5.1 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii au început simulările examenelor naţionale

Elevii au început simulările examenelor naţionale

http://www.youtube.com/watch?v=R2n7rQEEUHA

Aproximativ 12.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din judeţul Dolj au susţinut ieri prima simulare a examenelor naţionale la limba şi literatura română.

Anunţate în urmă cu o săptămână, simulările i-au luat cam pe nepregătite pe unii elevi, care au considerat că nu au avut suficient timp ca să recapituleze materia. „Eu am învăţat, dar nu îndeajuns. Mă voi pregăti mai mult pentru bacalaureat“, a precizat liceanul Alin Afrem de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii din Craiova. Aceeaşi părere a avut-o şi colega sa. „Am învăţat ce şi ce. Pe parcursul anului voi îmbunătăţi cunoştinţele. Ne-au luat pe nepregătite, dar este mai bine că ne obişnuim cu emoţia“, a spus Andreea Băcanu. Cadrele didactice spun însă că simulările au rolul de a arăta elevilor din timp care le este nivelul cunoştinţelor la acest moment.
„Avem 192 de elevi înscrişi pentru simulări. Nu sunt mulţi absenţi, în jur de şapte-opt elevi, în special de la învăţământul seral. Elevii au venit la simulări pentru că au un efect pozitiv. Se obişnuiesc cu atmosfera de examen, cu modelul de subiecte şi se observă şi o îmbunătăţire a rezultatelor la examene. Pot spune chiar şi faptul că între prima simulare din toamnă şi cea din aprilie, care a fost naţională, s-a observat o creştere a rezultatelor. În jur de 20% a fost procentajul celor care au promovat examenul“, a subliniat Laurenţiu Florin Puicin, directorul Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii Constantin Brâncuşi.

Candidaţii au avut emoţii

În ceea ce priveşte prezenţa, managerii unităţilor de învăţământ au precizat că nu au fost prea mulţi absenţi. La Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova au lipsit doar 14 elevi.
„Sunt absenţi numai la clasa a XII-a, dar nu nemotivat. Mulţi sunt în competiţii“, a precizat Katerina Anghel, directoarea adjunctă a liceului. La Liceul „Charles Laugier“ nu a lipsit nici unul dintre cei 85 de elevi. „Avem 85 de elevi înmatriculaţi la clasa a XII-a şi sunt toţi prezenţi. Am fost în săli şi erau mai emoţionaţi. Mai ales fetele. Noi avem predominant fete, care au şi un grad de conştiinciozitate mai mare“, a precizat Iuliana Gheorghe, directoarea liceului. Despre emoţii elevii au vorbit chiar la ieşirea din sălile de examen.
„Am avut oarecum emoţii. Orice copil cred că are emoţii la un asemenea examen. Mi-au trecut după ce am văzut subiectele. Nu au fost foarte grele. Sunt curioasă ce rezultat voi obţine. Cred că va fi o notă bună. Dar cu siguranţă pentru Evaluarea Naţională o să mă pregătesc mai mult“, a spus Giulia Oană, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova. De altfel, emoţii au avut şi liceenii. „Am avut emoţii pentru că sunt curios să îmi văd nivelul de pregătire. Vreau ca la bacalaureat să obţin o notă bună. Nu o să-mi fie necesară la admiterea la facultate pentru că mă îndrept spre o facultate de artă, dar vreau să îmi demonstrez mie că pot să am un rezultat bun. Subiectele au fost uşoare. Nu cred că va fi aşa uşor la bacalaureat“, a precizat Denis Carol Armăsaru, elev la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova.

Mai au materie de parcurs

În ceea ce priveşte subiectele pentru simularea la limba şi literatura română, fiecare unitate de învăţământ şi-a făcut propria variantă. În plus, cadrele didactice nu au luat în calcul toată materia aferentă examenelor naţionale, întrucât nu a fost parcursă în totalitate.
„Materia pentru bacalaureat este inclusă în toţi cei patru ani de liceu. Acum este parcursă în proporţie de 75-80%. Mai avem câteva lecţii care ţin de examenul de bacalaureat. Trebuie să terminăm modernismul, apoi se reia tradiţionalismul, care s-a studiat şi în clasa a X-a, mai este neomodernismul, postmodernismul şi totodată literatura după cel de-al doilea război mondial. Aici este inclus Marin Preda cu «Moromeţii» şi Marin Sorescu cu drama. Prin urmare, pentru variantele simulărilor ne-am bazat pe ceea ce s-a studiat în clasa a XII-a, pentru că simulările au fost anunţate cu puţin timp în urmă. Primul subiect a fost un text la prima vedere, la subiectul al doilea au avut o argumentaţie. Iar la ultimul subiect au avut de ales între scriitorii Bacovia, Tudor Arghezi şi Lucian Blaga“, a precizat Raluca Dănţe, profesoară de limba şi literatura română la Liceul „Charles Laugier“ din Craiova.

Încă două zile de testări

Simulări pentru examenele naţionale, bacalaureat şi evaluarea naţională, se vor derula şi în zilele următoare în unităţile de învăţământ din Craiova şi judeţ.
„Miercuri, pentru elevii din ultimul an de liceu, se va derula proba diferenţiată în funcţie de profil, filieră şi specializare, la matematică sau istorie, iar pentru elevii de clasa a VIII-a va avea loc proba scrisă la matematică. De asemenea, vineri va avea loc proba la alegere în funcţie de filieră, profil şi specializare“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj. În ceea ce priveşte programul în şcoli din zilele în care au loc simulările, reprezentanţii ISJ Dolj au spus că „fiecare unitate de învăţământ supune aprobării Consiliului de Administraţie propriul program orar“. La simulări se pot înscrie şi absolvenţii de liceu care nu au promovat bacalaureatul în sesiunile anterioare, pe baza unei cereri depuse la unitatea de învăţământ la care au studiat. Rezultatele simulărilor vor fi prezentate pe 15 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS