Numărul tinerilor străini care vin să studieze în Craiova creşte de la an la an. Preferă să vină la studii în Bănie fie pentru că aici primesc bursă, fie pentru că vor să termine facultatea într-o ţară din Uniunea Europeană. Cei mai mulţi vin să studieze la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Chiar dacă sunt mulţumiţi de sistemul de învățământ de la noi și nu regretă anii studenției petrecuți aici, studenții străini vor să se întoarcă în țările natale după terminarea studiilor.
Universitatea din Craiova are înscrişi 359 de studenţi străini, dintre care 70 în anul pregătitor, fiind cea mai mare creştere înregistrată din 2006 până în prezent. Pe lângă aceştia, sunt 406 studenţi străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Am vrut să aflăm părerile studenţilor străini despre Craiova, dar şi despre sistemul de învătământ de la noi şi am discutat cu câţiva dintre ei.
Amir Alhen este student în anul I la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. A venit din Israel să înveţe în Craiova pentru că părinții lui au studiat tot în România şi consideră că facultatea de medicină din Craiova are rezultate foarte bune. Tânărul spune că nu a avut probleme de adaptare, dar că unii studenţi de aici au o imagine nu tocmai bună despre arabi şi uneori s-a lovit de aceste stereotipii.
Amir vorbeşte şi despre diferenţele care există între oraşul său natal şi Craiova: „În orașul în care eu m-am născut oamenii duc un trai mai modern, mai liniștit şi sunt mai calmi. Nu trăiesc atât de mult cu grija zilei de mâine. În Craiova, nu îmi place că este mizerie pe stradă, că sunt foarte mulţi câini pe stradă şi aurolaci. La noi nu există aşa ceva. Oraşul este mult mai dezvoltat şi nu există atâta sărăcie“.
Cu privire la sistemul de învățământ românesc, studentul israelian declară că acesta ar trebui să se modernizeze: „La noi, studenţii vin la facultate cu laptopuri şi alte aparate care îi ajută să lucreze mai bine, pe când în Craiova nici studenţii şi nici profesorii nu sunt deschişi către asta, iar facultăţile nu sunt dotate cum ar trebui“. Totodată, tânărul spune că sistemul de învățământ preuniversitar ar trebui să se ocupe mai mult de pregătirea elevilor pentru facultate şi să îi susţină mai mult.
Studenţii străini consideră că studenţilor români le lipseşte puterea de a se exprima liber
Malek Desi, originar din Iordania, este student în anul al III-lea tot la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Spune că destinul este cel care l-a adus în Craiova: „Eu sunt bursier şi am fost ales pentru o bursă în România la Facultatea de Medicină şi Famacie «Carol Davila» din Bucureşti, dar am fost repartizat pentru un an pregătitor în Craiova“. După ce a terminat anul de pregătire, Malek s-a hotărât să rămână aici, pentru că deja cunoştea mulţi oameni în oraş şi i-ar fi fost greu să o ia de la capăt într-un alt oraş. „În comparaţie cu Bucureştiul, în Craiova se trăieşte mai ieftin şi mai liniştit“, a spus tânărul. Malek este de părere că studenţilor craioveni le lipseşte o organizaţie care să îi ajute să lupte pentru studenţii săraci care primesc burse foarte mici, dar şi care să organizeze evenimente culturale de muzică, artă şi sport. Când l-am întrebat dacă îşi doreşte să rămână în Craiova, mi-a răspuns imediat nu, „pentru că aici salariile sunt foarte mici şi traiul este greu“. La fel ca şi israelianul Amir, Melek este nemulţumit de faptul că în oraş sunt foarte mulţi maidanezi, iar unul dintre ei chiar l-a muşcat. În plus, băiatul este de părere că spitalele craiovene ar trebui să fie mult mai curate şi dotate.
Jelena Berner a venit din Germania şi rămâne în Craiova pentru un an. Crede că studenţilor români le lipseşte încrederea în forţele proprii: „Am întâlnit aici foarte mulţi tineri talentaţi, dar care nu au curajul să se exprime liber şi să îşi urmeze visul“. Spune că nu îşi doreşte să rămână definitiv în Craiova, dar că ar fi bucuroasă să revină în vizită.
Nu îşi doresc să rămână în Craiova pentru că nu sunt locuri de muncă
Nici chinezoaica Yu Ning nu îşi doreşte să se stabilească în Craiova, deşi spune că oraşul este frumos şi cel mai mult îi plac pieţele care sunt foarte tradiţionale, dar şi unele magazine. Fata spune că îi lipseşte foarte mult oraşul său de origine, Qingdao, un oraş situat la malul mării: „Craiova este un oraş «sec», dar îmi place pentru că aici este mai puţină populaţie decât la noi şi nu mă mai simt sufocată“.
Dumitru Ursu şi Valeriu Frunză au venit din Republica Moldova şi studiază de doi ani la Universitatea din Craiova. Deşi nici ei nu îşi doresc să rămână aici după terminarea studiilor, Valeriu a ales să vină la facultate în Craiova pentru că „este un oraş mai mare decât cel din care noi venim, este mai modern şi mai dezvoltat“. Dumitru a preferat să vină în Bănie pentru că şi-a dorit să facă studiile într-o ţară din Uniunea Europeană, dar intenţionează ca după terminarea studiilor să plece într-un alt oraş din Europa. „Îmi doresc să plec din Craiova pentru că aici nu există multe locuri de muncă“, a spus Dumitru. Celor doi moldoveni nu le place la Craiova pentru că oraşul este murdar şi pentru că sunt mulţi câini pe stradă.