http://www.youtube.com/watch?v=I3nBBp8yEus
Mii de elevi şi-au pus ieri pentru prima dată ghiozdanul şi au păşit cu emoţie în clasele unde vor descifra tainele învăţăturii. Anul acesta este singurul în care la învăţământul primar au fost două serii de boboci, cei de la clasa pregătitoare şi cei de la clasa I. Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a fost şi de această dată pregătită cu mare grijă de cei care le vor îndruma paşii elevilor.
Începutul de an şcolar a fost ieri o zi de sărbătoare. În Craiova, părinţii şi bunicii au mers împreună cu cei mici la grădiniţă ori la şcoală. Cele mai mari emoţii au fost pentru boboceii de la clasa pregătitoare. Ei sunt micuţii care au dat grădiniţa pe şcoală la doar şase ani. Prima zi de şcoală trebuie să fie de neuitat. Aşa s-au gândit şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Pentru ei au organizat o festivitate specială, care a debutat cu intonarea Imnului României, a continuat cu o scurtă slujbă religioasă şi cu urarea de bun venit a dascălilor.
„Noutatea pentru clasa pregătitoare constă în faptul că, începând din acest an, noi am încercat să le oferim un mediu cât mai apropiat de cel al grădiniţei. I-am dus într-o locaţie separată, unde nu se întâlnesc cu elevii mari. Le-am făcut o intrare separată pentru că ne-am gândit, în primul rând, la siguranţa lor. Ca şi pregătire a spaţiului, locaţia în care vor învăţa oferă condiţii la fel de primitoare ca şi cele de la grădiniţe, având locuri de joacă amenajate în curte, clase cu personaje din poveşti. Sper să se simtă foarte bine toţi copiii şi să nu vadă clasa pregătitoare ca pe o trecere bruscă la şcoală“, a spus managerul Colegiului „Carol I“, Luminiţa Thorwachter.
Întâlnirea cu învăţătoarea
Mesajul de bun venit pentru micuţi a fost transmis de cadrele didactice nu numai prin cuvinte, ci şi prin micile atenţii pe care le-au aşezat pe bancă. Acestea au fost diferite, în funcţie de creativitatea fiecărui cadru didactic. Micuţii de la clasa pregătitoare, şi cei de la clasa I au găsit pe măsuţe cărticele cu poveşti frumos ilustrate, dar şi prăjiturele sau ciocolată. Întâlnirea cu învăţătoarea a fost pentru boboci un moment copleşitor. Fără a-şi putea stăpâni emoţiile, o fetiţă de la „grupa ciupercuţelor“, organizată la Colegiul „Carol I“, a izbucnit în plâns şi odată cu ea au lăcrimat şi cei care au adus-o în prima zi de şcoală la clasa pregătitoare. Alţi şcolari nu şi-au arătat emoţiile, ci, mai degrabă, motivul pentru care au ales şcoala în loc de grădiniţă. „Sunt în grupa pregătitoare. Şi pentru prima zi m-am pregătit cu penar, creioane. Am luat flori pentru doamna învăţătoare. Îmi place la şcoală pentru că o să învăţăm lucruri noi. O să învăţăm să scriem, să socotim, dar şi noi informaţii despre legume şi harta ţării. Sunt pregătit să învăţ ca să câştig maşina pe care mi-o doresc. Vreau un Volkswagen“, a mărturisit Rosafio Mario Raul, elev la Liceul Energetic din Craiova. Prima zi de şcoală a fost uşoară şi pentru şcolarii de la clasa I. „M-am întâlnit cu colegii mei din clasa pregătitoare. Ne-am îmbrăţişat şi am povestit puţin din vacanţă. Avem şi colegi noi pe care abia aştept să-i cunosc“, a precizat Alessia Nicolaie, elevă în clasa I la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
Bunicii i-ar mai ţine acasă
În clase, elevii au stat mai bine de o oră. În acest timp, bunicii şi părinţii i-au aşteptat afară, timp în care au şi schimbat primele impresii despre clasa pregătitoare, mai ales că de anul viitor este obligatorie. „Am emoţii mai mari decât atunci când am fost eu la şcoală. O aştept pe nepoata mea. Este în clasa pregătitoare. E micuţă. Eu nu sunt pentru a începe şcoala la vârsta de şase ani şi spun asta din experienţă. Eu am doi băieţi şi unul a fost dat la şcoală de şase ani şi altul de şapte ani şi pot să vă spun că a trecut mai uşor cel care s-a dus la şcoală de şapte ani. La şase ani mi se par copiii mult prea mici să meargă la şcoală. Mai ales că acum au devenit mai mămoşi decât eram noi şi nu îi mai responsabilizăm atât de mult. Eu îi trimiteam pe copiii mei la cumpărături de mici, or, nepoţica mea nu se duce singură“, a spus Viorica Giurcă. Altă bunică, doamna Emilia, declară: „Am mai multe emoţii cu nepoţeii decât am avut cu copiii mei. Am stat cu ochii pe ceas să nu întârzii la deschidere. Şi am pregătit îndelung acest moment pentru micuţă. Am făcut lecţiile pe perioada verii, i-am luat uniformă, am îmbrăcat-o. Sunt mici şi au destule griji“.
Mesaje şi pentru bobocii de liceu
În căutarea colegilor, dar şi a cadrelor didactice care le vor îndruma paşii pentru deprinderea de noi cunoştinţe au fost şi bobocii de clasa a IX-a. Şi pentru ei, mesajul de bun venit a fost rostit în toate unităţile liceale cu sublinierea că au responsabilitatea de a răspunde la exigenţele cadrelor didactice. Pe această idee s-a pus accentul mai ales la colegiile de prestigiu. „A fi elev la «Carol I» este o cinste, dar şi o responsabilitate. Cinstea de a fi printre cei buni, dar şi responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi de a duce mai departe bunul nume al liceului nostru. Ştim că aici au învăţat foarte mulţi din părinţii şi bunicii elevilor noştri. Este o tradiţie pe care vrem să o păstrăm“, a pus directorul Luminiţa Thorwachter. De altfel, la alte unităţi de învăţământ s-a vorbit despre necesitatea ca elevii să se pregătească mai mult pentru examenele naţionale, tot mai greu de promovat.