20.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSportNe-am batut singuri

Ne-am batut singuri

• Mult mai versat decit Hagi, Katanet a cistigat duelul tactic in repriza secunda • Arbitrul Kim Milton Nielsen ne-a refuzat un penalti clar ca lumina zilei • Slovenul Osterc a marcat un gol fabulos • Spre deosebire de Stelea, Simeunovici a parat citeva mingi imposibile • Returul se joaca miercuri, pe stadionul „Steaua“

Prima mansa a barajului pentru calificarea la CM 2002

Slovenia – Romania 2-1

• Liubliana, stadion „Bezigradom“, spectatori: 8.000.

• Au marcat: Acimovici ’41, Osterc ’69 / M. Niculae ’26.

Slovenia: Simeunovici 7,5 – Vugdalici 6,5; Galici 6,5; Milinovici 6,5 – Novak 6,5; Acimovici 6,5 (’65, Pavlovici 6); A. Ceh 6,5; Pavlin 6; Karici 6 (’39, N. Ceh 6,5) – Osterc 7; Rudonja 6. Antrenor: S. Katanet.

Romania: Stelea 5 – Iencsi 6; Gh. Popescu 6; Miu 6,5 (’88, Pancu); Chivu 6,5 – Contra 6,5; Sabau 6 (’82, Ghioane); D. Munteanu 6,5; Ad. Ilie 6 (’82, Rosu), Mutu 6 – M. Niculae 6,5. Antrenor: Gh. Hagi.

• A arbitrat: K.M. Nielsen (Danemarca) 5.

• Avertismente: Osterc / Mutu, Ad. Ilie.

• Filmul golurilor: min. 26, 0-1: Contra a centrat pe jos in fata portii, M. Niculae a reluat de la doi metri, mingea a atins bocancul cu Vugdalici, a luat bolta si l-a fentat pe Simeunovici; min. 41, 1-1: N. Ceh a centrat puternic din careu, Acimovici a reluat cu capul si a marcat linga bara, facind inutil plonjonul lui Stelea; min. 69, 2-1: Osterc a prins un voleu incredibil de pe partea stinga din apropierea liniei de fund, mingea s-a dus peste Stelea si s-a strecurat in plasa in coltul opus.

• Celelalte rezultate din meciurile de baraj: Ucraina – Germania 1-1, Irlanda – Iran 2-0, Belgia – Cehia 1-0, Austria – Turcia 0-1.

La ora meciului, desi erau zero grade, stadionul „Bezigradom“ gemea de lume. Aproape o mie de suporteri romani venisera sa sustina echipa lui Hagi, multi dintre ei hotarind ca atmosfera incinsa care se anunta le permitea lejer o tinuta la bustul gol! In schimb, la tribuna oficiala, VIP-urile din Romania erau infofolite cu paltoane scumpe, mincau seminte si asteptau destinse ca Nielsen sa sufle prima oara in fluier…

Am inceput in forta

Formula de inceput a Romaniei a surprins oarecum. Hagi l-a lasat pe Lobont pe banca preferindu-l pe Stelea, un portar masiv care, se sconta, s-ar fi descurcat mai bine in contactele cu puternicii fotbalisti sloveni. Apoi, lui Contra i s-a acordat mai multa libertate de actiune, pe postul sau traditional, cel de fundas dreapta, fiind „plantat“ rapidistul Iencsi. Evident, nu putea lipsi nici Mutu, finul preferat al selectionerului…

Asezati mai degraba intr-o formula 4-3-2-1, cu M. Niculae virf impins, sustinut de Mutu si Adrian Ilie, „tricolorii“ s-au dezlantuit si in primele 20 de minute au ratat trei ocazii imense. Mai intii, Ilie (‘4) a sutat peste transversala, desi il avea in fata doar pe Simeunovici, apoi D. Munteanu (‘6) a executat bine, dar putin pe linga poarta o lovitura libera si, in sfirsit, acelasi Ad. Ilie (’19) nu l-a putut invinge pe portarul sloven de la sapte-opt metri, tintind piciorul acestuia.

A venit insa golul regizat de Contra si M. Niculae cu ajutorul lui… Vugdalici si am crezut ca nu vom avea cine stie ce probleme la Liubliana.

Golul din minutul 41

Conduse pe tabela si cravasate dur de pe margine de neastimparatul Katanet, gazdele au inteles rapid ca romanii nu venisera sa glumeasca. Totusi, slovenii nu s-au aruncat cu disperare in ofensiva, preferind sa astepte momentele de ezitare ale adversarului. Cind toata lumea credea ca vom intra cu avantaj la pauza, Acimovici s-a desprins surprinzator de linga Chivu si a plasat o superba lovitura de cap dupa centrarea perfecta a lui N. Ceh (introdus cu doua minute mai devreme!), lasindu-l fara replica pe Stelea. Devenise clar, meciul urma sa se decida la reluare si totul depindea de inspiratia celor doi antrenori. Pe teren mai era insa si danezul Kim Milton Nielsen…

Noi cu ratarile, ei cu golul

La reluare, gazdele au surprins. Se aparau cu strasnicie, de parca erau in avantaj, si contraatacau periculos. Invitati sa atace, ai nostri au muscat momeala. Arbitrul Nielsen si-a facut si el datoria, refuzindu-i lui Mutu un penalti clar ca lumina zilei. Era minutul 51… Cea mai mare ratare i-a apartinut insa lui Contra, acesta fiind blocat incredibil de Simeunovici dupa ce mijlocasul nostru interceptase parsiv o minge aruncata de la margine de adversari. Hagi l-a aplaudat pe Contra pentru faza, iertindu-i ratarea, dar, peste doar doua minute, Osterc a marcat acel gol fabulos, cum numai Adrian Ilie mai este in stare in zilele sale de gratie. Din acel moment, simtind ca jocul le-a scapat incredibil de sub control, ai nostri au inceput sa se precipite si, pina la final, singura ocazie clara a avut-o M. Niculae care a reluat cu capul centrarea lui Adi Ilie (’75), putin pe linga poarta bravului Simeunovici.

Greselile lui Hagi

Fara indoiala, romanii ar fi meritat un rezultat mai bun pentru ca la impresia artistica au punctat mai mult. Apoi, daca luam in calcul si penaltiul pe care danezul Nielsen ni l-a refuzat la 1-1, tragem concluzia ca selectionata noastra a fost nevoita sa infrunte nu numai echipa adversa.

Pe de alta parte, nici Hagi nu a avut sclipiri de mare antrenor. La 1-0, el a ales sa joace tot pe cartea ofensivei, uitind ca oponentul sau, Katanet, s-a acoperit de glorie, ca jucator, in campionatul Italiei. Prin urmare, desi era condus pe tabela, Katanet s-a incapatinat sa-si fixeze defensiva la locul ei, asteptindu-i pe romani sa se descopere. Surprinsi ca slovenii nu se aruncau in atac, desi situatia o impunea, tricolorii au cautat sa faca scor. Exact ce a presupus si Katanet a carui strategie a dat imediat roade, Acimovici si Osterc amendind prin doua executii extraordinare rarefiata noastra aparare, dar si indecizia lui Stelea, un portar experimentat dar care este iesit din forma de citiva ani buni.

Ca sa incheiem acest capitol, nu am inteles de ce Hagi l-a selectionat pe rapidistul D. Chirita din moment ce in partea dreapta a improvizat cu fundasul central Iencsi, plus ca Ghioane a fost luat de la echipa de tineret pentru a juca opt minute la Liubliana.

Sa fim lucizi!

Returul de poimiine a devenit suficient de dificil pentru tricolori. Slovenii incep cu avantaj mansa secunda a barajului si oamenii lui Katanet au demonstrat in repetate rinduri ca se descurca mai bine in deplasare.

Mai mult, sesizam ca se incearca in continuare absolvirea lui Hagi, desi esecul din Slovenia putea fi evitat usor de un tehnician experimentat. Am mai spus-o, Gica Hagi a fost un fotbalist colosal, dar asta nu inseamna ca s-a transformat imediat intr-un antrenor valoros. De pilda, saptamina trecuta, chiar Srecko Katanet i-a atras atentia lui Gica sa nu mai exagereze cu declaratiile stufoase si sa demonstreze ce are de demonstrat prin echipa pe care o conduce.

Raminem la parerea ca, desi timpul este foarte scurt, Hagi ar trebui sa se consulte grabnic cu oameni experimentati. Emeric Ienei, directorul tehnic al loturilor nationale, ar putea fi o solutie, dar, pe banca, machidonul nostru prefera sa se intretina cu Gabi Balint. In mod sigur, un tip ca Ienei nu ar mai fi riscat simbata la 1-0 si nu ar fi uitat ca Srecko Katanet s-a calit in Italia.

Din pacate, asa a fost sa fie la Liubliana, iar daca Hagi isi va accepta greselile, refuzind sa fie cocolosit la nesfirsit, s-ar putea ca putea ca poimiine sa ne bucuram. Altfel, va fi vai si amar de fotbalul romanesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS