Ieri clopoţelul a sunat în toate unităţile de învăţământ din Craiova ca să anunţe începerea unui nou an şcolar. În prima zi, curţile şcolilor au fost pline de elevi, părinţi şi profesori. Principala grijă a multor liceeni a fost alegerea ţinutei, aşa că parada modei a fost în floare.
Dacă cei mai mici dintre elevi au venit în prima zi de şcoală ca scoşi din cutie, cu uniforme impecabile, despre colegii lor mai mari nu putem spune acelaşi lucru. Liceenii au venit la festivitatea de deschidere mai mult pentru a-şi etala noile achiziţii vestimentare în faţa colegilor. Mulţi dintre ei nici nu au intrat în clase şi după ce şi-au salutat colegii în faţa liceului au plecat în grupuri direct spre bar. În careul din curtea şcolii s-au strâns cei mai mulţi. Printre râsetele zgomotoase, fetele îmbrăcate în pantaloni mulaţi sau fuste mini, asortate cu accesorii îndrăzneţe şi pantofi cu toc, se întrebau curioase de unde şi-au ales ţinutele. Blugii rupţi, rochiţele cu volane, în culori care îţi sar în ochi de la câţiva metri şi fete cocoţate pe platforme te fac să crezi că ai intrat într-un club şi nu pe poarta şcolii. „A fost cam dificil să-mi aleg hainele pentru prima zi de şcoală. În medie am cheltuit pe aceste haine 350 de lei“, spune una dintre eleve, care avea părul vopsit pe jumătate blond.
Din decor nu au lipsit nici genţile strălucitoare sau pline de franjuri, care au ţinut locul clasicelor ghiozdane. Pentru fete, o geantă care să se asorteze cu ţinuta merge de minune: „Ghiozdanul e de clasa a IV-a. Nu ne mai luăm noi la liceu ghiozdan. Pentru noi, geanta e potrivită“, spune Alina, care a renunţat la ghiozdan în favoarea unei genţi cu ţinte.
Băieţii, gelaţi sau aranjaţi ca pentru o seară de club
Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos. Ei au ieşit în evidenţă mai mult prin frizurile originale. Gelaţi sau aranjaţi ca pentru o seară de club, liceenii nu par deloc interesaţi să îşi afle orarul, ci mai mult să impresioneze fetele încă din prima zi de şcoală. Mario şi-a făcut o tunsoare specială pentru începutul anului. Tuns cu creastă şi vopsit blond, băiatul se plimbă ţanţoş şi ocheşte fiecare fată care intră în şcoală. Unii îmbrăcaţi cu blugi rupţi, alţii cu pantaloni scurţi şi espadrile în picioare, „băieţii răi“, aşa cum vor să pară mulţi dintre ei, nu au trecut neobservaţi. Şi lor, ca şi fetelor, alegerea vestimentaţiei le-a dat ceva bătăi de cap: „Mi-am găsit cu greu vestimentaţia pentru astăzi. Trebuia să fiu îmbrăcat în uniformă, dar nu am mai găsit-o. De mâine o să o găsesc pentru că trebuie“, spune Ionuţ Bălăceanu, care a dat o raită prin şcoală şi se pregăteşte să plece acasă. Dacă fetele fac loc printre fardurile din geantă şi la câte un caiet, băieţii nu numai că au renunţat la ghiozdan, dar nu au în mână nici măcar o mapă. Caietul le lipseşte multora, iar cei care totuşi s-au gândit să îl ia îl ţin mototolit în buzunarul de la spate. Unii dintre băieţi nu renunţă nici la ochelarii de soare, care le completează ţinuta.
Numai părinţii îşi mai amintesc de uniformă
Unele unităţi de învăţământ din Craiova au introdus uniforma obligatorie şi pentru liceeni, însă în prima zi de şcoală doar doi-trei elevi au îmbrăcat-o. Dacă acum curtea şcolii este colorată de elevi îmbrăcaţi în tot felul de ţinute, pe vremea când părinţii lor erau în şcoală, uniforma era literă de lege.
Înainte de 1989, fetele erau obligate să poarte sarafan şi cămaşă, precum şi panglică pe cap. Numărul matricol era cusut pe uniformă sau prins cu capse şi făcea şi el parte din elementele obligatorii pe care elevii de atunci erau nevoiţi să le poarte tot anul şcolar. Marius, tatăl unui băiat de clasa a III-a, spune că este uimit de cum se îmbracă elevii în ziua de azi, la şcoală: „Faptul că uniforma nu mai este obligatorie nu mi se pare atât de exagerat pe cât mi se par băieţii care au părul vopsit mai rău ca al fetelor. În plus, am văzut băieţi care aveau cercei nu numai în urechi, ci şi în nas şi în sprâncene. Era inadmisibil ca un elev să poarte cercei sau piercing-uri pe vremea regimului comunist. Nu ştiu unde o să se ajungă dacă elevii o să o ţină tot aşa“.
Când aud despre cum se îmbrăcau pionerii, elevii de astăzi pufnesc în râs şi nici nu vor să se gândească cum ar fi dacă acele vremuri s-ar întoarce. Cătălina Neacşu este una dintre elevele care, deşi liceul la care învaţă îi impune să poarte uniformă, fata găseşte tot felul de şiretlicuri ca să scape de ea: „E prima zi de şcoală. Suntem încă în vacanţă. Uniforma e cam urâtă şi o ţinem în ghiozdan şi când vin profesorii o scoatem şi ne îmbrăcăm repede cu ea“.
Ce diferenţe sunt între elevii de acum şi cei de dinainte de 1989 ştiu cel mai bine cei care au trăit pe pielea lor acele vremuri. Cert este că în prima zi din acest an şcolar, aleile liceelor au devenit adevărate podiumuri unde atât fetele, cât şi băieţii au făcut parada modei ca la carte.