2.8 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024

Transilvania

O data cu cererea de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Corneliu Vadim Tudor, o dezbatere pare sa se lege. Pina acum, tema nationala parea privilegiul liderului PRM. Nimeni nu indraznea sa faca afirmatii prea categorice pe aceasta tema, de frica sa nu fie etichetat drept nationalist, extre-mist etc. Se pare ca PSD s-a decis sa atace frontal chestiunea. S-au amestecat in dezbatere si liderii PNL si PD. Declaratia lui Ioan Rus, ministrul de interne, facuta la Cluj, arata ca Transilvania ramine o preocupare a PSD, ca si intentia de a cuceri electoral acest spatiu. Pina acum, Transilvania a votat CDR. Nici in 2000 PSD nu a cistigat, desi CDR a pierdut. Voturile aici s-au dus spre PNTCD, PNL si spre PRM. FSN si urmasele lui, FDSN si PDSR, au incercat diferite formule de alianta pentru a cuceri un electorat numeros, mai instruit si cu un standard de viata mai inalt decit in Vechiul Regat. Tema nationala este vehiculul prin care liderii PSD spera sa obtina rezultate mai bune in Transilvania, in 2004. Declaratia, dupa parerea mea riscanta, a lui Ioan Rus a avut ca scop sa atraga atentia ca PSD este atent la procesele economice si sociale de acolo.

Aceasta pozitie poate parea paradoxala, atita vreme cit principalul aliat la guvernare al PSD este UDMR, care poate considera declaratia lui Ioan Rus drept ostila. Si momentul e prost ales, daca ne gindim ca urmeaza votul la buget in parlament. PRM va vota contra. La fel PNL si PD, dar din alte ratiuni. Nastase conteaza pe voturile UDMR. Respingerea bugetului ar insemna caderea guvernului. Nastase se vede confruntat cu prima provocare de proportii. Se pune intrebarea: de ce a facut Ioan Rus aceasta declaratie? S-a coordonat el cu premierul? Presupun ca da. Nastase e un prim-ministru autoritar, care nu permite iesirea din rinduri. Declaratia de la Cluj este o mutare pusa la cale de liderii PSD si nu o intimplare, un accident. Daca social-democratii doresc sa isi atraga electoratul de aici, in vederea alegerilor din 2004, atunci a fost sigur o mutare prematura. Campania in care s-a lansat PSD nu isi are sensul. De altfel, impresia mea este ca, dupa anuntarea rezultatului alegerilor din decembrie, partidul de guvernamint nu a incetat campania.

E posibil sa fie vorba si despre altceva. Nu doar de atragerea electoratului PRM si al ex-PUNR, electorat cu sensibilitate nationalist-patriotica, votind pe criterii etnice. Motivul il constituie miscarile din Transilvania, de contestare a practicilor centraliste ale guvernului. Cea mai bogata provincie a tarii e miza. Diferiti lideri de opinie, activisti ai societatii civile, dar si pescuitori in ape tulburi – romani si maghiari – ridica de o vreme chestiunea Transilvaniei. E aici o discutie care inca gaseste multa pudoare si prudenta despre: raporturile dintre Bucuresti si provincie, folosirea bugetului, tratamentul autoritatilor locale etc. Orice ridicare de glas in favoarea unei descentralizari, a unei reale autonomii locale ii face pe nationalisti si etatisti sa sara in sus cu acuzatia ca se urmareste desprinderea de patria-muma. Astfel, aceasta dezbatere strict necesara in perspectiva integrarii in UE este aminata. Declaratia lui Ioan Rus este dovada ca nu mai putem ocoli aceasta tema, a raportului intre provincie si Bucuresti, a descentralizarii. Chiar daca Ioan Rus a vizat relatiile romano-maghiare, trebuie sa vedem fondul problemei, in cazul de fata: Transilvania. Este aici o nemultumire accentuata de felul cum este guvernata. Multi se fac ca nu vad, ceea ce nu aduce nimic bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS