24.8 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParchetul European - un prim pas spre o justiție penală europeană

Parchetul European – un prim pas spre o justiție penală europeană

Eurodeputaţii au votat miercuri Raportul interimar referitor la propunerea de Regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European. În calitate de purtător de cuvânt din partea grupului ALDE pentru acest dosar, eurodeputata PNL Renate Weber consideră că instituţia Parchetului European ar putea reprezenta un prim pas concret spre o justiţie penală europeană.

„Crearea acestei instituţii ar putea fi, a spus Renate Weber marţi seara, în timpul dezbaterii din plen pe marginea raportului, hârtia de turnesol în ceea ce priveşte disponibilitatea statelor membre de a participa şi de a se angaja într-un proiect care ar putea deveni un pas înainte în procesul de europenizare a sistemelor noastre juridice. Asta pentru că până acum mai multe state membre şi-au anunţat refuzul de a participa la această măsură, chiar dacă ideea de a crea un Parchet European este destul de veche, a fost discutată cu ani în urmă şi a fost, de asemenea, inclusă în Tratat”.
În acelaşi timp – este de părere Renate Weber – acest demers ar trebui să implice în mod egal ambele instituţii europene cu puteri legislative, respectiv Consiliul şi Parlamentul European:

„Cu toate că baza legală pentru înfiinţarea Parchetului European permite o decizie a Consiliului cu un simplu acord din partea Parlamentului European, cred cu tărie că înfiinţarea noii instituţii prin această procedură nu trebuie să aducă atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor, domeniu în care acest Parlament are puteri co-legislative”.
Raportul votat astăzi reflectă tocmai acest punct de vedere şi trimite un mesaj puternic Consiliului, consideră eurodeputata PNL:
„Atât timp cât vom crea organisme ale Uniunii cu funcţii de cercetare si urmarire penală, trebuie să creăm cadrul necesar pentru garantarea drepturilor procesuale şi a căilor de atac ale celor investigaţi, în conformitate cu propria noastră legislaţie şi jurisprudenţă în domeniul drepturilor omului.

Sunt convinsă, mai mult ca niciodată, că încrederea reciprocă şi solidaritatea sunt principiile pe care trebuie să le capitalizăm, dacă vrem să continuăm munca pe care o începem acum”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS