiu a declarat că la eveniment şi-au confirmat prezenţa 14 ambasadori, majoritatea din ţări arabe.