21.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ plăteşte masterplanul de deşeuri pentru tot Doljul

CJ plăteşte masterplanul de deşeuri pentru tot Doljul

http://www.youtube.com/watch?v=ML6i2QOLR-g

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj de ieri a fost liniştită, iar consilierii au votat în unanimitate toate proiectele aflate pe ordinea de zi. Două dintre ele au avut însă o importanţă majoră, pentru că era vorba de multe milioane de euro care vor intra în judeţ, dar şi de alte milioane de euro ce vor fi cheltuite din bugetul CJ.

Primul proiect de hotărâre se referă la „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, pentru care au fost aprobate documentele necesare îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, dar şi cofinanţarea, în valoare de peste patru milioane de euro. Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene privind managementul integrat al deşeurilor în Dolj este însă de aproape 54 de milioane de euro, prin acest proiect urmând să fie finanţate investiţiile necesare în domeniul deşeurilor menajere pentru toate cele 111 localităţi ale judeţului. Printre investiţii se numără colectarea şi transportul deşeurilor reziduale, colectarea separată şi transportul deşeurilor reciclabile şi a celor biodegradabile, crearea de staţii de sortare şi de compostare sau închiderea depozitelor neconforme.
În privinţa acestui proiect european, autorităţile judeţene au decis să suporte din bugetul propriu şi partea de finanţare, alta decât cea eligibilă, pentru toate localităţile din Dolj, mai puţin Craiova. Dar şi pentru Craiova, consiliul judeţean va suporta o cheltuială de la buget, 733.194 de euro, reprezentând toate costurile neeligibile şi conexe aferente proiectului.
„Într-adevăr, sunt peste 50 de milioane de euro care intră în Dolj, dar există şi o cheltuială pe măsură. S-a pus problema însă cine plăteşte aceste cheltuieli de derulare a proiectului. Normal ar fi să o facă beneficiarii, adică cele 111 localităţi din judeţ. Craiova poate să susţină aceste cheltuieli, dar restul? Gogoşu poate să dea 10.000 de euro să spunem? Nu, pentru că, dacă i-ar avea, ar face altceva cu ei, ar asfalta un drum poate. Calafatul poate să susţină investiţia, vreo 200.000 de euro? Nu cred. Localităţile nu puteau plăti şi se blocau cu banii. Şi atunci am decis să susţină consiliul judeţean toate aceste cheltuieli pe care ar fi trebuit să le suporte localităţile. Sunt peste trei milioane de euro, dar nu e o împovărare pentru judeţul Dolj. Şi pentru a arăta că suntem alături şi de Craiova, vom suporta şi cheltuielile lor neeligibile, peste 700.000 de euro. Sunt bani mulţi, să vedem cum facem rost de ei, poate la nevoie apelăm şi la un credit. Să ştiţi că gradul de îndatorare al CJ este de doar 7%, iar legea spune că se poate merge până la 30%. Din punctul acesta de vedere stăm foarte bine“, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Bani în buget după negocierea cu BCR
a unui credit

Cel de-al doilea proiect  de hotărâre important votat în şedinţa de ieri, care va aduce şi bani la bugetul judeţului, a fost cel privind creditul semnat de CJ în 2007 cu Banca Comercială Română (BCR). Autorităţile judeţene au obţinut aprobarea prelungirii termenului de rambursare a creditului cu doi ani, prin acordarea de către bancă a unei perioade de graţie de doi ani de la plata ratelor, lucru care face ca în bugetul CJ să existe bani în plus ce pot fi direcţionaţi spre alte obiective. „După luni de negocieri cu BCR, am reuşit să obţinem aceşti doi ani de graţie, iar asta înseamnă vreo 60 de milioane de lei pe care îi avem în braţe şi care pot merge spre alte investiţii, cum ar fi chiar masterplanul pe deşeuri“, a precizat Ion Prioteasa.
În rest, consilierii judeţeni au mai votat rectificări bugetare la spitale din subordinea CJ (Leamna şi Dăbuleni), la unităţile de asistenţă medico-socială din Dolj, la unităţile subordonate consiliului, trecerea hangarului construit cu fonduri de la CJ în incinta Aeroportului Craiova, pentru elicopterul SMURD, în administrarea aeroportului, dar şi închirierea unei suprafeţe de 80 de metri pătraţi pe terasa Spitalului Judeţean Craiova, pentru amplasarea de echipamente de telefonie mobilă, banii obţinuţi constituindu-se venit al unităţii medicale. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a mai anunţat în şedinţa de ieri că s-a terminat evaluarea privind noi destinaţii de pe Aeroportul Craiova, iar „acum avem certitudinea că vom zbura la Bologna, Dortmund şi Barcelona“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS