9 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFondul de rulment, între obligaţie şi opţiune

Fondul de rulment, între obligaţie şi opţiune

Discuţii aprinse între proprietari şi reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari 3 „Nicolae Titulescu“ din Craiova, după ce pe lista de întreţinere apare fondul de rulment şi fondul de reparaţii. Locatarii au fost nedumiriţi, fiind obişnuiţi cu vechea conducere, care nu percepea nici fond de rulment, nici de reparaţii, deşi Legea asociaţiilor şi normele de punere în aplicare impun aceste fonduri din 2007.
„Oamenii nu vor să plătească fondul de rulment şi fondul de reparaţii. Am discutat în Adunarea Generală şi au respins propunerea. Comitetul a decis să constituim cele două fonduri pentru că primăria ne-a amendat din această cauză. Legea ne obligă să avem constituite aceste două fonduri. Avem probleme cu reparaţiile la blocuri şi nu avem bani. Am stabilit cinci lei la patru camere, patru lei la trei camere, trei lei la două camere. Fondul este obligatoriu, a spus Tudor Călina, preşedintele Asociaţiei 3 „Nicolae Titulescu“. De cealaltă parte, proprietarii contestă apariţia celor două „taxe“, pe care până acum nu le-au plătit, fiindcă reprezentanţii asociaţiei nu au crezut de cuviinţă.
„Ne-am trezit de câteva luni că trebuie să dăm bani în plus, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Eu plătesc pentru trei camere patru lei fond de rulment şi doi lei fond de reparaţii lunar, dar de luna viitoare nu mai plătesc. La noi în bloc, când au apărut probleme, am pus imediat bani şi am remediat defecţiunea. Aşa, dacă nu se fac reparaţii, unde se duc banii aceştia? Iar pentru fondul de rulment, eu nu-i văd rostul pentru că îmi plătesc toate dările către asociaţie. Sumele adunate pe parcursul unui an sunt destul de mari. Nu este corect“, a spus Marina, proprietar din blocul 48. Proprietarii se plâng că au facturi încărcate şi că fiecare leu contează. „Eu sunt pensionar şi îmi este dificil să susţin toate cheltuielile. Plătim apă la pauşal, pentru că mereu apare un surplus de apă, plătim căldură pe părţile comune. Degeaba mi-am pus centrală, conductele sunt reci! Au văzut şi cei de la asociaţie că tot mă încarcă. Acum mai plătim şi pentru reparaţii, deşi nu se face nici o reparaţie. Şi fond de rulment pentru ce? Spun că îi obligă primăria“, se plânge Ileana Mandache, proprietar în blocul 30 aparţinând Asociaţiei „Nicolae Titulescu“.
În schimb, reprezentanţii asociaţiei spun că unde-i lege nu-i tocmeală. „Proprietarii nu ştiu că am păţit-o la un bloc. Au făcut listă cu semnături, au fost de acord cu reparaţiile, au dat o sumă de bani după care s-au răzgândit. Acum ţipă că vor reparaţii la bloc. Ei se mai leagă şi de faptul că li s-a promis de la primărie că le fac blocurile, dar sunt promisiuni, că nici nu am fost prinşi în proiectul de reabilitare. De asta nu mai vor să dea şi pentru reparaţii“, a explicat Vasile Berinde, vicepreşedintele Asociaţiei 3 „Nicolae Titulescu“.

Asociaţia stabileşte cuantumul

„Art. 24. (1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou­-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de nulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plata. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată“. Art. 24 din HG nr. 1588/2007

Fiecare cu fondul lui

Fondul de rulment care aparţine unui proprietar nu poate fi folosit pentru alt proprietar în scopul plăţii unor facturi decât cu acordul acestuia. Fondul de rulment deja încasat se restituie numai în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, urmând ca viitorul proprietar, membru sau nu al asociaţiei, să achite fondul de rulment corespunzător cheltuielilor aferente lui.

Fond de reparaţii

„(5) Asociaţia de proprietari va constitui un fond pentru repararea părţiIor de construcţii/instalaţii aflate în proprietate comuna, fond cu perioadă de folosire limitată, care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli“. Articolul 24 din HG nr. 1588/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS