4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăMagazinTetris şi Pac-Man sunt istorie!

Tetris şi Pac-Man sunt istorie!

Dacă vă aduceţi aminte de jocuri precum Tetris sau Pac-Man şi vă număraţi printre cei din generaţia care a folosit prima dată internetul, pregătiţi-vă să vă simţiţi foarte bătrâni…

Muzeul Barbican din Londra pregăteşte o expoziţie în care unele dintre jocurile şi programele video preferate ale copilăriei sau adolescenţei dumneavoastră vor fi prezentate drept evenimente din istorie, mai exact elemente de „arheologie digitală“, scrie site-ul dailymail.co.uk. Expoziţia se va numi sugestiv „Revoluţia Digitală“ şi s-a vrut a fi o „celebrare a creativităţii digitale“, după cum au explicat organizatorii. Ea va fi inaugurată în luna iulie a anului viitor şi va include jocuri video şi computere din perioada 1970-1990, inclusiv console Pac-Man, Space Invaders, Pong, Gameboy şi Tetris, printre altele. Toate tipurile de jocuri şi console vor fi funcţionale, iar cei mai nostalgici dintre vizitatori chiar le vor putea folosi, aflând totodată, din descrierea exponatului, şi locul, şi „funcţia“ fiecăruia în istoria tehnologiei.
În afară de jocuri video şi computere „antice“, în cadrul expoziţiei va fi prezentată şi prima pagină creată vreodată de către pionierul Tim Berners-Lee, în anul 1991. În luna mai a acestui an au restaurat strămoşul site-urilor de astăzi, pagină pe care Berners-Lee a realizat-o pe vremea când lucra pentru Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN şi care includea doar elementele de bază ale fenomenului care a devenit internetul, aşa cum îl cunoaştem în prezent.

O revoluţie digitală
a ultimilor 40 de ani

Expoziţia „Revoluţia Digitală“ face parte dintr-un program mai amplu, al cărui obiectiv este analizarea impactului pe care tehnologia digitală l-a avut asupra societăţii în ultimii 40 de ani. Potrivit organizatorilor, ea explorează şi sărbătoreşte „transformarea artelor prin intermediul tehnologiei digitale începând cu anii 1970. Evenimentul reuneşte artişti, regizori, arhitecţi, designeri, muzicieni şi creatori de jocuri care şi-au depăşit limitele domeniilor de activitate folosind media digitală. Totodată, expoziţia priveşte şi spre viitor, atrăgând atenţia şi asupra codării creative, a culturii «Do-It-Yourself», a comunităţilor digitale şi a posibilităţilor creative oferite de noile tehnologii, inclusiv realitatea augmentată, inteligenţa artificială şi tipărirea 3D“, au precizat organizatorii expoziţiei. În cadrul acesteia va exista un spaţiu numit „Spaţii Creative“ care prezintă efectele vizuale, special folosite în pelicule precum „Inception“, „Man of Steel“, „Dark Knight Rises“ şi „Rush“, în timp ce spaţiul „Sunet şi imagine“ le va prezenta vizitatorilor experimentele cu tehnologia digitală făcute de muzicieni cunoscuţi.

Tetris, Space Invaders, Pac-Man

Unul dintre cele mai cunoscute elemente de „istorie antică“ a tehnologiei este jocul Tetris, lansat în iunie 1984 pentru console, dar care a câştigat o popularitate excepţională începând cu 1989, când a devenit disponibil pe dispozitive portabile şi care a fost votat drept „Cel mai bun joc din toate timpurile“ de redactorii revistei de specialitate Electronic Gaming Monthly. Aşa cum probabil mulţi dintre dumneavoastră ştiu, obiectivul este aranjarea formelor de „Tetriminos“ în aşa fel încât acestea să formeze rânduri care, odată completate, dispar de pe ecran, jocul terminându-se în momentul în care rândurile ajung în partea de sus a ecranului. În prezent, Tetris este disponibil în versiunea digitală, fiind şi acum o aplicaţie populară în rândul utilizatorilor de telefoane mobile şi tablete.
Pong este un joc de tenis de masă 2D. „Paletele“ jucătorilor sunt controlate cu manete pentru a se mişca în sus şi în jos, pe lateralul ecranului, „mingea“ este lovită spre dreapta şi spre stânga, iar câştigător este jucătorul care obţine cele mai multe puncte dintr-un set. Pong a fost primul joc realizat de compania Atari în 1972 şi iniţial a fost creat ca un program de pregătire.
Jocul video Space Invaders a fost creat în 1978 de Tomohiro Nishikado. Este un joc 2D de tip „fixed shooter“, iar obiectivul este împuşcarea extratereştrilor care invadează Pământul, arma folosită fiind un tun cu laser aflat în partea de jos a ecranului. Tunul se mişcă doar spre dreapta şi spre stânga, iar jocul se termină când „trupele“ de extratereştri ajung în partea de jos a ecranului.
Popularul Pac-Man, creat de Namco, a fost lansat prima dată în Japonia, în 1980. În această aventură 2D, jucătorul trebuie să mişte printr-un labirint personajul Pac-Man, care pe parcursul traseului „mănâncă“ punctele pe care le întâlneşte în cale, iar când toate punctele de pe ecran dispar, jucătorul trece la nivelul următor. Pac-Man are însă şi „duşmani“ – nişte fantome care îl urmăresc şi pe care, dacă le loveşte, jucătorul pierde o viaţă. Anul trecut, în luna februarie, Google a creat un logo interactiv dedicat lui Pac-Man, în acea zi vizitatorii site-ului având posibilitatea de a juca o versiune on-line a jocului.
Alte jocuri şi programe populare în anii 1970-1990 care sunt prezentate în expoziţie sunt „Magic Miner“, ZX Spectrum, toba electronică „LM-1“, dar şi Mac Paint – unul dintre primele programe de editare foto şi grafică, utilizat pe primele computere Macintosh din anul 1984.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS