3.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMonştrii de beton ai Craiovei

Monştrii de beton ai Craiovei

Lucrările începute şi neterminate din diverse motive în Craiova au ajuns toalete publice şi adăposturi pentru gunoaie, câini şi oameni ai străzii. Două dintre acestea sunt blocul 201C din cartierul Craioviţa Nouă, dar şi scheletul de beton de lângă Spitalul de Boli Infecţioase, din care stă să cadă o bucată, prinsă doar de câteva tije metalice.

La aproximativ şapte luni de când municipalitatea a anunţat că va prelua blocul turn 201C din Craioviţa Nouă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi IPJ Dolj, pentru a finaliza lucrările, nimic nu pare să se mişte în acea clădire devenită focar de infecţie. „Din punct de vedere juridic, clădirea aparţine MAI, dar au fost demarate discuţii pentru preluarea de către primărie. Se aşteaptă aprobările de la minister“, a declarat comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Bloc de gunoaie şi vegetaţie

Un loc parcă desprins din filmele de groază, blocul a devenit, acum, coş de gunoi şi toaletă publică. Proiectat în anii ‘90 şi destinat, în trecut, angajaţilor MAI, „blocul poliţiştilor“ sau „blocul boschetarilor“ a ajuns în paragină după 2000, an de când nu au mai fost alocate fonduri din partea ministerului. Preluarea lui, după care încă se aşteaptă, a adus cu sine şi o promisiune. „Urmează să finalizăm noi acest bloc, care are 29 de apartamente, dintre care 15 cu trei camere şi 14 cu patru camere. Probabil că apartamentele cu trei camere vor fi acordate poliţiei, iar cele cu patru camere vor fi recompartimentate în locuinţe de două camere, pe care le vom acorda cazurilor sociale care au solicitat locuinţă“, declara, în noiembrie 2012, Lia Olguţa Vasilescu.
Acum, în monstrul de beton, singurii locatari sunt gunoaiele, din când în când oameni ai străzii, dar şi vegetaţia crescută la ultimul etaj. Copaci destul de mari au început să răsară din jungla de beton. Cei care realizează graffiti-uri pe pereţi şi-au găsit şi ei un loc de joacă şi s-au gândit să avertizeze trecătorii în legătură cu acest bloc. „Pericol de moarte“ stă scris cu spray negru pe unul dintre pereţii interiori ai blocului. „Este, într-adevăr, un pericol. Avem copii care ies la joacă şi mai intră pe acolo, sunt şi scările acelea, ne este frică să îi lăsăm, iar mirosul… Este groaznic“, povesteşte o locatară din zonă.

Scheletul de la Boli Infecţioase, un pericol

Lucrurile nu diferă prea mult nici în cazul scheletului de beton de lângă Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“. Planurile au fost mari pentru această clădire, însă ea a ajuns la fel ca sora ei din Craioviţa Nouă, cu un bonus: o bucată de beton stă să cadă din marele schelet, fiind prinsă doar în câteva tije metalice, iar peisajul, per total, este dezolant. Şi nu de acum, ci de zeci de ani. „În 1991, societatea Romanor, cu finanţare norvegiană, a semnat un contract cu spitalul nostru, Primăria Craiova şi Trustul de Construcţii, prin care se angaja să finanţeze construirea şi predarea la cheie beneficiarului obiectivul «Spital SIDA cu 150 de paturi». Lucrările au fost sistate în faza în care se află acum, prin lipsă de fonduri“, se arată în răspunsul oferit de conducerea instituţiei medicale. Prin mai multe acţiuni în justiţie, locul este, acum, în proprietatea spitalului.
Lucrarea a fost prinsă în lista de investiţii de la Ministerul Sănătăţii pentru construirea unui spital de copii cu 150 de paturi, dar şi pentru extinderea spitalului cu secţii de pneumo-ftiziologie, însumând tot 150 de paturi pentru adulţi şi copii. Primul proiect a fost abandonat, iar al doilea a primit răspuns negativ de la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, cu motivarea că „în cadrul ministerului nu se derulează proiecte având ca obiective construirea şi extinderea clădirilor cu destinaţia spital“. Tot în răspunsul oferit de spital se menţionează că „primăria face demersuri pentru un parteneriat public-privat privind acelaşi obiectiv“.
Neîmprejmuită corespunzător, oferind acces permanent oricui, această clădire a devenit o ruşine din cauza mizeriei pe care o adăposteşte şi a pericolelor care ar putea exista în caz de accidente. Directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Dolj, Marcel Marcea, a declarat că, „până la urmă, proprietarul imobilului, care din cunoştinţele mele cred că este Spitalul nr. 3, are obligaţia să aibă grijă de ea, să o întreţină. O să încerc să trimit pe cineva acolo ca să vedem ce probleme există la clădirea respectivă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS