Finantele au pus titlu executoriu pe hale si pe teren
Finantele Publice Dolj ii fac peste citeva zile o „surpriza“ actualului consilier municipal Constantin Popeci si scot la vinzare activele SC Popeci Utilaj Greu SA. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a luat aceasta decizie pentru a-si recupera datoria de peste 75 de miliarde de lei pe care societatea amintita a acumulat-o fata de bugetul de stat la 27 ianuarie 2004. Surse din finantele doljene au declarat ca vor fi scoase la vinzare, printre alte utilaje, si sase hale industriale, precum si terenul aferent, toate valorind peste 430 de miliarde de lei la valoarea de inventar.
Conform acelorasi surse SC Popeci Utilaj Greu a platit in perioada mai-august 2004 aproximativ 6,5 miliarde de lei in contul datoriilor, lucru insuficient pentru a-i determina pe finantisti sa renunte la vinzarea activelor. Chiar daca intre timp societatea craioveana ar fi decis sa-si achite din datorii, decizia DGFP era definitiva. In cazul in care licitatia va avea succes, iar activele vor fi vindute, finantele vor returna SC Popeci Utilaj Greu diferenta de bani dintre valoarea de licitatie de peste 430 de miliarde de lei si creantele de 75,4 miliarde pe care le au de recuperat. Finantistii se indoiesc insa ca vor reusi sa vinda toate activele, mai ales ca este prima licitatie, iar experienta i-a invatat ca investitorii asteapta urmatoarele licitatii cind pretul poate scadea pina la jumatate din suma initiala. Conform procedurilor alese de institutie, doritorii pot participa la vinzarea activelor depunind oferte in plic inchis, dupa ce platesc in prealabil o garantie de participare de 10% din pretul de pornire, care poate ajunge la citeva zeci de miliarde de lei.
Alti „grei“ scosi la mezat pentru datorii
SC Popeci Utilaj Greu nu este singura societate scoasa la vinzare pentru neplata datoriilor. Utilaje industriale de sute de miliarde de lei apartinind SC REUT SA, SC Transport Utilaj Constructii, SC COREMIND SA si altor societati sint scoase la mezat, in cazul unora dintre ele finantele fiind la a treia incercare de a le gasi un nou „stapin“. Numai in cazul SC REUT SA, aflata la a treia „strigare“, Finantele vor sa vinda un teren de peste 56.000 de metri patrati la un pret de 35 de miliarde de lei, in ciuda faptului ca valoarea lui de inventar este dubla. In total, DGFP incearca sa vinda active de 63 de miliarde de lei in cazul acestei societati. Aceeasi situatie este si in cazul SC Transport Utilaj Contructii, ale carei active pornesc de la o valoare de aproximativ 450 de milioane de lei. In cazul COREMIND, procedurile sint de abia la inceput, societatea trecind prin prima ei licitatie de acest gen pentru o suma de aproximativ 600 de milioane de lei.