\n
Puţine sunt unităţile de învăţământ din Craiova care au uniformă şcolară. Decizia s-a luat ca o măsură a creşterii gradului de siguranţă în şcoli şi pentru evitarea discriminării dintre elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite.
Acolo unde s-a dorit, părinţii şi cadrele didactice au ajuns la un consens şi s-a introdus uniforma şcolară în unităţile de învăţământ. Dacă la început au fost sceptici la această idee, elevii au început, încetul cu încetul, să îndrăgească semnul distinctiv al şcolii în care învaţă şi să-i acorde aceeaşi importanţă ca părinţii şi profesorii lor. Printre puţinele unităţi de învăţământ din Craiova care au uniformă şcolară se numără Colegiul Naţional „Elena Cuza“, care de mai bine de zece ani a introdus această metodă de siguranţă şi de disciplinare printre elevi. „Atât părinţii, cât şi profesorii au fost de acord cu introducerea uniformei şcolare. Era necesar pentru elevi ca să se poată diferenţia de elevii de la alte licee, şi cel mai important motiv pentru care am luat această decizie a fost securitatea pe care am vrut să o asigurăm elevilor noştri“, declară directorul adjunct Diana Corbeanu.
Pentru elevii acestui colegiu, purtarea uniformei nu constituie o povară, fiind una care nu impune multe restricţii. Ţinuta elevilor de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ cuprinde o cămaşă de culoare albastru, un pulover negru cu anchior şi pantaloni de culoare închisă, care nu intră în contradicţie cu stilul vestimentar al tinerilor. La concursuri sau la festivităţi, fetele pot purta fustă neagră de o lungime decentă. „Este uşor să port uniforma impusă de liceu pentru că nu trebuie să mă gândesc prea mult în ce să mă îmbrac, dar uneori poate deveni puţin neplăcut pentru că vreau să port şi hainele mele preferate. Am putea să respectăm decenţa vestimentară şi fără să ni se impună o anumită culoare. Purtarea uniformei este un avantaj pentru că ne putem diferenţia de elevii de la alte şcoli. Pe mine, purtarea acestei uniforme mă face să fiu mândră că învăţ la un liceu de prestigiu din Craiova şi că sunt deosebită pe stradă“, spune Alexandra Păduraru, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Roxana Cepoiu este o altă elevă a acestui colegiu care poartă cu plăcere uniforma şcolară: „Pentru mine purtarea uniformei nu e un semn de egalitate pentru că atitudinea este cea care te face să te simţi egal, fiind cea mai importantă. Port uniforma cu plăcere şi, indiferent ce haine îmbrac, rămân aceeaşi persoană“.
Uniforma, impusă pentru securitatea elevilor
Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ este altă şcoală unde uniforma este obligatorie, iar elevii o poartă cu mândrie. Impusă tot pentru securitatea elevilor şi pentru mai multă disciplină, rezistă de şase ani, la iniţiativa părinţilor şi a profesorilor. Aceste măsuri duc la prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, în sensul că se identifică rapid individul care nu face parte din instituţia de învăţământ respectivă, iar elevul este recunoscut şi în afara instituţiei de învăţământ, ceea ce impune disciplină şi respect. Directorul adjunct al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“, Adriana Călinoiu, spune că părinţii sunt primii care cer uniforma şcolară. „În fiecare an se organizează şedinţe cu părinţii şi cererea lor prioritară este purtarea uniformei. Un avantaj al uniformei ar fi cel material, pentru că în acest fel nu se mai cheltuiesc foarte mulţi bani pe ţinuta vestimentară. Un alt avantaj este şi egalitatea de şanse dintre copii şi, nu în ultimul rând, securitatea elevilor în şcoală. Elevii poartă uniforma în proporţie de 98 la sută, pentru că au înţeles că este un semn distinctiv al liceului şi au ajuns chiar să fie mândri de aceasta“, susţinea Adriana Călinoiu. Importanţa securităţii în unităţile de învăţământ este întărită şi de Panait Popescu, director adjunct al colegiului: „Am recurs la introducerea uniformei şcolare pentru a-i deosebi pe indivizii care intră în şcoală cu intenţii nu tocmai bune. Ne-am gândit că metoda cea mai practică pentru elevi ar fi purtarea unor pantaloni şi cămăşi de culoare albastru, semnul distinctiv al liceului fiind cravata roşie cu însemnul Colegiului Naţional «Ştefan Velovan». Această măsură dă posibilitatea instituţiilor de învăţământ să îşi construiască propria identitate, iar elevilor, sentimentul de apartenenţă la unitatea de învăţământ la care învaţă. Pentru elevii Colegiului Naţional Pedagogic «Ştefan Velovan», uniforma a devenit un simbol cu care se mândresc şi pe care îl respectă. „Îmi place că liceul la care învăţ a impus uniforma şcolară. În felul acesta, în primul rând suntem toţi egali şi nu mai intervine invidia între colegi, iar în al doilea rând este bine pentru că suntem deosebiţi pe stradă de elevii de la alte şcoli“, ne spune Adriana Păun, mândră că este elevă a acestui liceu.
Despre importanţa purtării uniformei şcolare ne vorbeşte un cadru didactic din această unitate de învăţământ: „Este bine să fie şi să se poarte uniforma şcolară pentru că astfel elevii au tot timpul o ţinută decentă şi sunt mult mai disciplinaţi. Ca profesor, atunci când intri într-o clasă unde se poartă uniformă te simţi respectat şi imaginea de ansamblu este de bun gust“.
Din păcate, în Craiova sunt prea puţine şcoli unde se poartă uniformă.