6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAurel Şaramet, din nou pe mâna procurorilor

Aurel Şaramet, din nou pe mâna procurorilor

Verificările Corpului de Control al premierului au scos la iveală faptul că Fondul de Contragarantare şi FNGCIMM au acordat garanţii duble  creditelor din perioada 2010 – 2013. Excesul de salarizare şi de premiere din aceeaşi perioadă însumează peste  zece milioane de lei. Membrii Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului au efectuat cheltuieli de protocol cu 25 de  festinuri, deşi Codul Fiscal prevede că acestea pot fi  decontate dacă sunt acordate partenerilor de afaceri.

Şeful Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), totodată membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Garantare, cercetat deja în dosarul mafiei creditelor ilegale care ar fi prejudiciat statul cu peste 22 de milioane de euro, ar putea intra din nou în vizorul procurorilor în urma plângerii penale depuse de Corpul de Control al premierului.
În urma verificărilor efectuate asupra cheltuielilor realizate de Fondul Român de Contragarantare în perioada 2009 – 2013, Corpul de Control al premierului a stabilit că s-au oferit duble garanţii în perioada 2010 – 2013, atât de către FRC, cât şi de FNGCIMM, „reprezentând 94,97% din totalul contragaranţiilor acordate în perioada amintită“.
„Nesocotind raţiunea pentru care a fost înfiinţat FRC (aceea de a sprijinii fondurile de garantare, cu separarea precisă a celor două funcţii, de garantare şi de contragarantare – n.r.), conducerea Fondului a încheiat convenţii de contragarantare cu trei fonduri de garantare care activau în România, pe care le-a mandatat să îndeplinească obiectul principal de activitate pentru realizarea căruia fusese constituit Fondul, cu încălcarea principiilor separării funcţiilor de garantare şi contragarantare, avut în vedere la înfiinţarea Fondului“, se arată în sinteza Corpului de Control al premierului.
Potrivit acesteia, „convenţiile de contragarantare nr. 1/2010 şi nr. 1/2012, încheiate în cele două fonduri au fost semnate din partea FRC de către Hidegcuti Ioan, preşedintele Directoratului, şi din partea FNGCIMM – IFN de către Şaramet Aurel, preşedinte, în condiţiile în care Şaramet Aurel (foto) a fost numit prin actul constitutiv membru al Consiliului de Supraveghere al FRC“.

Prime pentru realizările altora

Pe de altă parte, verificările Corpului de Control au scos la iveală faptul că, în perioada 2009 – 31 august 2013, FRC a făcut exces de salarizate, remuneraţiile/indemnizaţiile brute acordate membrilor Consiliului de Supraveghere şi primele trimestriale brute acordate preşedintelui Consiliului însumând 4.625.990 de lei. Din această sumă, Ionel Popescu, preşedintele Consiliului de Supraveghere până la data de 30 aprilie 2013, a primit 1,85 milioane de lei, Aurel Şaramet şi Cojocaru Lucian – membru în Consiliul de Supraveghere – fiecare câte 474.729 de lei. Remuneraţiile brute şi alte drepturi băneşti acordate preşedintelui şi membrilor Directoratului FRC (Hidegcuti Ioan – preşedinte; Coman Vasile – membru; Kleininger Elena – membru) au însumat în perioada 2009 – 2013 nu mai puţin de 7.986.558 lei. Alte cheltuieli uriaşe făcute în perioada ianuarie 2010 – august 2013 de către FRC privesc primele în sumă de 1,33 milioane de lei acordate personalului „pentru realizări profesionale deosebite“. Beneficiari au fost directorii Angelica Dumitrescu, Alis Toporcea şi Alexandru Vasile. „Primele pentru realizări profesionale deosebite au fost acordate în condiţiile în care acordarea contragaranţiilor, obiectul principal de activitate al FRC, s-a realizat într-o proporţie covârşitoare de către alte entităţi, respectiv cele trei fonduri de garantare, mandatate în acest sens“, se arată în sinteza Corpului de Control.

Nu le ajungeau banii

Dar asta nu-i tot. Cheltuielile de protocol înregistrate de FRC în perioada 2010 – 2012 au însumat 66.077 de lei, în condiţiile în care remuneraţiile Consiliului de Supraveghere şi ale Directoratului în perioada amintită s-au ridicat la peste 10,2 milioane de lei. Aceste cheltuieli de protocol cuprind contravaloarea a 25 de mese servite la restaurant sau în regim „catering“ la sediul Fondului la care au participat membrii Consiliului de Supraveghere, ai Directoratului şi ai Adunării Generale a acţionarilor din cadrul Fondului Român de Contragarantare, nu partenerii de afaceri aşa cum se menţionează în Codul fiscal la capitolul cheltuieli de protocol deductibile. „Cu ocazia meselor servite la restaurant sau în regim «catering» s-au consumat foie gras cu fructe confiate, muşchi de vită, piept de raţă, chateaubriand, purcel la cuptor, pară în sos de vin, băuturi alcoolice precum Davino Domaine Ceptura şi Davino Purpura, la preţ de 100 lei/sticla etc.“, notează Corpul de Control.

Averea lui Şaramet: case în Bucureşti şi Snagov, bijuterii, tablouri şi o colecţie numismatică

Conform declaraţiei de avere din iunie 2012, Aurel Şaramet, directorul FNGCIMM, are terenuri, case în Bucureşti şi Snagov, dar şi bijuterii, tablouri şi o colecţie numismatică valorând 97.000 de euro şi a acordat unor persoane împrumuri de 59.000 de euro şi 200.000 de lei. El mai are două autoturisme Mercedes şi un Ford Fiesta, bijuterii de 9.500 de euro, achiziţionate începând din anul 2000 şi tablouri de 68.000 de euro. Aurel Şaramet mai are două depozite în lei la ATE Bank şi la Alpha Bank, deschise în 2000, totalizând 2.270.600 de lei. El i-a împrumutat cu 59.000 de euro pe Liviu Şaramet şi cu câte 100.000 de lei pe Luiza Sucalus şi pe Carolina Ganea. Totodată, deţine acţiuni la Oncomed Clinic SA şi Socet SA. Şaramet are acţiuni în valoare de 40.706 lei la Fondul Proprietatea şi de 5.546 de lei la Prospecţiuni SA. Aurel Şaramet are trecută în declaraţia de avere şi o datorie de 105.000 de euro către SC Beton Construct, scadentă în 2014. În 2011, Şaramet a obţinut din salariu un venit total de 822.318 lei şi peste 80.000 de lei din închirierea unui imobil în strada Dionisie Fotino. Din colaborări cu FNGCIMM filialia Sfântu Gheorghe (membru CA), cu Fondul Român de Contragarantare (membru în Consiliul de Supraveghere), cu Small Finance SA (membru CA) şi cu Socet SA (membru în Consiliul de Supraveghere), Aurel Şaramet a obţinut 49.004 lei, 90.000 de lei, 173.054 de lei şi 4.224 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS