O vaca moarta zace de aproape doua saptamini in riul Jiu, sub podul de la Breasta. Perpelit de soare, descompus de canicula si de apa, hoitul duhneste de la distanta, facind viata amara celor care locuiesc in apropiere si celor care doresc sa se scalde in Jiu. Desi primaria este asezata chiar pe marginea apei, primarul pare sa nu fi detectat nici mirosul pestilential, nici ridicolul situatiei. Marin Marcu spune ca stie de existenta animalului, dar nu poate face nimic pentru ca vaca nu este din comuna si Jiul in care zace nu apartine primariei.
Primii „trasniti“ de miros au fost tinerii care obisnuiau sa faca plaja si sa se scalde in zona podului de peste Jiu. De aproape doua saptamini, nimeni nu se mai bronzeaza linga fisia de uscat pe care hoitul se descompune fara ca nici un „nas“ autorizat sa se sesizeze. La citiva metri distanta, citeva pancarte ale Directiei Apelor ii „bat pe umar“ pe cei care ar intentiona sa atenteze la igiena riului: „Pastrati apele curate!“.
„Se fac doua saptamini de cind putrezeste acilea, maica. S-a umflat cit o bute si a imputit toata comuna, da’ nima nu vrea sa stie de ea. A cui o fi, nu stiu, bata-l-ar sa-l bata, ca n-a luat-o s-o ingroape, sa ne scuteasca de puticiunea asta“, spune Constanta Dumitru, o batrina care de cind nu mai poate sa respire aer curat din cauza animalului mort a inceput sa faca investigatii pe cont propriu sa vada cui ii apartine vaca si, prin urmare, cine ar trebui sa-si asume responsabilitatea.
Las’ sa puta, ca „nu-i a noastra!“
Partea cu responsabilitatea este insa, daca nu rau mirositoare (din cauza vacii, evident!), atunci cel putin hilara.
Florenta Tudorache, comisar la Garda de Mediu, informata despre existenta animalului mort, a spus raspicat: „Chestiunile de mediu le rezolva primaria. Daca ei nu gasesc o solutie, atunci apeleaza la noi“. Contactat telefonic, primarul din Breasta (surprinzator, acelasi ca inainte de alegeri!) si-a justificat lipsa de initiativa cu argumente „forte“: „Nu-i a noastra vaca! Si nici Jiul nu-i al nostru. Nimeni din localitate nu ne-a sesizat ca ar fi pierdut un animal. Cred ca e adusa de viituri. Jiul e al Directiei Apelor, e zona de protectie a lor. Ei trebuie sa rezolve problema cu vaca“. Marin Marcu ar fi asteptat deci, de vreo doua saptamini, sa vina angajatii de la Directia Apelor sa-i ridice vaca moarta din pragul primariei. Chiar daca nu era sigur ca cineva ar fi anuntat administratorii Jiului despre problema cu care se confrunta. „Am inteles ca paznicii de la statia de apa ar fi anuntat pe cineva… Nu stiu…“.
Directia Apelor i-a spalat obrazul si i-a desfundat nasul
Constantin Cirlan, sef birou Monitoring in cadrul Directiei Apelor Jiu, a gasit situatia destul de amuzanta. „Evident ca nu este de competenta noastra! Primarul putea foarte bine sa rezolve situatia, fara nici o problema. Am vorbit insa cu un director al institutiei noastre, care mi-a promis ca o sa trimita citiva baieti, sa ridice vaca de acolo. Doar nu era s-o pasam de la unu’ la altul! Acum, problema este: ce-or sa faca ei cu hoitul? Unde sa-l duca? Eu cred ca o sa-l ingroape, o sa-l duca la Facai sau asa ceva!“…
Locuitorilor comunei Breasta nu prea le arde de ris. Daca primarul lor n-a fost in stare sa rezolve o problema atit de simpla ca o vaca moarta, „stationata“ doua saptamini sub „nasul“ primariei, cum ar putea sa devina sensibil la problemele reale cu care oamenii ii vin in intimpinare?