In Dolj, parintii dau declaratii false ca sa-si scape fiii de armata. Ei se prezinta in fata notarului si declara ca au copilul plecat la munca in strainatate. Parintii a zeci de tineri din Dolj se vor alege cu dosar penal dupa ce au mintit pentru a-si scapa copiii de armata. In fiecare an, miliarde de lei provenind din amenzile aplicate tinerilor care nu se prezinta la incorporare intra in bugetul statului.
De la sanctiuni contraventionale se poate ajunge si la pedeapsa cu inchisoarea, in cazul neprezentarii la incorporare.
Adeverintele false reprezinta cea mai mare problema a Centrului Militar Zonal Dolj. Cei mai multi tineri au facut rost, in ultimul an, de adeverinte false, nu numai medicale, ci si de acte prin care incearca sa demonstreze ca sint plecati la munca in strainatate. Pe numele a zeci de doljeni se vor intocmi dosare penale, in urma falsului in declaratii, dupa ce au incercat sa-si scuteasca fiii de satisfacerea stagiului militar. Parintii au declarat pe proprie raspundere ca tinerii sint plecati in afara Romaniei. In urma unor verificari, facute la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Dolj, s-a descoperit ca viitorii soldati nu au nici macar pasapoarte.
Aceste situatii vor duce atit la intocmirea de dosar penal, pentru parintele care a facut declaratia, cit si la amendarea recrutului care nu s-a prezentat la incorporare. „Cei care nu se prezinta gasesc tot felul de tertipuri. In ultimul timp, parintii merg la notari si aduc adeverinte false, cum ca fiii lor sint plecati din tara. Tot parintele se obliga ca in termen de zece zile de la intoarcere sa se prezinte cu tinarul la centrul militar, ceea ce nu se intimpla, in cele mai multe dintre cazuri“, a declarat col. Virgil Ionici, comandantul Centrului Militar Zonal Dolj.
Amenda pina la trei milioane de lei sau inchisoare pina la cinci ani
Legea 46/1996, privind pregatirea populatiei pentru aparare, prevede ca, inaintea plecarii din tara, recrutul trebuie sa se prezinte la organul de evidenta militara, pentru a preda adeverinta de recrutare.
Numarul ridicat de tineri care nu se prezinta la incorporare este explicat si prin faptul ca, in ultimii ani, au circulat mai multe zvonuri despre armata.
Astfel, daca initial s-a propus ca stagiul militar sa fie efectuat numai la cerere, ceva mai tirziu s-a propus ca timpul sa fie redus, iar cei care nu doresc sa faca armata sa aiba posibilitatea sa plateasca o anume suma de bani.
Nu s-a cazut de acord asupra sumei, asa ca proiectul de lege a fost retras.
In aceste conditii, nu putini sint tinerii doljeni care recurg la solutii ilegale de a amina plecarea in armata, folosindu-se de acte false sau prin refuzul de a se prezenta la inrolare in vederea clarificarii situatiei militare.
„Cei care nu se prezinta la incorporari vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 500.000 de lei si 3.000.000 de lei. Daca se comite infractiunea de neprezentare la incorporare, se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la cinci ani, potrivit art. 354 Cod Penal. Serviciul militar este obligatoriu pentru toti barbatii cetateni romani“, a precizat comandantul Centrului Militar Zonal Dolj.
Potrivit legii, sint obligati sa faca armata tinerii cu virste cuprinse intre 20 si 35 de ani, apti din punct de vedere medical.