4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii luptă cu kilogramele în plus

Tinerii luptă cu kilogramele în plus

Kilogramele în exces sunt considerate o problemă gravă de sănătate în toată lumea. Statisticile internaţionale demonstrează faptul că
obezitatea face mai multe victime decât fumatul. Situaţia tinerilor cu probleme de greutate este alarmantă şi în Craiova.

Alimentaţia greşită este principala cauză a excesului de greutate. Tinerii care au probleme cu greutatea corporală sunt expuşi însă şi altor boli grave, cum ar fi diabetul, putând să dezvolte chiar depresii. Alimentaţia săracă în calorii şi activitatea fizică sunt paşii către revenirea la o greutate normală.
În Craiova, din datele primite de la Direcţia de Sănătate Publică reiese că în perioada 2012-2013 au fost înregistraţi 578 de tineri cu obezitate, 1.488 de tineri supraponderali şi 1.459 de tineri subponderali. Realitatea este însă mult mai cruntă, deoarece există multe cazuri care nu sunt incluse în aceste statistici.

„Glumele cu grasu’ compasu’ mi-au marcat adolescenţa“

Unul dintre tinerii craioveni cu probleme de greutate este Andrei Cojocaru. Are 21 de ani şi încă din adolescenţă a avut probleme cu kilogramele în plus. Tânărul a ajuns să aibă mai mult de 120 de kilograme. A mers la medicul endocrinolog, dar nu a putut să respecte dieta stabilită de specialist. Atunci, Andrei a început să se documenteze singur şi să îşi facă propriul regim de viaţă.
„Pentru că îmi era frică să nu apară şi alte probleme de sănătate, am început să citesc cărţi pe această temă şi mi-am creat un regim pe care îl respect şi acum“. Aşa a slăbit Andrei 50 de kilograme într-un an.
Băiatul povesteşte că a fost de multe ori exclus din anumite grupuri de prieteni tocmai din cauza kilogramelor în plus. „Glumele cu grasu’ compasu’ mi-au marcat adolescenţa. Nu e uşor să fii mereu ţinta bârfelor colegilor şi să te simţi dat la o parte pentru că eşti mai gras decât ceilalţi“, a spus tânărul.
În situaţia lui Andrei sunt mulţi tineri. Din cauza kilogramelor în plus, aceştia se confruntă cu discriminări sociale şi chiar profesionale. Consilierea psihologică este cea care îi poate ajuta pe aceşti tineri să depăşească problema pe care o au. „Psihologul îl poate ajuta pe tânăr să îşi echilibreze relaţiile cu cei din jur. Este ajutat să înveţe cum să se simtă acceptat şi iubit şi să îşi găsească aceea stare de bine printr-o altă variantă, nu neapărat prin a mânca“, a spus psihologul Anişoara Răducan.

Răbdarea şi voinţa sunt importante atunci când vrem să slăbim

Psihologul spune că dorinţa de a slăbi este strâns legată de mentalitatea noastră şi de mediul social în care trăim: „În general, la tineri dorinţa de a slăbi este legată de ceea ce este considerat la modă. Tendinţele sunt de a ridiculiza, de a judeca persoanele care au o conformaţie care nu corespunde standardelor pe care le promovează mai ales mass-media“. Tot psihologul Anişoara Răducan recomandă tinerilor care vor să slăbească să îşi facă un program bine pus la punct, să urmeze acel program în paşi şi să aibă multă răbdare.
Ionela Ungureanu reprezintă tipologia tinerelor care mereu îşi doresc să slăbească puţin. Din cauza faptului că a renunţat la sport şi a mâncării fast-food fata s-a îngrăşat. A ţinut atât de multe cure, încât nu le mai ştie numărul şi spune că este greu să înţelegi că e nevoie de un stil de viaţă sănătos şi nu de diete. După multe încercări eşuate de a slăbi, Ionela a înţeles că cea mai importantă cheie în procesul de slăbire este voinţa. Dorinţa Ionelei de a slăbi este legată de faptul că vrea să arate bine şi să nu aibă probleme de sănătate. După câteva drumuri la nutriţionist, fata a învăţat să mănânce sănătos.
„Am învăţat să pun accentul pe legume şi fructe şi să fac asocierile corecte între alimente. Aşa am reuşit în două luni să slăbesc zece kilograme. Recomand tinerilor să meargă la medic şi nu să îşi facă diete după ureche“, a spus Ionela Ungureanu.

Alimentele prăjite şi răcoritoarele sunt nocive

Principala întrebare a oricărui tânăr atunci când vrea să slăbească este: Ce nu trebuie să mănânc? Alimentele prăjite sunt primele care ar trebui excluse din meniu, spune dr. nutriţionsit Mihaela Vladu. „Prăjirea implică multe efecte nocive pentru organism. Prin prăjire se dezvoltă toxine care sunt cancerigene mai ales pe tubul digestiv. În acelaşi timp, nu mai beneficiem de anumite vitamine“, susţine nutriţionistul.
Răcoritoarele din comerţ ar trebui să fie excluse din dieta unui tânăr care vrea să slăbească pentru că aceste sucuri nu au nimic organic în ele, „sunt prafuri cu apă şi coloranţi“. Specialistul atrage atenţia şi în privinţa dulciurilor care „sunt bombe calorice şi bombe de aditivi alimentari“.
Nutriţionistul spune că de pe masa unui tânăr nu trebuie să lipsească fructele şi legumele, iar sportul nu trebuie neglijat. Viaţa sedentară a celor mai mulţi tineri este o cauză a creşterii în greutate. Pentru a învăţa să mănânce sănătos, tinerii trebuie să cunoască piramida alimentară şi să ţină cont de stratificarea alimentelor.

Obezitatea generează diabet, boli cardiovasculare, cancer

Menţinerea greutăţii este o etapă grea pentru tineri. Realitatea este că cele mai multe diete sunt sortite eșecului, iar rata îngrășării după multe diete este zdrobitoare. Unele studii arată că peste 90% dintre persoanele care au scăzut în greutate, după doi-trei ani, acumulează o parte din kilogramele date jos. Aşa cum a fost şi cazul Ionelei Ungureanu. Nutriţionistul Maria Picu spune că nu există o dietă anume pentru perioada de menținere, ci e vorba de respectarea a ceea ce faci, înveți, aplici, înțelegi și deprinzi din momentul în care te-ai angajat într-un proces corect de scădere în greutate.
Obezitatea poate avea uneori şi cauze endocrinologice. Potrivit doctoriţei Maria Picu, obezitatea poate avea mai multe cauze: poate fi vorba de o tulburare de nutriţie, poate fi o moştenire genetică sau poate avea o cauză endocrină. Însă, cea mai frecventă cauză a obezităţii în rândul tinerilor este reprezentată de alimentaţia ce se bazează exclusiv pe dulciuri, chipsuri, fast-food-uri, sandvişuri. Excesul de greutate poate duce la apariţia altor boli, cum ar fi diabet, cancer, afecțiuni cardiovasculare.

Kilogramele în plus, problemă naţională

Un român din patru suferă de obezitate, iar ultimul raport al Comisiei Europene plasează România pe locul al treilea în Europa la acest capitol, în vreme ce, conform unor studii recente, 91% dintre români consideră că mănâncă mai degrabă nesănătos. Peste jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, relevă un studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS