Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au fost desemnaţi câştigători ai premiului Nobel pentru fizică în 2013, informează b1.ro. Laureaţii au primit această distincţie pentru cercetările care au dus la explicarea originii maselor particulelor şi, implicit, la descoperirea existenţei particulei fundamentale denumite „bosonul Higgs”. Cei doi au fost recompensaţi pentru „descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN”, informează site-ul nobelprize.org.
Premiul Nobel pentru Fizică este primul premiu menţionat de Alfred Nobel în testamentul său. Din 1901 şi până anul trecut, au fost decernate 106 premii, dintre care doar două au fost adjudecate de către femei.
Premiul pentru Medicină, acordat unei echipe de trei cercetători
Cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof au fost recompensaţi ieri cu premiul Nobel pentru medicină pe 2013, informează Mediafax.ro. Americanii James E. Rothman şi Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au primit această distincţie pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru descoperirea sistemului de transport din interiorul celulei, graţie căruia „moleculele sunt transportate în celulă în locul potrivit, la momentul potrivit”, se afirmă în comunicatul Comitetului Nobel.
Fiecare celulă este o „uzină” care produce şi exportă molecule. De exemplu, insulina este sintetizată şi eliberată în fluxul sangvin, iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmiţători, sunt transmise de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în celulă în mici „pachete”, denumite „vezicule”. Cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină din 2013 au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care acest „cargo” este condus la locul potrivit şi la momentul potrivit, în celulă. Randy Schekman a descoperit un set de gene care reglează traficul acelor vezicule. James E. Rothman a descoperit proteina care permite veziculelor să fuzioneze cu „ţintele” lor, pentru a se putea face transferul cargoului. Thomas Südhof a descoperit felul în care semnalele chimice instruiesc veziculele să „basculeze” încărcătura pe care o transportă cu mare precizie.
Cei trei cercetători au dezvăluit în premieră extrem de precisul sistem de control care administrează transportul şi livrarea cargoului celular. Perturbaţiile din acest sistem au efecte grave şi pot duce la declanşarea unor boli severe, precum maladiile neurodegenerative, diabetul şi bolile imunitare.