\n
Monopolul pus de RAADPFL Craiova pe efectuarea lucrărilor din cimitirele administrate de operatorul local începe să-şi arate „roadele“. Unii craioveni sunt nemulţumiţi, deoarece riscă să rămână cu mortul neîngropat, întrucât nu îşi permit să plătească tarifele cerute pentru construcţiile funerare. Iniţial, cetăţenii nu au reacţionat, dar când au fost puşi în faţa faptului împlinit, adică să plătească 2.500 de lei (costurile trec şi de 6.000 de lei) pentru construirea unui cavou s-au întrebat ce fac, fiindcă nu au cum să achite acest preţ dintr-o pensie amărâtă. Înainte de a intra în vigoare acest regulament şi aprobarea în consiliul local a „tarifelor practicate la sectorul administraţia cimitirelor şi sectorul construcţii funerare“, concesionarul avea posibilitatea să-şi ridice singur cavoul, singur ori ajutat de rude sau cunoştinţe, la un preţ pe care îl negocia, cu materiale achiziţionate la un cost convenabil.
Acum, de la săpatul gropii până la placat sau mozaicat, pentru cei care vor să aibă un loc de veci arătos, se ocupă angajaţii regiei, iar beneficiarul plăteşte. Dacă are cu ce, căci ori pune ban pe ban câteva luni consecutiv, timp în care nu mai mănâncă, nu-şi mai plăteşte utilităţi, iar, dacă este suferind, nu-şi mai ia tratamentul ori renunţă. Situaţie în care înhumarea se face într-o groapă simplă. În consecinţă, ce fac persoanele care au concesionat locuri de veci în cimitirele administrate de RAADPFL, care vor să-şi construiască un cavou, dar nu au puterea financiară să susţină cheltuielile?
Caz concret
Într-o asemenea situaţie se află şi craioveanul Mihai Stoenac. Acesta spune că a concesionat un loc de veci în Cimitirul Nord şi, cum este bătrân şi bolnav, ar vrea să-şi amenajeze un cavou.
„Am 73 de ani, sunt cardiac, iar venitul familiei mele (trei persoane) este de 1.460 de lei. Am un băiat bolnav, nu vede, nu aude. Trăim de azi pe mâine cu ajutorul lui Dumnezeu. Am obţinut un loc de veci în Cimitirul Nord şi vreau să fac un cavou, dar cei de acolo îmi cer 2.350 de lei. Este o înşelătorie pe faţă. De unde să dau atâţia bani? Am un copil şi un ginere constructori şi nu mă costă decât 400 de lei materialele. Am fost de mai multe ori în audienţă la primar, dar nu mă primeşte. În cele din urmă le-am cerut să-mi dea voie să mă înhumez la mine în curte“, a spus Mihai Stoenac.
Soluţia de plată a locurilor de veci
Reprezentanţii RAADPFL susţin că au găsit o soluţie pentru cetăţenii care au concesionat locuri de veci în cimitirele craiovene, dar nu au bani să plătească lucrările pentru construirea cavoului. Aceştia sunt păsuiţi la plata costurilor şi pot plăti mormântul în rate.
„Menţionăm că cea mai ieftină lucrare executată de RAADPFL costă aproximativ 1.000 de lei, în funcţie de materialele folosite şi de tipul de lucrare. Plata în rate este posibilă astfel: avans 40% + cinci rate egale lunare, indiferent de tipul sau costul lucrării. În Regulament la art.18 se prevede: «(1) La locurile de înhumare se vor executa următoarele lucrări: a) la locurile atribuite în mod gratuit persoanelor defavorizate, cu venituri mici şi care au beneficiat sau beneficiază de ajutor social, se pot executa lucrări simple, cruci, borduri şi împrejmuiri.
b) la locurile de înhumare atribuite în concesiune pe o durată de 25 (douăzeci şi cinci) de ani se vor executa lucrări subterane, prevăzute la art. 6, alin.(4), din Regulament şi lucrări supraterane de artă şi cavouri. (2) Lucrările supraterane de tip capelă se execută pe baza autorizaţiei de construire, în condiţiile Legii nr. 50/1991. Art.19. (1). Executarea lucrărilor funerare se face numai de către OPERATOR (RAADPFL Craiova), iar în situaţia în care OPERATORUL nu execută anumite tipuri de lucrări, acestea se pot face şi de către concesionar cu acordul OPERATORULUI». De asemenea, în urma discuţiilor cu domnul Stoenac Mihai s-a ajuns la un acord“, a precizat Alexandra Horăscu, purtător de cuvânt al RAADPFL Craiova.