Magistraţii instanţei supreme au decis în mod definitiv şi irevocabil să oblige Fiscul la plata unor dobânzi de aproape cinci milioane de lei pentru nerambursarea la termen a TVA. Apărătorii companiei Alfred Toepfer în acest caz au fost avocaţii D&B David şi Baias
Un mare trader de cereale din România, controlat de o companie germană, a câştigat definitiv şi irevocabil un proces intentat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), instanţa supremă obligând pârâtul la plata unor dobânzi de peste 1,1 milioane de euro pentru nerambursarea la termen a TVA. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis obligarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la plata de dobânzi unei societăţi reprezentate de avocaţii D&B David şi Baias într-un caz de rambursare cu întârziere a TVA. Avocaţii D&B David şi Baias au asistat o companie în cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobânzilor pentru rambursarea cu întârziere a TVA ca urmare a prelungirii nejustificate a verificării documentare a deconturilor de TVA şi, ulterior, a inspecţiei fiscale anticipate demarate pentru soluţionarea aceloraşi deconturi. Într-o primă fază, Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial acţiunea societăţii, obligând ANAF la plata unor dobânzi de două milioane de lei. După recursul ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în integralitate acţiunea societăţii şi a obligat ANAF la plata unor dobânzi de aproape cinci milioane de lei“, au anunţat ieri avocaţii.
Deconturi de TVA de 7,4 milioane de Lei…
Din verificările jurnaliştilor a reieşit că Alfred Toepfer International România SRL, controlată de grupul german cu acelaşi nume, a chemat în judecată ANAF la Curtea de Apel Bucureşti 30 august 2010, dosarul fiind înregistrat sub numărul 7518/2/2010 la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Pe 12 aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte cererea reclamantei Alfred Toepfer International. „Anulează Decizia nr.28/10.03.2011 emisă de pârâta DGFPMB. Obligă pe pârâta DGFPMB să restituie reclamantei suma de 2.024.077 de lei cu titlu de dobândă calculată de la data expirării termenului legal de soluţionare a Deconturilor de TVA aferente perioadei mai-octombrie 2007, până la data rambursării efective a sumei de 7.427.417 lei în termen de 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii. Obligă pe pârâta DGFPMB la plata de penalităţi de 10.000 lei pe fiecare zi de întârziere de la data împlinirii termenului de 30 de zile până la plata efectivă a sumei de 2.024.077 de lei. Obligă pe conducătorul DGFPMB la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe fiecare zi de întârziere. Obligă pe pârâta DGFPMB la 25.000 de lei cheltuieli de judecată către reclamantă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică“, se arată în hotărârea nr. 2624 emisă de Curtea de Apel Bucureşti pe 12 aprilie 2012.
…şi dobândă pentru întârzierea returnării de 4,9 milioane de Lei
Recursurile, iniţiate de DGFPMB şi Alfred Toepfer Internaţional GMBH, la data de 20 iunie 2012, au fost soluţionate de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 28 noiembrie, prin obligarea Fiscului de a restitui întreaga dobândă de aproape 4,9 milioane de lei. „Decizia nr. 7494 din 28 noiembrie 2013. Admite recursurile declarate de reclamanta SC Alfred C. Toepfer International GMBH şi de pârâta Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti împotriva sentinţei civile nr. 2624 din 12 aprilie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Modifică în parte sentinţa atacată în sensul că: obligă pe pârâta Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti să restituie reclamantei suma de 4.892.797 de lei, cu titlu de dobândă calculată de la data expirării termenului legal de soluţionare a deconturilor de TVA aferente perioadei mai-octombrie 2007, până la data rambursării efective a sumei de 7.427.417 lei. Respinge capetele de cerere privind obligarea pârâtei DGFPMB la plata de penalităţi de întârziere şi obligarea conducătorului DGFPMB la plata amenzii, ca nefondate. (…) Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 28 noiembrie 2013“, se arată în decizie.
ANAF a întârziat şi rambursarea TVA aferente perioadei iunie 2009 – martie 2010
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a soluţionat favorabil alt dosar în care traderul de cereale a cerut obligarea ANAF la plata unor dobânzi penalizatoare pentru întârzierea cu care a rambursat TVA aferentă perioadei iunie 2009 – martie 2010. Dosarul înregistrat la CAB sub nr. 4407/2/2011 a fost soluţionat pe 26 iunie 2012, recursul aflat deja pe rolul instanţei supreme aflându-se încă în faza de judecată.
Dacă dobânda aferentă TVA nerambursat la timp de ANAF pentru perioada mai-octombrie 2007 s-a ridicat la aproape cinci milioane de lei, ne întrebăm cât va plăti ANAF pentru perioada iunie 2009 – martie 2010…
Argumentaţia avocaţilor D&B David şi Baias în acest caz a fost axată pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în special în speţă Steaua Română, caz reprezentat tot de avocaţii D&B, potrivit căreia, ca regulă, procedurile interne ale autorităţilor fiscale care au determinat rambursarea cu întârziere a TVA nu suspendă cursul dobânzilor pentru sumele nerambursate la termen.