6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Europa divizată va continua să piardă“

„Europa divizată va continua să piardă“

„Europa divizată va continua să piardă“, a afirmat ieri prim-ministrul român, Victor Ponta (foto), care a pledat pentru o schimbare de mentalitate în Uniunea Europeană, care să evite marea greşeală de a împărţi ţările din nord şi sud, relatează agenţia spaniolă de presă EFE.
Europa este în competiţie cu Statele Unite ale Americii, China şi Japonia. Regulile de disciplină bugetară sunt importante, dar şi măsurile de stimulare a creşterii şi investiţia în programe pentru tineri sunt importante, a declarat, într-un interviu pentru EFE, şeful guvernului român, aflat într-o vizită oficială în Spania.
Victor Ponta, de 40 de ani, a redevenit şef de guvern după o amplă victorie în alegerile legislative din decembrie, în fruntea coaliţiei de centru-stânga Uniunea Social Liberală (USL) şi cu un discurs împotriva durelor politici de austeritate ale unor guverne anterioare, adaugă sursa citată.

EFE: În vizita dumneavoastră oficială în Spania, care sunt temele de interes major în relaţiile bilaterale politice şi economice? Se vor face progrese în ceea ce priveşte acordurile de cooperare pe teme de energie sau infrastructură?
Victor Ponta: Principalul obiectiv este de a întări relaţia economică. Din punct de vedere politic, Spania şi România au aceeaşi opinie în multe teme şi împărtăşesc politica europeană. Întreprinderile spaniole sunt deja foarte prezente în România, în special în infrastructură şi energie, şi există proiecte comune pe care să le dezvoltăm cu finanţare de la UE. Există o îmbunătăţire a situaţiei economice, în prezent, în România şi proiecte care vor ajuta la combaterea şomajului. Utilizarea fondurilor europene este un avantaj pentru ambele ţări. Spania este o ţară în care există o mare comunitate românească, care aduce (beneficii) economiei şi societăţii spaniole. Sunt şi lucruri de îmbunătăţit: colaborarea în lupta împotriva delincvenţei, în domeniul judiciar, o mai bună integrare şi cooperarea în proiecte economice şi sociale.

EFE: Întreprinzători spanioli şi-au exprimat îngrijorarea faţă de obstacolele birocratice şi lipsa de securitate juridică pentru investiţiile lor. Va adopta guvernul dumneavoastră măsuri?
Victor Ponta: S-au făcut deja paşi importanţi în acest sens. 2012 a fost un an foarte greu pentru România, cu o criză economică şi socială foarte mari, însă de la alegerile din decembrie au apărut deja semnale pozitive. Creşterea depăşeşte 2% şi s-au adoptat măsuri care vor îmbunătăţi procesele administrative şi fiscale şi de luptă împotriva fraudei. Guvernul a creat un post special, care va fi în legătură cu companiile străine prezente în România, pentru a îmbunătăţi cadrul administrativ şi legislativ.

EFE: În Spania trăiesc aproape un milion de români, una dintre cele mai numeroase comunităţi de străini şi cu un grad înalt de integrare. Trebuie această prezenţă să fie un stimul pentru o colaborare mai strânsă în politica externă şi internă, economică, turistică?
Victor Ponta: Categoric da. Mulţumim societăţii spaniole pentru magnifica integrare a comunităţii româneşti, căreia i-a dat şanse şi nu a discriminat-o. Spania trece printr-o perioadă economică grea şi îmi doresc ca românii să contribuie la ieşirea din criză, respectând legile şi cultura spaniolă. Ambele ţări au rădăcini latine. În plan politic, există multe luări de poziţie comune între cele două guverne şi, evident, există oportunităţi de dezvoltare în domeniul turistic, de schimb cultural.

EFE: Măsurile de austeritate şi tăierile cerute de Bruxelles ţărilor europene aflate în criză şi cu o rată ridicată a şomajului nu stimulează creşterea economică. Sunteţi partizanul unei schimbări de direcţie, cu politici mai expansioniste, urmând exemplul unor ţări precum SUA sau Japonia?
Victor Ponta: România a aplicat măsuri de austeritate extrem de dure, iar rezistenţa socială a fost copleşită de aceste măsuri, care au determinat o creştere a şomajului şi o nemulţumire extrem de profundă. Normele disciplinei bugetare sunt importante. România a redus deficitul public sub 3%, însă este nevoie de măsuri care să promoveze creşterea economică pentru a stimula crearea de locuri de muncă, atragerea de investiţii şi programe pentru tinerii absolvenţi. Trebuie să existe o schimbare de mentalitate în UE. Să nu rămânem blocaţi în dihotomia nord-sud. Europa se află în competiţie cu SUA, China şi Japonia. Este nevoie de măsuri care să stimuleze activitatea economică.
Ca reprezentant al unei ţări din Estul Europei, consider că o Europă divizată va continua să piardă. Divizarea între ţările Europei este o mare greşeală. O singură ţară, chiar dacă este importantă, nu se poate dezvolta pe seama situaţiei dificile dintr-o altă ţară. Este nevoie să găsim o politică comună pentru dezvoltare. Am multă încredere în Spania, care nu trebuie doar să primească lecţii, ci să fie considerată un actor fundamental în Europa.

EFE: Guvernul român a anunţat o reducere semnificativă a locurilor de muncă în sistemul public în cadrul măsurilor de economisire impuse de FMI. Vor exista şi măsuri care să impulsioneze transparenţa şi lupta împotriva corupţiei?
Victor Ponta: Cele două trebuie să se îmbine. Acordul cu Comisia Europeană şi cu FMI a adus măsuri bune şi utile în ceea ce priveşte asistenţa financiară şi proiectele pentru consolidarea instituţională şi lupta împotriva corupţiei. Din experienţa mea profesională ca procuror, timp de mulţi ani, am luat măsuri pentru a sancţiona faptele de corupţie. O administraţie modernă cheltuieşte mai puţini bani şi, în acelaşi timp, oferă servicii de o calitate mai bună. În România se dezvoltă proiecte de înaltă tehnologie pentru comunicarea de date. Este un efort pe termen lung.

EFE: Referitor la modificările aduse Constituţiei României. Deşi coaliţia dumneavoastră guvernează cu majoritate absolută, vor exista consultări cu celelalte partide?
Victor Ponta: Există un dialog în acest sens. Cel mai important este să ajungem la un acord cu reprezentanţii parlamentului naţional şi cu minorităţile naţionale, îndeosebi cu cea ungară. O nouă Constituţie trebuie să reflecte nu doar majoritatea, ci şi opinia minorităţilor. În România trebuie să existe, la fel ca în alte ţări din UE, o separaţie clară a puterilor în stat şi o independenţă foarte clară a justiţiei. Modelul constituţional francez, care a fost adoptat de România, făcea ca preşedintele şi premierul să intre în competiţie, iar acest lucru a provocat multe crize politice.

EFE: Guvernul dumneavoastră a dat garanţii că rachetele aliate care vor fi instalate în ţara dumneavoastră ca parte a scutului american antirachetă în Europa nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei, însă această ţară atrage atenţia cu privire la o nouă cursă a înarmărilor.
Victor Ponta: România are o poziţie strategică specială, deoarece este frontieră a NATO şi a UE, (organizaţii) în care am dorit să intrăm, însă nu sunt organizaţii agresive la adresa vreunei ţări şi nici împotriva Rusiei. România este hotărâtă să-şi asume angajamentele care-i revin în acest cadru. Relaţiile dintre România şi Rusia sunt un pic complicate, însă nu sunt conflictuale. Componenta cea mai importantă a relaţiei nu este de ordin militar, ci are legătură cu accesul la resursele energetice. România a dezvoltat importante resurse energetice care vor face ca, în 2018, ţara noastră să fie independentă din punct de vedere energetic.

EFE: România nu a recunoscut independenţa Kosovo, la fel ca Spania. Aveţi în vedere pe termen scurt să aduceţi o modificare acestei poziţii oficiale?
Victor Ponta: Am vorbit cu ministrul de externe spaniol despre această problemă foarte delicată. Pe termen scurt, nu cred că vom demara vreo procedură pentru recunoaştere (a Kosovo), dar dorim să avem o poziţie mai flexibilă şi mai apropiată de UE, şi să sprijinim Serbia şi Kosovo să găsească o soluţie de compromis pentru a se integra în Europa. Pentru România este important ca ţări precum Serbia, la graniţa noastră, să fie ajutate să se integreze în UE.

EFE: Care este opinia dumneavoastră despre revoltele din multe ţări arabe. Şi despre situaţia din Egipt?
Victor Ponta: În mod tradiţional, România a avut o relaţie profundă cu ţările arabe, deşi în ultimii ani mai puţin. Ţările UE trebuie să ajungă la o poziţie comună, deoarece orice divizare slăbeşte poziţia Europei, şi la o politică coordonată cu Statele Unite. Uniunea Europeană ar putea juca un rol mult mai important pentru a obţine cele mai bune soluţii. Dacă s-ar vorbi pe o singură voce, aceasta ar fi mult mai bine auzită în zona mediteraneană şi arabă. Lipsa actuală de stabilitate în zonă nu este bună pentru Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS