21.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosturile festivalului-fantomă „Pelendava“, la secret

Costurile festivalului-fantomă „Pelendava“, la secret

Primăria Craiova ţine secretă suma cheltuită pentru organizarea Festivalului Antic „Pelendava“, festival care a generat un scandal uriaş după ce municipalitatea a decis să-l organizeze pe stadionul „Ion Oblemenco“, exact în ziua când avea loc meciul dintre cele două echipe de fotbal ale Craiovei. Discuţiile redactorului GdS cu oficialii festivalului legate de suma cheltuită par desprinse dintr-un scenariu absurd.

În încercarea de a bifa încă un eveniment din seria celor organizate pe bandă rulantă pentru a deveni capitală culturală europeană, Primăria Craiova, în colaborare cu Asociaţia Craiova Capitală Culturală, a încropit o manifestare culturală denumită pompos Festivalul Antic „Pelendava“. Nu se ştie exact dacă municipalitatea plănuise acest spectacol mai demult sau a fost ceva spontan, cert este că anunţul privind organizarea evenimentului a fost făcut public imediat după ce Adrian Mititelu, patronul echipei de fotbal FC U Craiova, rivala CSU, echipă girată de municipalitate, a solicitat ca meciul dintre cele două echipe să aibă loc pe stadionul „Oblemenco“. Echipa lui Mititelu, în calitate de gazdă,  trebuia să joace pe stadionul din Severin, locul oficial de desfăşurare a partidelor. Dat afară de pe „Oblemenco“ şi simţind că poate să bage jordeaua prin gard, Mititelu a lansat ideea ca meciul dintre FCU şi CSU de pe 14 septembrie să se joace la Craiova şi nu la Severin. Primăria a reacţionat imediat. A postat on-line un anunţ privind organizarea festivalului antic „Pelendava“, care prezenta lupta dintre daci şi romani între zidurile cetăţii Pelendava. În felul acesta, primăria spunea că meciul dintre echipele Craiovei nu poate avea loc pe „Oblemenco“. Au urmat declaraţii bombastice ale primarului Craiovei, care vedea peste 10.000 de spectatori. „Noi am făcut simularea bătăliei de la Călugăreni, unde aşteptam 300-400 de oameni, dar au venit 10.000. A fost record de public, considerată piesa de teatru cu cei mai mulţi spectatori din România până la această dată, record omologat de Ministerul Culturii. Acum ne propunem să depăşim recordul acesta cu o altă piesă de teatru. Estimăm peste 10.000, ca să dau o cifră acum, dar sunt convinsă că vor fi foarte mulţi“, spunea Lia Olguţa Vasilescu.
Piesa a fost un semifiasco. Organizată în spatele unei porţi de fotbal de pe „Oblemenco“, departe de tribune, piesa a fost urmărită de o mână de oameni, veniţi mai mult din curiozitate. Scăldat într-o beznă totală, stadionul „Oblemenco“ nu anunţa că acolo avea loc un eveniment care să bată vreun record. Lumea era mai preocupată de evoluţia partidei de la Severin.

Statuile – antireclamă la festival

Cel de-al doilea episod legat de organizarea aşa-zisului festival antic a avut în prim-plan celebrul grup statuar „Dansul“ realizat de Peter Jacobi, înfăţişând un bărbat şi o femeie nud. După ce au apărut comentarii că nu se cade să amplasezi statui nud pe scuarul de deasupra pasajului subteran din centrul Craiovei, primăria, într-un acces de pudoare, a decis să îmbrace cele două personaje, una în preot dac şi pe cealaltă în femeie romană. Primarul motiva că în felul acesta face reclamă festivalului.
Kitschul reprezentat de cele două cearşafuri aruncate pe statui nu a durat decât o zi şi ceva. Văzând că a ajuns de râsul întregii ţări, Lia Olguţa Vasilescu a decis să ia statuile din centru şi să le mute în Parcul „Romanescu“.  

Purtaţi de la Ana
la Caiafa

După o aşa zbatere administrativă, ai zice că primăria a depus mari eforturi pentru organizarea festivalului antic. Şi atunci, redactorii GdS au fost curioşi să afle cât a costat organizarea lui. Cum primăria nu comunică prin viu grai, prin vocea purtătorului de cuvânt, ci numai în scris, am formulat o cerere de informaţii publice în care am solicitat următoarele:  cum au fost împărţite cheltuielile pentru festival, care este suma oferită de sponsori, cine au fost sponsorii şi cât este contribuţia fiecăruia. Am întrebat de sponsorizări, deoarece primăria  pare să fi brevetat această  metodă de a nu cheltui, oficial, bani publici, ci de a apela la „generozitatea“ firmelor sau a diferite organizaţii. Întrebările au fost trimise oficial pe adresa primăriei pe 9 septembrie. După 21 de zile, primăria a oferit următorul răspuns: „Primăria Municipiului Craiova nu a atras sponsorizări şi nu au fost efectuate cheltuieli din bugetul local pentru realizarea acestui spectacol“. Ce am întrebat noi şi ce au răspuns ei!
Contactat telefonic pentru detalii, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Craiova Capitală Culturală, ne-a trimis la plimbare. Redăm discuţia pe scurt:
GdS: Documentul  primit de la primărie nu răspunde întrebărilor GdS.
I.P.: Pentru că nu primăria s-a ocupat de eveniment.
GdS: Dar este coorganizatoare şi direct implicată în activitatea asociaţiei.
I.P.: Asociaţia are mai mulţi membri fondatori. Întrebaţi-i şi pe ei.
GdS: Dar nu ei au anunţat evenimentul. În plus, dumneavoastră sunteţi vicepreşedintele asociaţiei, iar primăria, iniţiatorul înfiinţării asociaţiei.
I.P.: Nu sunt singurul vicepreşedinte. Întrebaţi cenzorii.
GdS: Cenzorii au rolul de a verifica, nu de a furniza informaţii de acest gen presei. Ştiţi care este suma cheltuită de asociaţie pentru organizarea Festivalului Antic „Pelendava“?
I.P.: Întrebaţi la asociaţie, pe preşedinte.
I-am urmat sfatul şi l-am contactat telefonic pe preşedintele asociaţiei, Vlad Drăgulescu, în acelaşi timp director al Filarmonicii „Oltenia“. După ce i-am explicat pe scurt situaţia, discuţia a decurs în felul următor:
GdS: Am dori să ştim cât s-a cheltuit pentru organizarea acestui festival.
V.D.: Nu ştiu. Faceţi o cerere scrisă. Eu nu ar trebui să mai vorbesc cu Gazeta de Sud după ce aţi scris neadevăruri despre mine. Nu am timp să vă dau în judecată pentru că unii mai şi muncesc. Eu de opt ani încerc să fac ceva. (referire la articolul „Scandal în cultura craioveană“, din 21 septembrie 2013 – n.r.).
GdS: Păi acum vorbiţi cu GdS. Este o întrebare simplă. Cum putem afla suma cheltuită?
V.D.: Faceţi o cerere scrisă.
GdS: Şi unde o trimitem?
V.D.: Prin poştă.
GdS: Nu aveţi o adresă de mail a asociaţiei?
V.D.: Atunci o duceţi la primărie.
GdS: La primărie unde? La ce birou?
V.D.: Acolo la primărie, pe strada A.I. Cuza numărul 7.
GdS: Asociaţia nu are şi ea un sediu, un birou anume?
V.D.: Are, la primărie.
GdS: Unde anume?
După acest schimb de replici, preşedintele asociaţiei ne-a furnizat adresa personală de mail, acolo unde i-am şi trimis întrebările, în speranţa că vom primi un răspuns direct la întrebări atât de simple.

Asociaţia cu sediul mobil

Potrivit actului constitutiv, Asociaţia Craiova Capitală Culturală, adică organismul prin care se vor derula evenimentele care să facă din Craiova capitală culturală europeană, are sediul pe strada A.I. Cuza numărul 7. Aici figurează Primăria Craiova. Deci asociaţia are sediul oriunde în această clădire. Conducerea ei este asigurată de preşedintele Vlad Drăgulescu, secondat de patru vicepreşedinţi: Adriana Teodorescu (director al Teatrului „Colibri“), Ionuţ Pârvulescu (purtător de cuvânt al Primăriei Craiova), Antoniu Zamfir (director al Teatrului Liric) şi Lucian Dindirică (director al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Artistia Aman“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS