• Omul de afaceri gorjean este considerat de anchetatori drept unul dintre principalii complici ai vilceanului Ion Marin, creierul deturnarii unor credite de peste 2.000 de miliarde de lei care proveneau de la BCR Novaci • Tirdea nu este la prima intilnire cu justitia, fiind condamnat in 1989, pentru tepe cu aprobari pentru autoturisme Dacia si Aro, apoi trimis in judecata in 1997 pentru fraudarea BANKCOOP
Dupa trimiterea in judecata, pe 18 august, a sapte inculpati implicati in acordarea si utilizarea fara respectarea normelor legale a unui credit de 126 miliarde lei obtinut de la Sucursala BCR Novaci, anchetatorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au continuat, intr-un dosar distinct, cercetarile privind alte fraude descoperite la aceasta sucursala bancara. Drept urmare, procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA au dispus, ieri, inceperea urmaririi penale si masura obligarii de a nu parasi tara fata de omul de afaceri Petre Paul Tirdea – director general al mai multor societati comerciale din Bucuresti.
•Acuzat ca i-a fost complice lui Ion Marin
Dupa cum sustin anchetatorii, Tirdea ar fi unul dintre pionii de baza ai increngaturii de credite ilegale obtinute de la BCR Novaci, judetul Gorj, de omul de afaceri vilcean Ion Marin, reprezentantul grupului de firme „Marin Luminita“. In cursul anilor 2002-2003, Tirdea s-a asociat cu mai multe persoane din societatile comerciale constituite in Grupul „Marin Luminita“ si, prin mijloace ilegale si incalcarea normelor de creditare, ar fi participat – in cunostinta de cauza – la acordarea si utilizarea unor credite bancare de la Sucursala Novaci a BCR, a caror valoare totala depaseste valoarea de 780 milioane de lei. In operatiunile respective au fost interpuse si alte societati comerciale din afara grupului mentionat – printre care firmele bucurestene REAL OIL, TEHNOCONSAL, CRISVALMAR si ROCA JUNIOR – prin intocmirea si utilizarea unor documente fictive, ce au stat la baza obtinerii creditelor.
Fata de Petre Paul Tirdea, audiat chiar ieri de PNA, s-au retinut infractiunile de complicitate la acordare de credite cu incalcarea legii, complicitate la utilizarea creditelor in alte scopuri decit cese pentru care au fost acordate, complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, complicitate la inselaciune, complicitate la fals intelectual, complicitate la uz de fals si asociere in vederea savirsirii de infractiuni.
•Puscariasul Tirdea nu e la prima teapa
Omul de afaceri gorjean, domiciliat acum in Bucuresti, nu se afla la primul contact cu justitia, fiind cunoscut cu antecedente penale. In 1989 a fost trimis in judecata, ba chiar si condamnat la opt ani de inchisoare pentru savirsirea unei infractiuni de trafic de influenta si a doua infractiuni de inselaciune. Prezentindu-se drept ofiter al Ministerului de Interne, Tirdea a convins doua persoane – Gheorghe Cuciureanu si Nicuta Puica – ca poate sa obtina aprobari de cumparare pentru un autoturism Aro si o Dacia 1300. A primit 120.000 de lei, respectiv 90.000 de lei de la cele doua persoane – sume imense la nivelul anului 1989 – dupa ce le-a dat de inteles celor inselati ca ar avea influenta pe linga functionarii Ministerului Comertului Interior si cei ai Primariei Sectorului 5 din Bucuresti, care ar fi avut competenta sa aprobe vinzarea prioritara a unor autoturisme.
In 1997, Tirdea s-a ales cu un alt dosar penal. Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie a dispus trimiterea lui in judecata, alaturi de Alexandru Dinulescu, pentru fraudarea BANKCOOP, sub aspectul comiterii infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. La momentul trimiterii in judecata, Tirdea era administratorul societatii SC MINOLA SRL din Bucuresti, firma care se regaseste si in dosarul referitor la fraudarea BCR Novaci.
•Al treilea dosar al unei fraude de mii de miliarde
Reamintim ca, in dosarul cunoscut sub numele de „Frauda BCR Novaci”, PNA a trimis deja instantelor doua rechizitorii. Prin rechizitoriul finalizat la data de 2 decembrie 2003 au fost deferiti instantei de judecata opt inculpati, oameni de afaceri si functionari bancari, acuzati de savirsirea mai multor infractiuni si de asociere in vederea comiterii acestora. Prin activitatea infractionala al celor opt acuzati din primul dosar vizind operatiunile de creditare ilegala de la BCR Novaci – Sorin Popescu, Dumitru Controloru, Ion Nicolae, Ion Marin, Marilena Giurca, Daniela Lacatusu, Lorenziana Tivlea si Camelia Ceausescu – prejudiciul creat Bancii Comerciale Romane se apropie de 1.100 de miliarde de lei.
Cu doua saptamini in urma a fost trimis instantei un al doilea dosar privind fraudele de la BCR Novaci. Printre inculpati se aflau Sorin Popescu – fost director la Sucursala BCR Novaci, Dumitru Controloru – fost director al BCR Gorj, Gabriel Viorel Matyas – om de afaceri cu mai multe societati comerciale in Bucuresti, Ion Marin – reprezentatul grupului de firme „Marin Luminita“ din judetul Vilcea (toti patru aflati in stare de arest preventiv), Felicia Chiriac – ofiter credite la Sucursala BCR Novaci, Ioana Trusca – administrator credite la aceeasi unitate bancara, respectiv Marilena Giurca – contabil-sef la Sucursala BCR Novaci.
In sarcina acestora procurorii PNA au retinut infractiunile de acordare si utilizare de credite in alte scopuri, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. In acest dosar, procurorii anticoruptie au mers pe firul unui credit ilegal de 126 de miliarde de lei, obtinut de la aceeasi unitate bancara.
•Candidatul aliantei «D.A.» spune „Nu sint vinovat“
Ieri, dupa cinci ore de audieri la PNA, Tirdea a declarat ziaristilor, care il asteptau la iesire, ca este nevinovat. Cu toate acestea, anchetatorii PNA sustin ca au impotriva lui probe solide. In fata instantei de judecata, Dumitru Contoloru si Ion Marin l-au indicat deja pe Tirdea ca fiind cel care are legatura cu teapa de la BCR Novaci.
Pe de alta parte, inceperea urmaririi penale impotriva lui Petre Paul Tirdea are si implicatii politice deosebite. Tirdea conducea Comitetul Interimar de Reorganizare a PNL Gorj si era sustinut de partid pentru primul loc pentru Camera Deputatilor, la alegerile generale din toamna acestui an. In 12 august, presedintele interimar al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, anunta ca Tirdea nu va mai candida pe listele Aliantei «Dreptate si Adevar» PNL-PD din Gorj. Potrivit lui Morega, motivatia tinea de sanatatea precara a candidatului, care ar fi suferit un atac cerebral. Situatia se schimbase, insa, in ultimele zile, dupa cum a precizat chiar ieri senatorul PNL Paul Pacuraru: „Petre Paul Tirdea a fost deja validat pe locul 1 la Camera Deputatilor pe listele din judetul Gorj ale Aliantei «D.A.» de catre conducerea centrala a aliantei“.
Omul de afaceri gorjean are si legaturi de rudenie cu persoanele din lotul inculpatilor din dosarul BCR Novaci. Potrivit unor surse din rindul anchetatorilor, recent arestatul om de afaceri Gabriel Viorel Matyas este cumnatul lui Tirdea, sora acestuia din urma fiind casatorita cu Matyas. Ironia soartei: tot ieri – in aceeasi zi in care Petre Paul Tirdea era pus sub urmarire penala si i se interzicea sa paraseasca tara – la Tribunalul Gorj a avut loc un nou termen in procesul BCR Novaci, in care sint judecati in stare de arest preventiv omul de afaceri vilcean Ion Marin, sotul Luminitei Marin, Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, Sorin Popescu, fostul director al BCR Novaci, Ion Nicolae, fostul director al SC FORAJ SONDE Tg. Carbunesti, societatea detinuta tot de Ion Marin.