Se amina armata pentru absolventii de studii superioare
Absolventii de studii superioare din acest an nu pot efectua stagiul militar obligatoriu cu termen redus, deoarece nu exista cifra de plan pentru incorporare la seria din octombrie 2004. „La nivel central, s-a hotarit ca pentru absolventii de studii superioare din acest an sa nu existe cifra de plan pentru seria din octombrie 2004“, a precizat ofiterul de relatii publice al Centrului Militar Zonal (CMZ) Dolj, Moraretu Ion. Cei care doresc sa efectueze stagiul militar sint rugati sa se prezinte la Centrul Militar Zonal la inceputul lui ianuarie 2005, cind se va sti exact cifra de plan a seriei din luna februarie. Tot atunci se va cunoaste si numarul locurilor disponibile pentru cursurile de formare a subofiterilor si ofiterilor in rezerva. Aceste cursuri au o durata de 9-11 luni si permit obtinerea unui grad de sergent pentru subofiteri, respectiv de sublocotenent pentru ofiteri. Pentru anul 2005, vor fi serii de incorporare in lunile februarie, iunie si octombrie, absolventii putind sa isi efectueze stagiul militar in cadrul MApN, MAI si SRI.
Pentru 12 milioane de lei, nimeni nu vrea sefia CAS Dolj
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj ar putea avea din octombrie un nou presedinte director, in cazul in care se va strica traditia si la concursul din 30 septembrie – 1 octombrie va exista un candidat care sa promoveze examenul.
In ultima jumatate de an, CNAS a mai organizat de trei ori concurs pentru ocuparea postului respectiv, insa de fiecare data singurul candidat inscris ori nu s-a mai prezentat la concurs, ori l-a picat. De unde acest interes scazut pentru postul de presedinte- director general? Explicatia a fost oferita chiar de reprezentantii CAS Dolj, care sustin ca un presedinte – director general pe care tot sistemul sanitar il injura pentru bugetul insuficient are un salariu descurajant de mic. „Un presedinte-director general primeste un salariu de aproximativ 12 milioane de lei, in care este inclus si sporul de 50 la suta pentru activitatea de conducere. Fata de responsabilitatile imense pe care le implica o asemenea functie, nu este remunerat pe masura“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.
Educatie pentru tineri la sfirsit de saptamina
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj impreuna cu Casa Corpului Didactic programeaza la sfirsitul fiecarei saptamini, sub egida Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, actiuni cu tema „Ecologia sau educatia pentru respectarea naturii“. Viorel Lazar, inspector de biologie in cadrul ISJ Dolj, spune ca „aceste actiuni trebuie sa se realizeze in conformitate cu legislatia UNESCO, ceea ce inseamna mai mult decit in paginile din aria curriculara si manualele scolare actuale“. Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO pune accent pe educatia nonformala a tinerilor (elevi, studenti – n.r.), astfel incit fiecare dintre ei sa-si poata gestiona util timpul.
Elevii romi, afectati de fenomenul migratiei
Lucian Cherata, inspector pentru minoritati in cadrul ISJ Dolj, a precizat ca din 6.793 de elevi romi inregistrati in procesul de invatamint, 273 sint nescolarizati si alti 211 au abandonat scoala. De asemenea, inca 411 elevi romi sint afectati de fenomenul migratiei in tarile Europei. Cherata sustine ca alti 1.419 elevi din aceeasi etnie sint afectati de fenomenul migratiei temporare: „Aceasta situatie am constatat-o in anul scolar precedent, principala cauza fiind meseriile sezoniere ale parintilor, in tara. De regula, acesti elevi prezinta un absenteism ridicat in perioadele de inceput si de sfirsit de an scolar. Mentionez ca doar 2.314 dintre elevii romi au o frecventa satisfacatoare in procesul de invatamint“. Inspectorul Cherata a recunoscut ca statistica a fost intocmita pe criteriul declaratiei benevole: „Lipsesc acei elevi care, desi au origine roma, au refuzat sa se declare ca atare“.