Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, dar şi elevii din Oltenia care vor susţine examene naţionale în acest an şcolar vor putea beneficia de pregătire gratuită din partea profesorilor Universităţii din Craiova.
Cursurile vor începe din februarie 2014 şi se vor desfăşura atât la Universitatea din Craiova, cât şi în unităţile de învăţământ din Oltenia. La pregătire sunt aşteptaţi atât liceenii care susţin bacalaureatul, cât şi dascălii care se înscriu la titularizare, definitivat şi gradul II.
„Este primul an în care Universitatea din Craiova a încheiat un parteneriat cu toate inspectoratele şcolare din zona Olteniei. În plus, acest parteneriat va acţiona pe mai multe planuri. În primul rând, ca şi în anii anteriori, vor continua pregătirile cu elevii de liceu care susţin bacalaureatul, la toate disciplinele de examen. Şi spre deosebire de anii anteriori, cursurile se vor derula nu numai la Universitatea din Craiova, ci şi la unităţile de învăţământ din Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi. În perioada februarie – iunie 2014, unul sau două cadre didactice vor merge acolo şi vor susţine orele de pregătire. Tot din acest an universitar se vor organiza cursuri şi pentru cadrele didactice care vor susţine examenele naţionale de definitivat sau titularizare. Până acum se oferea îndrumare doar candidaţilor la gradul didactic II“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spânu, prorector al Departamentului Programe de Studii şi Asigurarea Calităţii din cadrul Universităţii din Craiova.
Elevii vor testa activitatea de student
De asemenea, pentru a îndruma corect elevii în alegerea facultăţii şi a carierei, Departamentul pentru Programe de Studii şi Asigurarea Calităţii din cadrul Universităţii din Craiova va organiza întâlniri cu liceenii pentru a le prezenta dotările facultăţilor şi domeniile în care se pot angaja după absolvire. Campania va avea însă două etape.
„În primă fază, vor fi identificate grupurile-ţintă de liceeni pe domenii de studii pentru că vor fi stagii diferite de informare pe facultăţile tehnice, pe Facultatea de Ştiinţe Exacte, pe facultăţile umaniste şi pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Acestea se vor derula astfel, unii elevi vor participa la prezentări la şcoală susţinute de cadre didactice universitare şi studenţi, care vor face şi demonstraţii operaţionale, iar alţi elevi vor vizita campusurile şi vor participa la cursuri ca să vadă cum este viaţa de student“, a mai spus prof. univ. dr. Cezar Spânu.
Competiţii pentru licee
Tot pe baza parteneriatului încheiat de Universitatea din Craiova cu inspectoratele şcolare din Oltenia se organizează şi competiţii sportive precum „Cupa liceelor din Oltenia la fotbal“. În prima etapă, programată în perioada noiembrie- martie 2014, va avea loc campionatul intern la nivelul fiecărui judeţ, iar, în intervalul 6-8 mai 2014, se va juca etapa finală, la Craiova, unde vor fi cazaţi şi participanţii. Pentru această competiţie, Universitatea a alocat suma de 10.000 de lei, bani din care se vor asigura premiile câştigătorilor. Potrivit organizatorilor, acestea vor consta în tricouri, cupe, diplome şi recompense în bani în cuantum de 1.500 de lei pentru locul I, 1.000 de lei pentru locul II şi 500 de lei pentru locul III. Prin aceste activităţi Universitatea din Craiova intenţionează să colaboreze mai strâns cu învăţământul preuniversitar pentru a-şi populariza programele de studii şi activitatea. Totodată, va creiona alte proiecte cum ar fi pregătirea elevilor din centrele de excelenţă pentru a participa la olimpiadele şcolare, precum şi consiliere şcolară şi profesională a elevilor în legătură cu perspectivele absolvirii facultăţilor din cadrul Universităţii din Craiova.