9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii craioveni, premianţi la fumat

Elevii craioveni, premianţi la fumat

http://www.youtube.com/watch?v=UA7f9K91w7s

Tot mai mulţi adolescenţi îngroaşă rândurile fumătorilor. Nu de puţine ori, elevii aşteaptă tremurând pauza, când se înghesuie în baia şcolii ca să mai tragă câteva fumuri. Singura lor bătaie de cap sunt controalele făcute din când în când de directori sau de profesorii de serviciu.

Fumatul este singura cauză importantă în producerea deceselor care poate fi evitată. La noi, însă, chiar şi unii copii de şcoală generală fumează. Influenţaţi de anturaj sau tentaţi să facă pe grozavii, tot mai mulţi adolescenţi încep să fumeze de la cele mai fragede vârste. Viciul lor goleşte buzunarele părinţilor, şi aşa destul de goale în majoritatea cazurilor. Deşi cei mai mulţi se tem ca părinţii sau profesorii lor să nu afle, există şi elevi care nu se feresc de nimeni şi recunosc amuzaţi că s-au apucat devreme de fumat. Dan este elev în clasa a X-a la un liceu din Craiova şi spune cu zâmbetul pe buze că fumează de când avea 14 ani: „La început fumam şi eu de curiozitate. Acum nu mă mai văd nefumător“. Băiatul este conştient că ţigările îi fac rău, dar spune că nu poate renunţa uşor la ele: „Ştiu că nu e bine să fumez, dar între timp au aflat şi părinţii că fac asta şi nu mă mai feresc de ei. Până la urmă, nu sunt singurul din lume care fumează“.
La nici 15 ani, Adrian a ajuns să fumeze peste zece ţigări pe zi şi recunoaşte că anturajul este cel care l-a determinat să se apuce de fumat: „La şcoală m-am apucat de fumat, pentru că prietenii mei fumau aproape toţi şi când ieşeam în pauză eu eram singurul nefumător“. Alexandru Dumitrescu fumează de când avea 13 ani. Acum are 16 şi este mândru că a renunţat la ţigări. Deşi are prieteni care fumează, băiatul este hotărât să nu se mai lase influenţat: „Niciodată nu o să mai pun gura pe ţigară“.

Amenda pentru cei care fumează în locuri publice se ridică la 500 de lei

Deşi preţurile la ţigări cresc mereu, iar campaniile de conştientizare a oamenilor sunt tot mai numeroase, adolescenţii nu se sfiesc să cheltuiască din banii părinţilor în jur de 14 lei pe un pachet de ţigări. Ei fumează pentru că o fac şi prietenii, din teribilism sau pentru că fumatul este cool. „Pari mai intersant atunci când ieşi la o terasă sau într-un bar şi fumezi. Atragi mai multe fete“, spune râzând Alin, care are 15 ani şi nu concepe să iasă în oraş şi să nu aibă ţigări la el. Să fumezi în curtea şcolii şi să faci pe bravul este o obişnuinţă în rândul elevilor: „Toată lumea fumează la şcoală. Nu mai suntem ca pe vremea lui Ceauşescu. Mi se pare normal să facem ce vrem la şcoală“, a mai spus Alin. Şcolile şi liceele încearcă să prevină fumatul în rândurile elevilor prin diferite metode. De exemplu, la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ din Craiova, soluţia găsită a fost amplasarea în baia elevilor a unui sistem de detectare a fumului. Dumitru Telău, administratorul liceului, explică: „Avem un sistem de detectare a fumului, care are o instalaţie de împrăştiere a apei, la fel ca un sistem antiincendiu. Aşa i-am determinat pe elevi să nu mai fumeze în baie. De patru ani de când l-am instalat nu am mai avut evenimente neplăcute“.
Directorului liceului, Ionel Bălănică, susţine că liceul are un regulament de ordine interioară care prevede că: „În corpurile de clădire şi în sălile de curs nu se fumează. Regulamentul interzice total fumatul în incinta instituţiei şcolare, conform ordinului care este afişat în spaţii expuse. Elevii ştiu că fumând în acele spaţii amenzile vor fi foarte mari. Dar nu noi suntem în măsură să dăm aceste amenzi, şi chiar dacă cel care primeşte amenda este copilul, oricum părinţii sunt cei care o plătesc. Astfel că, la o primă întâmplare de acest gen, familia elevului este invitată la discuţii, iar la a treia abatere elevul primeşte ca pedeapsă muncă în favoarea instituţiei“.
Conform prevederilor Legii nr. 349/2002 art.14, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite în acest sens de Ministerul Sănătăţii Publice şi de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Amenda pentru cei care fumează în locuri publice, cum sunt şi şcolile, se ridică la 500 de lei. Dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a declarat pentru GdS: „În ultimii doi ani, în urma controalelor efectuate nu s-au dat amenzi elevilor care fumează pentru că noi nu mergem să controlăm special elevii care fumează în baie sau în curtea şcolii. Asta este problema directorilor şi a profesorilor. Noi dăm amendă directorului dacă acesta permite fumatul în incinta şcolii“.

Magazinele vând ţigări pe bandă rulantă minorilor

Ascunşi pe la colțurile blocurilor, în băile şcolilor sau chiar în văzul tuturor, mulţi elevi care nu au împlinit 18 ani fumează de sting. Cum este posibil acest lucru, deşi în România vânzarea produselor din tutun către minori este interzisă prin Legea nr. 349 din 2002, modificată în 2012? „Unităţile care comercializează sau deţin automate pentru vânzarea produselor din tutun sunt obligate: să afişeze la loc vizibil interzicerea vânzării produselor din tutun tinerilor sub 18 ani și să afişeze cuantumul amenzii aplicate pentru nerespectarea prevederilor. În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării acestor produse tinerilor sub 18 ani“. Proprietarii care vând ţigări minorilor ar trebui să primească amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei. Din păcate, începând de la cele mai mici magazine aflate pe lângă blocuri şi până la marile magazine din oraş, ţigările se vând pe bandă rulantă copiilor de orice vârstă.
Dintr-un magazin aflat la parterul unui bloc din cartierul Brazda lui Novac, ies doi puşti îmbrăcaţi ştrengăreşte. Cristi şi Mihai, deşi afişează un aer de independenţă şi siguranţă, nu au decât 16 ani. Ca nişte oameni care au treburi serioase, băieţii butonează de zor telefoanele. Tricourile cu personaje din desenele animate şi feţele inocente le trădează vârsta. Întrebaţi fiind dacă, în general, vânzătorii de la magzine le vând ţigări, băieţii încep să zâmbească, se uită unul la altul şi spun că nu au fost refuzaţi la nici un magazin până acum. „Ne dau, nu îi interesează pe ei cine suntem. Nu ne-a întrebat nimeni până acum câţi ani avem“, răspund băieţii, amuzaţi de întrebare.

Fumatul este considerat o boală a anturajului

Dar nu doar băieţii, care sunt firi mai îndrăzneţe, fumează în număr tot mai mare, ci şi fetele. Mădălina, care are 17 ani, fumează de un an şi spune că face asta pentru că i se pare mai interesantă o fată care fumează decât una nefumătoare. „Când ieşi în oraş sau la câte o petrecere dă bine să fumezi“. Deşi este conştientă că fumatul îi afectează sănătatea, fata ignoră acest lucru. „Oricum viaţa e scurtă, să o trăiesc din plin măcar“, este filosofia ei de viaţă.
Fumătoare şi ea, Ionela mărturiseşte că prima ţigare a fumat-o la o petrecere: „Când mergem mai mulţi în oraş şi toţi fumează, şi băieţi, şi fete, ţi se pare ciudat ca tu să nu faci asta. Aşa am început şi eu să fumez“. Cât despre faptul că îi poate fi afectată sănătatea, fata nu îşi face prea mari griji, pentru că încă „sunt tânără şi în putere“.
Medicul de la cabinetul şcolar al Liceului „Henri Coandă“, Claudia Ghinulescu, a declarat: „Fumatul este cunoscut ca fiind principala cauză de deces şi moarte prematură care poate fi evitată. Acesta duce la apariţia cancerului pulmonar. Elevii trebuie să ştie că fiecare ţigară scurtează viaţa cu 15 secunde. Fumatul este considerat o boală a anturajului. Împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, noi derulăm campanii de conştientizare a tinerilor, care constau în discuţii libere. Elevii trebuie să renunţe la fumat până nu se instalează boala în corp şi e prea târziu. În cazul fetelor, fumatul are efecte negative asupra tenului, fertilităţii. Vârsta celor care fumează a scăzut foarte mult, există fete de 13-14 ani care fac acest lucru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS