La obisnuita sedinta a Comisiei judetene de aplicare a Legii fondului funciar Dolj, din aceasta saptamina, s-a incercat obtinerea unui aviz favorabil pentru un viitor proiect de hotarire de guvern, prin care mai multe suprafete de teren sa fie trecute din domeniul public in domeniul privat al statului. Suprafetele cu pricina, necesare completarii terenurilor pe care se va reconstitui dreptul de proprietate conform Legii 1/2000, apartin in prezent statiunilor de cercetare de la Isalnita, Dabuleni si Simnic. Statiunile amintite au mai cedat pamint in anii 2000 si 2001, pe baza a doua hotariri de guvern, si habar nu au ca le paste inca o ciuntire. Subprefectul de Dolj, Elena Serbanoiu, a sustinut ca daca proiectul va fi bine documentat, guvernul va accepta varianta cu micsorarea suprafetelor detinute de statiunile de cercetare, pentru ca din evidentele existente la prefectura reiese ca acestea au teren arabil.
Subprefectul de Dolj vrea sa ia citeva sute de hectare din domeniul public si sa le treaca in proprietatea statului
Pentru aplicarea tuturor legilor prin care se retrocedeaza pamintul fostilor proprietari, judetului Dolj ii mai sint necesare citeva mii de hectare de teren. O parte din acest pamint a fost luat, prin protocol, de la IAS-urile desfiintate, dar tot nu acopera necesarul. Subprefectul Elena Serbanoiu a propus, in cadrul sedintei Comisiei judetene de aplicare a Legii fondului funciar, sa se mai ia pamint si de la statiunile de cercetare din judet. Singura problema este ca terenurile statiunilor apartin de domeniul public, si nu de proprietatea privata a statului ca sa se poata face reconstituiri. Pentru a fi trecut dintr-o categorie in alta este nevoie de o hotarire de guvern pe care subprefectul incearca sa o initieze… de la Craiova. Desi cei de la guvern au dat de atitea ori asigurari ca nimeni nu se va atinge de pamintul statiunilor de cercetare agricola pentru a nu le afecta activitatea stiintifica, la Prefectura Dolj nu s-a auzit.
Dupa ce au distrus exploatatiile agricole in sistem cooperatist, iar in prezent incearca cu disperare sa le refaca, dupa ce au distrus societatile agricole din proprietatea statului (foste IAS), dupa ce au distrus zootehnia si incearca sa dea ce a mai ramas pe gratis, acum se incearca si distrugerea ultimelor unitati agricole care mai au suprafete de pamint, statiunile de cercetare agricola.
Directorii statiunilor cred ca demersul respectiv este o gluma proasta
Cu privire la aceasta initiativa a subprefectului, directorul adjunct de la Statiunea de cercetare legumicola Isalnita, I. Munteanu, a spus: „Statiunea noastra a dat de anul trecut comunelor Almaj si Simnic cele 108 ha de pamint pe care primarii le-au preluat prin protocol. Ceea ce a mai ramas la statiune este domeniul public si nimeni nu-i poate schimba destinatia. Cei care fac tot felul de propuneri ar trebui macar sa ne intrebe si pe noi de cite hectare avem nevoie ca sa ne putem desfasura activitatea stiintifica. Nu pot sa cred ca i-a dat cuiva prin cap sa ia terenul de la cercetare si sa-l treaca la reconstituirea dreptului de proprietate. Refuz sa cred ca prefectura poate lua hotariri care ne afecteaza activitatea fara macar sa ne intrebe si pe noi cu ce se maninca cercetarea agricola…“
Gheorghe Gheorghe, directorul general al Statiunii Dabuleni, a precizat: „Noi am pregatit 560 ha de teren pe teritoriul comunei Calarasi, dar Primaria Dabuleni nu vrea sa-l preia pe motiv ca este de proasta calitate si este si departe. Ce a mai ramas la noi este pamintul de la domeniul coroanei, care este proprietate publica. Ce vor sa ne mai ia, sufletul?“
Gheorghe Ciulu, director general la Statiunea Simnic, a spus: „Noi am predat deja 434 ha de teren la Primarile Craiova, Ghercesti, si Simnicu de Sus. Nu ne-a spus nimeni ca vor sa ne mai ia ceva. Acum avem exact cit sa putem sa asiguram titulatura unitatii in care lucrez, Statiunea de cercetare“.
Daca in continuare Prefectura Dolj va incerca sau nu sa initieze proiectul de hotarire prin care o parte din pamintul necesar definitivarii Legii fondului funciar va fi preluata de la statiuni si trecuta din domeniul public in cel privat al statului vom mai vedea. Insa nimeni nu s-a obosit sa-i consulte si pe specialistii acestor statiuni.