Admiterea la facultate este în plină desfăşurare în această săptămână. Ce specializări sunt preferate în acest an din oferta celor 11 facultăţi ale Universităţii din Craiova am încercat să aflăm atât de la candidaţi, cât şi de la membrii comisiilor de admitere.
Spre deosebire de sesiunile anterioare, foarte mulţi tineri au optat anul acesta pentru specializările care nu organizează admitere pe bază de examen. Aceasta este cel puţin concluzia reprezentanţilor Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova, care au încheiat ieri sesiunea de înscrieri.
„Per total, sunt peste 1.000 de candidaţi, dar la specializarea drept pentru cele 170 de locuri la buget, care se ocupă cu examen tip grilă la limba şi literatura română, concurenţa este de doi candidaţi pe loc. Am observat că tinerii cu medii mari s-au îndreptatat spre locurile cu taxă sau spre specializarea administraţie publică, cu 100 de locuri la buget şi 400 de candidaţi. Nu au vrut să dea examen pentru că probabil nu sunt pregătiţi“, a declarat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. Examenul la Drept se va derula joi 25 iulie.
Trei candidaţi pe loc la Contabilitate
Admiterea pe bază de examen este impusă sporadic la anumite specializări pentru a putea atinge indicii de performanţă ai programului educaţional. Astfel că, în acest an, pe lângă Facultatea de Drept, examen de admitere se mai organizează şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, însă numai la programele de licenţă cu predare în limba engleză: economie bănci şi economie şi afaceri Internaţionale.
„Examenul este de fapt un test de limba engleză, care nu mai este susţinut de candidaţii care deţin un certificat Cambridge“, a precizat conf. univ. dr. Radu Bălună, secretarul comisiei de admitere. Înscrierile la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor nu s-au încheiat însă. Ultima zi de depunere a dosarelor este vineri, 26 iulie. Până în prezent, s-au înregistrat 740 de candidaţi. Cei mai mulţi sunt la specializarea contabilitate şi informatică de gestiune, specializare cu 60 de locuri la buget, pentru care au optat 180 de candidaţi, până în prezent putându-se vorbi deja de o concurenţă de trei candidaţi pe loc. Următoarea în topul preferinţelor este specializarea finanţe şi bănci, care dispune de 58 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi 131 de înscrişi. La aceste specializări admiterea se face pe bază de dosar.
Şi dacă ar fi să facă o comparaţie cu anul trecut, reprezentanţii comisiei de admitere au precizat că „facultatea este în acelaşi trend. Nu a scăzut numărul candidaţilor“.
A scăzut cererea pentru Agronomie
O scădere a numărului de candidaţi o resimt însă cadrele didactice de la Facultatea de Agricultură şi Horticultură. „Dacă anul trecut am avut în prima zi 110 dosare de înscriere, anul acesta au fost 101 dosare în trei zile. Se simte o scădere a numărului de candidaţi, dar şi din cauza numărului mic de elevi care au promovat bacalaureatul“, a precizat Gheorghe Matei, vicepreşedintele comisiei de admitere. Reprezentanţii facultăţii nu îşi fac probleme în privinţa ocupării locurilor la buget. „În fiecare an s-au ocupat toate locurile din prima sesiune, iar toamna au rămas în special cele de la taxă. Şi în această sesiune sunt 301 locuri la buget şi 603 înscrişi“, a mai spus vicepreşedintele comisiei de admitere. Ca şi specializări preferate, se menţin în top controlul şi expertiza produselor alimentare – care dispune de 50 de locuri şi 132 de candidaţi şi se aşteaptă ca în zilele următoare numărul celor înscrişi să crească, mai ales că se pot depune dosare până la sfârşitul acestei săptămâni. De asemenea, pentru specializarea măsurători terestre şi cadastru s-au înscris 61 de candidaţi pe 50 de locuri, iar la biologie sunt 69 de înscrişi pe 50 de locuri şi ingineria şi protecţia mediului sunt 63 de candidaţi şi 60 de locuri. Nu s-au ocupat până acum locurile la buget de la silvicultură, unde s-au înscris 22 de candidaţi pentru cele 50 de locuri, la agricultură unde s-au înregistrat 81 de candidaţi pentru cele 100 de locuri, horticultură cu 40 candidaţi pe 55 de locuri, montanologia – cu 31 de înscriţi pe 60 de locuri.
S-au ocupat jumătate din locurile de la Inginerie electrică
În domeniul tehnic, Facultatea de Inginerie Electrică a ocupat până în prezent doar jumătate din locurile alocate de la bugetul de stat. „Din cele 283 de locuri la buget, s-au ocupat 141. Sunt 72 de înscrişi la domeniul inginerie electrică, 19 la inginerie energetică şi tot atâţia la ingineria mediului, opt candidaţi la ingineria aerospaţială, patru candidaţi la ştiinţe inginereşti aplicate. Pentru inginerie electrică la taxă s-au ocupat patru locuri, iar la cursurile cu frecvenţă redusă 15 locuri“, a precizat prof. univ. dr. Marian Ciontu, reprezentatul comisiei de admitere. Mai sunt doar trei zile de înscrieri pentru a acoperi diferenţa de locuri disponibile. În cazul în care cererea nu va acoperi oferta, se fac calcule pentru organizarea celei de-a doua sesiuni de admitere.
Se caută calculatoarele
La Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică este însă altă atmosferă. La unele specializări s-au ocupat deja locurile. Şi în acest an se caută Calculatoarele. „Pentru specializarea calculatoare, la secţia cu predare în limba română, sunt 131 de candidaţi înscrişi pentru 55 de locuri, iar la secţia de predare în limba engleză sunt 90 de înscrişi pe 50 de locuri. Şi mai avem la dispoziţie cele câteva zile până la finalul săptămânii. Solicitată este Automatica şi Informnatica Aplicată, unde avem 95 de candidaţi pe 78 de locuri şi Ingineria sistemelor şi multimedia – cu 55 de înscrişi pe 35 de locuri la buget. Se caută specializările din domeniul IT, pentru că este foarte uşoară inserţia pe piaţa muncii, chiar şi la nivelul Craiovei. Au venit destul de multe firme în domeniu, care plătesc destul de bine. Sunt puţini candidaţi însă la specializările electronică aplicată, robotică, mecatronică“, a precizat prof. univ. ing. Liana Stănescu, membru în comisia de admitere. De altfel, cereri s-au înregistrat şi la specializarea informatică a Facultăţii de Ştiinţe Exacte, fiind înscrişi 139 de candidaţi pe 126 de locuri. Şi pentru secţiunea matematică au fost înregistrate 54 de dosare pentru 40 de locuri. Mai puţine cereri sunt pentru fizică, fiind doar 22 de candidaţi.
Aflux de candidaţi la Litere
În ceea ce priveşte facultăţile de profil uman, ieri, a fost prima zi de înscrieri la Litere. Cei mai mulţi candidaţi s-au înregistrat la specializarea limba şi literatura română şi o limbă străină, la care, după primele ore de înscrieri, s-au înregistrat 61 de candidaţi pentru 60 de locuri la buget. De asemenea, pentru pedagogia învăţământului primar şi preşcolar s-au înscris 30 de candidaţi pentru cele 20 de locuri la buget. La secţiunile de limbi moderne, situaţia era ieri la orele prânzului astfel: 11 înscrişi la limba şi literatura franceză şi o limbă străină, şi 34 de înscrişi la limba şi literatura engleză şi o limbă străină. Cei mai puţin candidaţi au fost la secţiunea traducători, fiind înregistraţi patru candidaţi pentru 20 de locuri la buget. Concursul de admitere se derulează ca şi în cazul celorlalte facultăţi pe bază de dosar. Excepţie fac doar candidaţii de la pedagoia învăţământului primar şi preşcolar, care vor susţine o probă eliminatorie.
Ultima zi de înscrieri Ştiinţele Sociale
Dacă la Facultatea de Litere sesiunea de admitere abia s-a deschis, la Ştiinţe Sociale aceasta se apropie de final. Astăzi este ultima zi de înscrieri. Cifrele de până acum arată că pentru locurile de la buget concurenţa este destul de mare. La specializarea sociologie sunt 91 de candidaţi pe 25 de locuri, la filosofie sunt 43 de înscrişi, la jurnalism sunt 86 de candidaţi pe 22 de locuri, la ştiinţe politice sunt 70 de candidaţi pe 25 de locuri. În paralel, cu admiterea la licenţă se desfăşoară şi admiterea la master. Cei care nu ocupă un loc la buget pot opta pentru locurile de la taxă.