Românii au început să se preocupe din ce în ce mai mult de spaţiile verzi. Cu toate că se plantează tot mai puţin, oamenii au început să înţeleagă că spaţiul din curte este foarte important, principalul beneficiu al celor care locuiesc la casă.
Sunt importante acţiunile de educare a copiilor
Bogdan Buzatu, care lucrează în domeniul amenajării spaţiilor verzi în calitate de administrator al firmei Oltenia Garden, crede că principala problemă este lipsa unei educaţii adecvate. „În Ungaria şi în cele mai multe ţări europene, oamenii privesc altfel spaţiile verzi. La noi, în ultimii ani, s-a plantat foarte puţin şi s-a construit foarte mult. În plus, unii dintre cei care cumpără plante nu sunt suficient de informaţi în privinţa modului de a le îngriji şi nu conştientizează că o plantă implică responsabilitate“.
Tocmai de aceea, asociaţii Oltenia Garden continuă şi anul acesta campania de plantare demarată anul trecut în grădiniţe. „Pe 9 aprilie intenţionăm să organizăm o nouă sesiune de plantare la Grădiniţa «Voiniceii». Am fost acolo şi anul trecut, iar arborii şi florile plantate atunci s-au prins şi sunt mândria celor mici. Am aflat că, în fiecare dimineaţă, copiii se duc să viziteze plantele şi să vadă ce mai fac. Ne bucură foarte mult această atitudine şi sperăm să contribuim, prin astfel de acţiuni, la educarea celor mici în legătură cu spaţiile verzi şi importanţa lor“. Cei de la Oltenia Garden plănuiesc să iniţieze mai multe acţiuni de acest fel în şcoli şi grădiniţe şi îi încurajează şi pe părinţi să îşi îndemne copiii să planteze şi să îngrijească o floare sau un copac, întrucât acest lucru ajută şi la dezvoltarea spiritului responsabilităţii încă din copilărie.
Care sunt condiţiile esenţiale pentru întreţinerea unei plante?
Recent, Oltenia Garden a deschis un nou showroom în zona Selgros, pe o suprafaţă de circa 1.500 de metri pătraţi, pentru a fi mai aproape de cei care îşi construiesc o casă în acea zonă. „Ne-am gândit că se construieşte foarte mult în acea zonă şi apropierea unui astfel de showroom îi poate încuraja pe oameni să acorde o atenţie mai mare şi grădinii lor“.
Bogdan mărturiseşte, însă, că o afacere legată de amenajarea spaţiilor verzi necesită un sistem de management foarte bine pus la punct, deoarece presupune un grad mai ridicat de risc. Afacerea este în principal sezonieră şi implică multe perisabilităţi, iar clienţii cer adesea o garanţie pentru plantele pe care le achiziţionează. Garanţia este, totuşi, dificil de acordat, pentru că viaţa plantei depinde, în mare măsură, chiar de acţiunile lor după ce o duc acasă. „Oamenii trebuie să înţeleagă că o plantă nu este ca un obiect şi că viaţa acesteia depinde, în primul rând, de felul în care va fi îngrijită, de solul în care se plantează şi de modul de udare. Din prea multă iubire şi grijă pentru plantele, uneori oamenii le udă în exces. Calitatea apei este alt factor esenţial: apa cu un conţinut ridicat de săruri minerale îi cauzează plantei. „Solul ideal ar trebui să dreneze apa, pentru ca aceasta să nu rămână mult la rădăcinile plantei. În caz contrar, rădăcinile putrezesc. În această perioadă, este bine ca fiecărei plante să i se aplice un tratament preventiv, cu insecticid şi fungicid, apoi să fie administrate îngrăşăminte. Tot primăvara, pe lângă administrarea de îngrăşăminte, pentru gazon este bine ca solul să fie aerisit. Pe lângă toate acestea, Bogdan Buzatu spune că este foarte important „să simţi planta, să îi înţelegi nevoile“.
Plantele din ghiveci se pot planta şi în cursul anului
Dincolo de nevoia de educare a oamenilor pentru întreţinerea corectă a unei plante, există altă problemă, legată de costuri. „Deseori, clienţii nu înţeleg de ce un arbore costă 1.400, 1.500 sau chiar 2.200 de lei. Însă, un brad de patru-cinci metri înălţime, care ajunge până la aceste preţuri, are 29-30 de ani de îngrijire“.
În ciuda unor astfel de riscuri şi a unei atitudini adeseori neglijente faţă de spaţiile verzi, atât de importante într-o lume înghiţită de poluare, asociaţii de la Oltenia Garden cred în afacerea lor. Dar, mai mai mult decât atât, cred în responsabilizarea oamenilor prin campanii care să îi facă să conştientizeze importanţa aerului curat pentru un mediu sănătos de viaţă. Nu e neapărat nevoie să plantăm primăvara sau toamna. Bogdan ne asigură că, dacă plantele sunt în ghiveci, ele se pot planta şi în timpul anului şi se vor dezvolta sănătos, deoarece rădăcinile sunt deja formate. Aşadar, dacă nu aţi plantat nimic anul acesta, luaţi o floare, un copăcel şi sădiţi-le în pământ. Şi nu uitaţi să le îngrijiţi, pentru că veţi îngriji, de fapt, aerul pe care îl respiraţi.
Oltenia Garden – împreună pentru natură!
Craiova- DN65, km 9,8 (lângă Peugeot), Strada Henry Ford (zona Selgros)
Telefon:
0723.445.534
0731.351.965
0724.718.482
Email:
[email protected]
Website:
www.olteniagarden.ro