Şcoala a început de mai bine de o săptămână, dar la clase nu sunt încă dascălii care ar trebui în mod normal să desfăşoare activitatea didactică. Problema cea mai mare este la învăţământul primar şi preşcolar, unde copiii au nevoie să fie supravegheaţi.
La nivelul judeţului Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean a constatat, după ce s-au aşezat elevii în bănci, că la mai multe unităţi de învăţământ din Craiova şi judeţ nu sunt cadre didactice, deşi la concursul din vară şi la şedinţele de repartizare a personalului didactic concurenţa era destul de mare. La educatoare, au fost peste 30 de candidaţi pe loc, la fel ca şi la învăţătoare. Pe acest segment a apărut însă în această perioadă foarte multe posturi libere. Sunt declarate 16 catedre libere de educatoare în comunele Afumaţi, Daneţi, Predeşti, Lipovu, Calopăr, Beloţ, Cioroiaşi, Ţuglui, Orodel, Veleşti, Seaca de Pădure. De altfel, pentru învăţători există acelaşi număr de catedre în comunele Lipovu, Carpen, Pleniţa, Piscani, Siliştea Crucii, Rojişte, Gighera, Orodel, Murgaşi (Balota de Jos), Filiaşi, Izvoare. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spune că situaţia a fost determinată de refuzul persoanelor repartizate pe locurile respective de a se prezenta la post. „Cadrele didactice care au luat posturile respective în şedinţe publice nu s-au mai prezentat la post, pentru că, de obicei, catedrele respective sunt la structuri, nu la şcolile de centru, şi nu le-a convenit pentru că fie nu au mijloc de transpot ca să ajungă, fie nu au naveta decontată“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.
Nu există un calendar de solicitare a posturilor
Situaţia din judeţ a fost publicată de ISJ Dolj pe 19 septembrie, dar fără un calendar care să asigure o reglare rapidă şi eficientă a problemelor. Conducerea Inspectoratului Şcolar a însoţit orele libere doar cu precizarea că cererile pentru ocuparea posturilor se pot pune la secretariatele unităţilor de învăţământ, nefiind un termen stabilit. Se poate înţelege astfel că se aplică legea primului venit fără a avea în vedere vreun criteriu de selecţie. Altă problemă care se ridică în această situaţie este aceea că mai poate dura mult timp până când elevii să aibă parte de supraveghere, mai ales că sunt la vârste foarte mici. În prezent, nu se cunoaşte exact cine intră la clasele respective.
„Directorii unităţilor de învăţământ se ocupă de asigurarea personalului la clase până se rezolvă situaţia. Se poate apela la personalul din incinta unităţii de învăţământ unde sunt astfel de probleme“, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj. Soluţia nu este însă uşor aplicabilă, dacă luăm în calcul faptul că la anumite unităţi de învăţământ, cum ar fi cazul Lipovu, la Şcoala Gimnazială „Petre Mănărcescu“, lipsesc două educatoare şi un învăţător. Situaţia este similară şi la Murgaşi. De altfel, la Şcoala Gimnazială Filiaşi sunt libere trei posturi de învăţător şi exemplele de acest fel pot continua. La această listă se poate adăuga lipsa profesorilor pe specializări, cum ar istorie, biologie, fizică şi chiar matematică.