11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCoco Paun, capul lumii interlope din Tirgu Jiu, achitat de judecatorii gorjeni

Coco Paun, capul lumii interlope din Tirgu Jiu, achitat de judecatorii gorjeni

Constantin Coco Paun, de 26 de ani, capul lumii interlope din Tirgu Jiu, a fost achitat de judecatorul Liviu Boian din cadrul Judecatoriei Tirgu Jiu. Alaturi de Paun, au mai fost achitati: Ion Tilea, fostul sau sofer, Constantin Breazu, Gheorghe Draganescu si Ioan Astafei.

Dupa ce in urma cu mai multi ani a fost judecat pentru opt capete de acuzare, Constantin Paun a fost condamnat pentru sase dintre acestea: asociere in vederea savirsirii de infractiuni, evaziune fiscala, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si santaj. Prin contopirea pedepselor, Constantin Paun a fost condamnat la vremea respectiva, in luna iunie 2001, de catre o instanta din Hunedoara, la cinci ani de inchisoare. Paun a stat inchis in Penitenciarul de la Birca Mare pina pe 25 martie 2003, cind a fost eliberat conditionat. In perioada in care a fost liber, Constantin Paun a solicitat rejudecarea dosarului, o noua echipa de experti lucrind la „inalbirea“ facturilor falsificate, putind fi astfel exclusa dintre infractiuni evaziunea fiscala de care a fost gasit vinovat Paun in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata.

„Locotenentii“, scosi basma curata

Conform rechizitoriului intocmit in 2002 de procurorul Emil Mota, sef Sectie Urmariri Penale, in cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, in perioada 2000 – 2001 Coco Paun a initiat la Tirgu Jiu constituirea unei asociatii care avea ca scop nedeclarat savirsirea de actiuni aducatoare de venituri ilicite. Alte grupuri asemanatoare au fost create si la nivelul judetului Gorj. Din banda lui Paun faceau parte: Ion Tilea, Nicolae Trinca, Nicolae Banica, Florin Tudic, Astafei si Draganescu. In calitate de administrator la firmele TGP AUTO SRL din Tirgu Jiu si TYN COM SRL din Bumbesti Jiu, Constantin Paun a inregistrat in contabilitate 28 de facturi fiscale fictive, cu scopul diminuarii obligatiilor catre stat. Facturile respective au fost emise de catre acolitii sai, la solicitarea lui Paun sau a lui Tilea. Pe alte facturi au fost trecute societati care nu exista. Intre firmele lui Paun si alte societati existente sau inexistente au fost derulate contracte de achizitie de utilaje si piese de schimb, fara ca marfa sa fi fost livrata vreodata. Alte facturi fictive mentioneaza achizitionarea si a altor bunuri, iar in alta Constantin Breazu ii vinde lui Paun o masina de deszapezit la pretul de 833.000.000 de lei, desi aceasta fusese cumparata de Breazu de la Sucursala Miniera Bucovina cu 83.000.000 de lei. Valoarea bunului a fost supraevaluata la solicitarea lui Coco Paun, dupa cum se mentioneaza in rechizitoriul de trimitere in judecata. In acest fel s-a produs si infractiunea de evaziune fiscala. Constantin Paun a intocmit si note de receptie fictive pe care le-a inregistrat de asemenea in contabilitate. Foarte multe societati trecute pe facturi nu exista, majoritatea avind ca locatie orasul Bucuresti. Prin deduceri ilegale de TVA, Paun a prejudiciat bugetul de stat cu mai multe miliarde de lei. Iata cum ii caracteriza in rechizitoriu procurorul Mota pe Paun si Tilea: „Invinuitii Paun Constantin si Tilea Ion dovedesc o deosebita periculozitate, dind dovada de perseverenta infractionala“.

Expertii l-au „purificat“ pe Paun

Concluziile expertilor care au fost solicitati recent sa verifice autenticitatea celor 28 de facturi sustin ca actele au fost inregistrate in contabilitate in conformitate cu legislatia in vigoare, deducerea corespunzatoare de TVA fiind legala. Expertii sustin ca facturile nu sint fictive, intrucit pot fi considerate documente justificative ale tranzactiilor. Instanta a mai stabilit ca Paun si locotenentii sai nu se fac vinovati de asociere in vederea savirsirii de infractiuni, nefiind comisa nici infractiunea de evaziune fiscala. In timp ce asociatii lui Coco au fost toti achitati, Paun a ramas cu o condamnare de doi ani si patru luni pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si interzicerea drepturilor timp de doi ani dupa executarea pedepsei. Instanta a mai dispus si confiscarea de la Paun a sumei de 430 de milioane de lei. Conducerea Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu a precizat ca va face recurs la sentinta judecatorilor. In palmaresul lui Paun se mai regasesc: incendierea masinii lui Dumitru Manolea, comandantul Detasamentului pentru Interventie Rapida. In baza unei sentinte a Judecatoriei Deva, Dumitru Manolea, actualul sef al Biroului Crima Organizata si Antidrog Gorj, s-a ales cu o despaburire de 25 de milioane de lei. Tot Coco Paun si-a incendiat propria cabana, incasind ilegal de la o societate de asigurari politia asiguratorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS