4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieVacanţe în familie pe proiecte europene la Şcoala Teasc?

Vacanţe în familie pe proiecte europene la Şcoala Teasc?

Revoltă la Şcoala Gimnazială din Teasc. Unele cadre didactice reclamă modalitatea de implementare a proiectului multilateral european Comenius, întrucât managerul nu l-a făcut cunoscut la nivelul unităţii de învăţământ. La primul schimb de experienţă, care a avut loc săptămâna trecută în Bulgaria, beneficiar a fost chiar soţia directorului, transferată la şcoală doar de o lună.

Cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Teasc reclamă faptul că, în urmă cu două săptămâni, au aflat din mass-media că şcoala în care activează este implicată într-un proiect european care presupune schimburi de experienţă între elevi şi profesori din mai multe ţări. Odată cu mediatizarea acestui schimb de experienţă, a apărut şi informaţia despre reprezentanţii şcolii care vor pleca în străinătate. „Totul a fost făcut în secret. Şcoala Teasc nu a fost implicată până acum în nici un proiect. Este lăudabil că se face un asemenea proiect, dar trebuie să ştim şi noi ca profesori ai acestei unităţi de învăţământ ce se întâmplă pentru că am aflat din presă că vor fi mese rotunde şi mobilităţi şi în şcoală. Apoi ne-am trezit că profesorul de matematică, profesorul de engleză şi profesorul de română, care este şi soţia directorului, dar şi acesta sunt plecaţi şi am dedus că pleacă în acest proiect şi cu cinci elevi. Aceste plecări trebuie trecute şi ele prin Consiliul de Administraţie, Consiliul Profesoral. Noi nu ştim nimic“, a spus un cadru didactic, membru al Consiliului de Administraţie. Dascălii spun că, în mod normal, soţia managerului nu avea dreptul să plece în acest proiect pentru că „are doar o lună de când este transferată în şcoală pe zece ore“.

Profesorii, evaluaţi
de director

Pe baza reclamaţiei făcute de cadrele didactice la redacţia Gazetei de Sud, l-am întrebat şi pe managerul şcolii, Floricel Cosmin, cum s-a făcut selecţia pentru plecarea în Bulgaria. „Am luat-o ca şi cadru didactic, nu ca soţie. Selecţia am făcut-o cu coordonatorul proiectului, profesorul de engleză Raluca Podeanu. Cu dumneai am luat dosarele tuturor cadrelor didactice şi am luat în calcul cine ştie o limbă străină. Şi coordonatorul proiectului este de limba engleză, profesorul de matematică ştie germana şi soţia mea s-a încadrat în evaluare pentru că este absolvent de Litere, Facultatea de Română-Engleză. Nu puteam lua oameni care să nu ştie să schimbe două vorbe“, a precizat managerul Şcolii din Teasc. Din declaraţie reiese că în urma evaluării doar cadrele didactice prezentate cunosc o limbă străină, aşa că am insistat cu întrebările referitoare la evaluarea cunoştinţelor în domeniu. Răspunsul nu a fost însă deloc lămuritor. „Nu pot spune chiar aşa. Vom aplica un set de chestionare în perioada următoare tot pe acest proiect pentru a vedea şi interesul celorlalţi profesori faţă de aceste schimburi de experienţă în care vor avea de trecut ca atu cunoaşterea unei limbi străine“, a spus managerul.
În ceea ce priveşte lipsa informării reprezentanţilor Consiliului Profesoral şi a Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, directorul a precizat că „nu se puteau da date pentru că nici eu nu le ştiam. Nu ştiam despre ce este vorba“. Culmea este însă că, deşi susţine că nu ştia conţinutul, managerul ştie fără prea multe ezitări că în aprilie 2014 va fi următoarea deplasare în Polonia. Ce se ascunde în urma acestei lipse de comunicări la nivelul şcolii rămâne de văzut. Cert este că Şcoala Gimnazială Teasc derulează proiectul „Crossing bridges from past to present“, finanţat prin Programul Comenius, în valoare de 24.000 de euro, buget aprobat la runda de evaluare din 21 februarie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS