http://www.youtube.com/watch?v=jgGDX04Iteg
Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an s-a finalizat vineri. Şapte candidaţi au fost eliminaţi din examen la ultima probă scrisă pentru că au încercat să copieze, fie folosind fiţuici, fie telefonul mobil.
Ultima probă scrisă a bacalaureatului se susţine la o disciplină pe care candidaţii o aleg din aria profilului sau a specializării. Oferta este destul de generoasă. Cu toate acestea, în loc să fie mai mulţi promovaţi la examen, rezultatul este exact contrar. Absolvenţii de liceu încearcă să folosească surse de inspiraţie, în loc de propria memorie. În această sesiune, cei mai mulţi eliminaţi au fost din Craiova. „Şi la această probă am avut şapte situaţii în care candidaţii au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă în cinci centre. Doi eliminaţi sunt de la Filiaşi şi unul de la Calafat. În Craiova, la Liceul «Charles Laugier», doi candidaţi au fost eliminaţi, la Liceul «Traian Vuia» – unul, şi aici observăm o constanţă nedorită, în fiecare zi de examen fiind eliminat un candidat -, iar ultimul la Colegiul «Ştefan Odobleja» din Craiova, unde nu au fost astfel de situaţii până acum. Asupra lor au fost găsite atât telefoane mobile, cât şi fiţuici de pe care încercau să copieze. Cei mai mulţi eliminaţi au fost de la proba de biologie vegetală, la care s-a înregistrat şi un număr mare de înscrişi“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Per total, la cele trei probe scrise au fost înregistrate 19 cazuri de candidaţi care au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. De altfel, au fost şi mulţi absenţi. Vineri, din 2.239 de candidaţi înscrişi, doar 1.654 s-au prezentat să susţină examenul.
I-a prins nepregătiţi
Ca şi la celelalte probe, candidaţii au afirmat şi la ultima probă scrisă că subiectele au fost chiar mai uşoare decât în prima sesiune, dar că nu au reuşit să se pregătească corespunzătror. Motivele sunt diverse.
„Am susţinut bacalaureatul la biologie. Nu mi s-a părut dificil, dar nu prea am avut timp să învăţ pentru că am fost plecat o perioadă în partea cealaltă şi nu am apucat să mă pregătesc corespunzător pentru examen“, a precizat Alexandru Denis Bojină, de la centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic „George Bibescu“. Absolventul de liceu încearcă de ceva timp să promoveze bacalaureatul. „Am dat anul trecut, am luat 8 şi ceva la română, am dat alaltăieri la matematică, m-am descurcat mai bine, şi acum, la biologie, consider că nu ar fi fost extrem de complicat“, a spus acesta. Concluzia pentru acest an nu este însă pozitivă. „Pentru sesiunea aceasta nu am speranţe să promovez. Poate pentru sesiunea următoare o să reuşesc să mă pregătesc mai bine“, a încheiat Alexandru.
Un alt absolvent de liceu, care a susţinut ultima probă scrisă tot la biologie, are însă alte motive pentru care nu a reuşit să se pregătească să promoveze sesiunea. „Subiectele n-au fost nici grele, nici uşoare, dar nu am învăţat. Am făcut chefuri. Am fost în cluburi. Cine a mai putut să înveţe? La matematică nu ştiu ce am făcut. La română am mai scris. O să fie mulţi picaţi. Asta e! Mă gândesc să mă angajez. Am diplomă de tehnician transporturi“, a spus Cristian Ciorovea, care a susţinut bacalaureatul la centrul de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi“, din Craiova.
Am întâlnit însă şi candidaţi optimişti. „A fost foarte bine. Am susţinut examen la biologie, a fost foarte uşor, dar am uitat toate cerinţele. Cu siguranţă promovez“, a spus Florin Ghiţă, pe care l-am întâlnit la poarta centrului de examen de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi“.
Primele rezultate ale acestei sesiuni vor fi afişate luni, 2 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în intervalul 12.00-16.00, la centrele unde au susţinut probele scrise, fiecare candidat să poată să depună o cerere de reevaluare în situaţia în care este nemulţumit de nota primită.