22.9 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANSVSA va efectua controale în laboratoarele particulare care certifică siguranţa produselor

ANSVSA va efectua controale în laboratoarele particulare care certifică siguranţa produselor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) începe de astăzi să efectueze controale în laboratoarele particulare care emit buletine de analiză cu privire la calitatea produselor din carne, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.ro. Constantin a precizat că i-a cerut şefului ANSVSA să înăsprească legislaţia în domeniu, în contextul scandalului legat de carnea contaminată cu salmonella. „Am avut o discuţie şi cu preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, ieri. Începând de astăzi sunt foarte multe controale pe care le derulează ANSVSA cu privire nu doar la calitatea produselor, la anumite analize, dar şi cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde se realizează acel proces de autocontrol. Deci practic orice produs din România, pentru a fi comercializat, trebuie să fie însoţit de un buletin de analize care să certifice calitatea şi siguranţa. Multe dintre acestea se realizează în anumite laboratoare particulare. Ele sunt acreditate în conformitate cu legislaţia naţională, dar cred că trebuie să modificăm legislaţia şi să întărim controalele la aceste laboratoare private în perioada imediat următoare, începând chiar de astăzi”, a subliniat Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Întrebat la cât se cifrează pierderile suferite de producătorii de carne din România, el a răspuns că acestea sunt estimate la „zeci de milioane de euro”. „Din acest motiv fac acest apel să nu exagerăm cu generalizarea acestui subiect. Sunt cazuri izolate. Am speranţa că veterinarii îşi fac datoria aşa cum trebuie. Acolo unde au existat anumite situaţii, ele vor fi sancţionate cu prioritate”, a spus Constantin. În legătură cu carnea retrasă din magazine, el a afirmat că este o „măsură de precauţie”. Pe de altă parte, Constantin a menţionat că, dacă produsele au ajuns pe raft contaminate, aceste cazuri trebuie sancţionate „în consecinţă”.

Mănăstireanu: Siguranţa alimentară a cetăţeanului nu a fost pusă în niciun moment în pericol

În contextul scandalului legat de carnea infestată cu salmonella depistată în Suceava, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a afirmat astăzi că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa alimentară a populaţiei, pentru că în România nu se consumă carne crudă de pasăre, iar tratamentul termic la 70 de grade distruge toate tipurile de salmonella. ‘Nu s-a pus în nici un moment în pericol siguranţa alimentară a cetăţeanului”, a arătat Mănăstireanu într-o conferinţă în care prezintă rezultatele acţiunilor întreprinse în cazul cărnii de pasăre retrasă recent de la comercializare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS